Digimentoritoiminta Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella (RRP, P4, I4)
Tarkoituksena on edesauttaa sote-ammattilaisten digiosaamista. Digimentorit ovat organisaation omia työntekijöitä, jotka ovat kiinnostuneita digitaalisuudesta sote-sektorilla. Digimentoreille on myönnetty työaikaa kaksi (2) tuntia viikossa.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella työskentelee n. 4000 sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen ammattilaista. Digitaaliset palvelut sekä järjestelmät lisääntyvät sote-sektorilla ammattilaisten ja asukkaiden keskuudessa. Kehityksen myötä myös ammattilaisten työnkuva on muuttumassa. Jotta työ on mielekästä sekä tehokasta, tulee digiosaamisen taidon olla hyvä.
Digitaalisten ratkaisujen kannattavuuden kannalta vaaditaan ammattilaisilta osaamista hyödyntää palveluita monipuolisesti. Mentoroinnin avulla pyritään pienentämään ammattilaisten osaamistasojen kuilua. Digimentoritoiminnan kehittämistyötä tehdään osana Keski-Pohjanmaan Kestävän kasvun ohjelmaa. Kehittämistyö kiinnittyy hyvinvointialueen strategiseen painopisteeseen Hyvinvoiva ja osaava henkilöstö.
Kohderyhmänä on Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten työntekijät.
Soitessa on luotu kehittämissuunnitelma. Tämän tueksi suoritettiin syksyllä 2022 henkilöstökysely. Kyselyssä selvitettiin henkilöstön digiosaamisen tasoa. Kyselyn tuloksia käytiin läpi kahdessa haastattelussa sekä kahdessa työpajassa samaisena syksynä. Näiden tulosten perusteella luotiin digiosaamisen kehittämissuunnitelma.
Digiosaaminen jaettiin viiteen eri osa-alueeseen, ICT (tietotekninen) osaaminen, digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen ja arviointi, digitaalisten ratkaisujen eettinen osaaminen, ihmislähtöinen etäohjausosaaminen sekä digi osana työtä. Digiosaamiseen vaikuttavina tekijöinä nostettiin kolme tekijää, johtajien tuki, organisaation ja yksikön käytänteet digiosaamisen kehityksen tukena ja työkavereiden omaksuminen ja vaikutus. Suunnitelmasta nousi seitsemän eri kehittämisteemaa, joista teema nro 4 on digimentoritoiminnan rakentaminen ja kehittäminen.
Digimentoritoiminta alkoi pilotoinnilla tammikuussa 2024. Digimentoreita aloitti 37 henkilöä eri puolelta Soiten organisaatiota. Digimentoreista osa aloitti helmikuussa 2024 Sote kehittäjä erikoisammattitutkinnon, joka on räätälöity yhteistyössä Rastor Instituutin sekä Kpedun oppisopimustoimiston kanssa soitelaisille sopivaksi.