DigiJelppari
DigiJelppari on Caritas-Säätiön kolmivuotinen (2019-2021) hanke, jossa oululaiset ikäihmiset saavat digiopastusta vapaaehtoisilta. Hankkeen tavoitteena on oululaisten ikäihmisten (+65 v.) osallisuuden parantaminen ja yksinäisyyden vähentäminen uusien digitaitojen avulla.
Väestö ikääntyy ja samalla palvelut siirtyvät enenevässä määrin sähköisiksi. Digitaidoista on tullut uusi kansalaistaito. Kuitenkin osa ikäihmisistä jää tai on jäämässä digitaitojen puutteen vuoksi sähköisten palvelujen käytön ulkopuolelle.
Digitaitojen puuttuminen lisää riskiä jäädä osattomaksi yhteiskunnan tarjoamista palveluista ja sosiaalisen median mahdollistavista sosiaalisista kontakteista. Kontaktien ulkopuolelle jääminen lisää yksinäisyyden kokemusta, mikä puolestaan syrjäyttää ihmisiä oman arjen hallinnasta ja yhteiskunnasta.
Väestö ikääntyy ja samalla palvelut siirtyvät enenevässä määrin sähköisiksi. Digitaidoista on tullut uusi kansalaistaito. Kuitenkin osa ikäihmisistä jää tai on jäämässä digitaitojen puutteen vuoksi sähköisten palvelujen käytön ulkopuolelle.
Digitaitojen puuttuminen lisää riskiä jäädä osattomaksi yhteiskunnan tarjoamista palveluista ja sosiaalisen median mahdollistavista sosiaalisista kontakteista. Kontaktien ulkopuolelle jääminen lisää yksinäisyyden kokemusta, mikä puolestaan syrjäyttää ihmisiä oman arjen hallinnasta ja yhteiskunnasta.
Oulun seudulla digiopastusta tarjoavat monet eri tahot, mutta kotona tapahtuvaa systemaattista digiopastusta ei ole tarjolla. Tämä opastusmuoto tarjoaa yhden uuden mahdollisuuden saada opastusta. Varsinkin niille, jotka eivät voi, pysty tai uskalla lähteä kodin ulkopuoliseen digiopastukseen.
Opastusta voi tarvita ikäihminen jolla ei ole perustaitoja, ikäihminen joka on perustaidot unohtanut tai ikäihminen, joka ei uskalla käyttää opittuja taitoja itsenäisesti.
Hankkeen ohjausryhmä on koottu yhteistyötahojen toimijoista ja se kokoontuu säännöllisin väliajoin. Ohjausryhmä seuraa hankkeen etenemistä, antaa ideoita ja näkökulmia hankkeen kehittämiseen.
Caritas-Säätiö
Oulun Ev.Lut.Seurakunta
Oulun Vanhusneuvosto
Oulun seudun Muistiyhdistys
Oulun seudun Omaishoitajat
Oulun Ammattikorkeakoulu
- Digitaitojen parantumisen myötä ikäihmiset saavat uusia osallisuuden muotoja ja sisältöä arkeen
- Ikäihmisten yksinäisyyden kokemus lievittyy sekä digiopastustapaamisten että uusien sähköisten sosiaalisten keinojen myötä
- Ikäihmisten toimijuus lisääntyy ja he rohkaistuvat etsimään ja löytämään tietoa ja tapahtumia itsenäisesti
- Uusien taitojen ja osallisuuden myötä ikäihmisten itsetunto ja rohkeus lisääntyvät
- Digijelppareiden itsetuntemus vahvistuu, itsetunto kasvaa ja elämänkokemus monipuolistuu
- Eri sukupolvien välinen kohtaaminen lisää yhteisöllisyyden kokemusta
- Uuden toimintamuodon myötä Oulun verkostoyhteistyö monipuolistuu ja syventyy
Hankkeen alussa on tehty arviointisuunnitelma. Siihen kuuluu määrällinen ja laadullinen arviointi. Arviointi toteutetaan seiskamallia käyttäen itsearviointina ja kyselyjen kautta toimintaan osallistuneille (suullinen ja kirjallinen).
Määrällinen arviointi: montako ikäihmistä kontaktoidaan eri toimintojen kautta, moniko ottaa yhteyttä, moniko osallistuu toimintaan, montako vapaaehtoistoiminnasta kiinnostunutta tavoitetaan, montako osallistuu vapaaehtoistoiminnan koulutukseen ja moniko toimii digiopastajana.
Laadullinen arviointi: miten opastettavien ikäihmisten digitaidot ovat kehittyneet ja miten se näkyy yksinäisyyden ja osallisuuden kokemuksessa.
Tuloksellisuus: kuinka moni ikäihminen saa digiopastusta, miten he ovat hyötyneet siitä, miten he ovat oppineet käyttämään itselleen uusia sosiaalisen median yhteydenpitokanavia, hankkeessa luotuja sivustoja ja miten he ovat uskaltautuneet lähtemään kodin ulkopuoliseen ryhmämuotoiseen nettiopastukseen yksin tai digijelpparin kanssa. Kuinka monta vapaaehtoista on osallistunut toimintaan, miten paljon he ovat antaneet aikaansa vapaaehtoistoimintaan. Millaisia mm. yli sukupolvisia kokemuksia Ikäihmiset ja vapaaehtoiset ovat saaneet.
Digiopastusta tarvitsevien ikäihmisten tavoittaminen monia eri kanavia käyttäen sekä kohdennetusti hankkeesta kertominen ammattilaisille, ikäihmisille, omaisille ja yhteistyötahoille.
Vapaaehtoisten tavoittaminen oppilasyhteistyön, eläkejärjestöjen, Caritaksen ja DigiJelppari-sivujen ja somekanavien, lehti- ja sähköisten mainostaulujen mainonnan, hankkeen esittelyjen, Vares-verkoston, Ihmiset.fi-sivuston sekä Vapaaehtoistyö,fi-sivuston kautta.
Vapaaehtoiset haastatellaan ja koulutetaan/perehdytetään toimintaan.
Opastusta tarvitsevat ikäihmiset myös haastatellaan ja kirjataan ylös heidän opastustarpeensa.
Opastus alkaa koordinaattorin ja vapaaehtoisen yhteisellä kotikäynnillä opastusta tarvitsevan ikäihmisen luona. Ensimmäisellä kerralla tutustutaan toisiin ja tehdään digiopastuksesta yhteinen kirjallinen sopimus, jonka opastuksen molemmat osapuolet allekirjoittavat. Kaikille kolmelle osapuolella jää sopimuksesta oma kappale. Tämän ensimmäisen kerran jälkeen vapaaehtoinen käy ikäihmisen kotona opastamassa sopimuksessa sovitut kerrat (1-5 kertaa). Opastuskertojen lopuksi molemmat osapuolet täyttävät palautekyselyn, jossa arvioidaan opastuksen onnistumista ja siitä saatuja uusia taitoja. Vapaaehtoiset kertovat myös opastuksen loppuvaiheessa muista mahdollisuuksista jatkaa digitaitojen harjoittelua ja oppimista esim. kodin ulkopuolisissa ryhmissä. Vapaaehtoisella on myös mahdollisuus lähteä yhdelle kerralla kaveriksi mukaan kodin ulkopuoliseen opastusryhmään. Tämä voi madaltaa kynnystä lähteä kotona tapahtuvan opastuksen jälkeen kodin ulkopuoliseen opastukseen.
Vapaaehtoiset myös opastavat DigiJelppari- hankkeen nettisivujen ja Facebook-sivun käytössä.
DigiJelppari-hankkeen välitön kohderyhmä ovat oululaiset ikääntyvät ja ikäihmiset, joilta puuttuvat arjen selviytymistä ja osallisuutta vahvistavat digitaidot. Tutkimus- ja tilastotiedon perusteella oletettavaa on, että suurin osa opastusta tarvitsevista on yli 75-vuotiaita, sillä heistä 60 % ei käytä nettiä. Oulussa oli vuoden 2018 lopussa yli 75-vuotiaita 13 070 ja heistä 60% eli 7842 ei tilastojen mukaan käytä nettiä.
Opastusta ei kuitenkaan rajoiteta koskemaan vain yli 75-vuotiaita, vaan opastusta saavat kaikki yli 65-vuotiaat, jotka kokevat tarvitsevansa kotona tapahtuvaa opastusta.
Välillisiä kohderyhmiä ovat ikäihmisten omaiset, vapaaehtoiset ja yhteistyöverkosto.
Osallistaminen: laaja, selkeä ja näkyvä sekä jatkuva tiedottaminen hankkeesta eri kanavien ja yhteistyötahojen kautta. Ikäihmiset ovat hankkeessa tapahtuvassa opastuksessa konkreettisia toimijoita eivät sivusta seuraajia ja pelkästään kuuntelijoita. Vain itse harjoittelemalla ja käyttämällä omia laitteita opastuksessa tapahtuu asioiden oppimista ja omaksumista ja pelko uusia laitteita/ohjelmia sekä sovelluksia kohtaa vähenee. Vapaaehtoisilta edellytetään arjen digitaitoja sekä kykyä ja halua opastaa, ei tarvitse siis olla ammattilainen. Vapaaehtoiset saavat myös toimintaansa peruskoulutuksen/perehdytyksen.