CTT: Citizen Think Tank - Fasilitoitua yhteiskehittämistä digitaalisilla alustoilla
Citizen Think Tank (CTT) on tuetun yhteiskehittämisen alusta, jossa yhteiskehittämisestä kiinnostuneet voivat avoimessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä digifasilitaattoreiden tuella kehittää yhdessä ratkaisuja terveyden, hyvinvoinnin ja kulttuurin kysymyksiin.
Yhteiskehittäminen kiinnostaa laajasti, se on kirjattu myös Suomen hallitusohjelmaan.
CTT koki kaksi piikkiä alustalle rekisteröitymisessä: ensin alun aktiivisen viestinnän ansiosta joulukuussa 2019 ja toisen kerran poikkeusolojen tullessa voimaan maaliskuussa 2020. Varsinkin poikkeusolot korostivat sitä, kuinka merkittävää on saattaa yksilöt, organisaatiot ja kansalaisyhteisöt yhteen.
Alunperin Citizen Think Tankia perustettaessa kohderyhmänä olivat yhteiskehittämisestä kiinnostuneet yksilöt, mutta kevään edetessä oli nähtävissä toiminnan potentiaalin nimenomaan sekä yksilöiden, organisaatioiden että kansalaisyhteisöjen yhteen saattamisessa. CTT:n perustamiseen liittyvän tiedottamisen myötä tuli ensimmäinen liittymismäärien piikki loppuvuodesta 2019 ja toinen iso liittymisryntäys koettiin kevään 2020 tilanteen myötä.
Eri alojen toimijat, yhdistykset, yritykset ja yksityishenkilöt voivat kohdata matalalla kynnyksellä digitaalisilla alustoilla.
Fasilitoidun yhteiskehittämisen alustalla voi luottamuksen ilmapiirissä ns. pitchata oman idean; kuulla erilaisia näkökulmia ja ehdotuksia, ja sitten tarpeen mukaan joko jatkaa kehittämisprosessia tahoillaan tai yhteisesti.
Citizen Think Tank, kokeilu kokeiluhankkeiden sisällä, on kokeilukulttuuria edistävien hankkeiden Propellipäät (Kukunori) ja LOV ME (Kakspy ry) yhteinen projekti, joka käynnistettiin lokakuussa 2019.
CTT:n Slack -ympäristöön ovat kaikki tervetulleita mukaan kehittämään avoimessa ilmapiirissä.
CTT:n jäsenet ovat ehdottaneet mm. joukkorahoituksen yhteisöllisesti jalostuvan tietopankin kokoamista, päihteettömien päivädiskojen lisäämistä ja vastaamista huoliin lasten kasvavasta kännykkäajasta ja liikkumattomuudesta. Useassa kehitysideassa kantavana teemana oli yhteisöllisyys ihmisten välillä sekä tiedon avoimuus mm. avoimen datan kautta. Yhtenä kehittämisideana oli ottaa vinkki Britannian toimista yksinäisyyttä vastaan: olisiko Suomen hyvä nimittää yksinäisyysministeri?
Citizen Think Tankia on arvioitu toiminnan aikana myös lukuina:
Citizen Think Tank toimii digitaalisilla alustoilla, kuten Slack-keskustelohjelma ja Miro-ajatuskarttaohjelma, jossa yhteiskehittämisen keinoin kehitetään toisaalta CTT:tä itseään, että toisaalta ideoidaan uutta.
CTT:ssä kaikki yhteiskehittämisestä kiinnostuneet voivat avoimessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä digifasilitaattoreiden tuella muutosmuotoiluprosessin avulla kehittää yhdessä ratkaisuja terveyden, hyvinvoinnin ja kulttuurin kysymyksiin. Citizen Think Tankin alustoille liittymiseen ei vaadita ennakkovaatimuksia, kiinnostus yhteiskehittämiseen riittää. Tarkoituksena onkin saada mahdollisimman laaja ja kirjava joukko kehittämään yhdessä!