Digitaalinen perhevalmennus Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)

Toimintamallissa kuvataan digitaalinen perhevalmennus osana neuvolan palveluja Kymenlaakson hyvinvointialueen perhekeskuksessa.

Toimintaympäristö

Kymenlaakson perhekeskuksen tarjoama perhevalmennus on osa lasta odottaville perheille tarkoitettuja perhekeskuksen palveluja. Perhevalmennuksen sisältöjä on kehitetty parin vuoden aikana, ja kehittämiseen on osallistunut eri perhekeskuksen ammattiryhmien edustajia. Perhevalmennusta koordinoi neuvola, jotka kuuluvat hallinnollisesti osaksi perhekeskuksen terveyspalveluja. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Perhevalmennusta tarjotaan kaikille ensimmäistä lasten odottaville vanhemmille. Kymenlaakson hyvinvointialueella perhevalmennus on tuotettu moniammatillisena lähivalmennuksena neuvolan koordinoimana. Lähivalmennusten osallistujamäärät ovat vaihdelleet, ja ajoittain osallistujamäärät ovat olleet vähäisiä.  Osaksi perhevalmennusta on kuulunut synnytyssairaalan järjestämä synnytysvalmennus. 

Kymenlaaksossa syntyvyys on maan matalimpia. Väkiluku on ollut vuosia laskusuuntainen ja sen on ennustettu vähenevän entisestään tulevien vuosien aikana. Suomen kestävän kasvun ohjelman tuella digitaalisten palvelujen laajentaminen alueella vastaa tarpeeseen uudistaa palveluita tarpeenmukaisesti ja vaikuttavasti kaikille kymenlaaksolaisille hillitsemällä kustannuksia, luomalla taloudellista tasopainoa ja parantamalla henkilöstön hyvinvointia. Suomen kestävän kasvu ohjelma tukee Kymenlaakson hyvinvointialueen strategisia sekä tuottavuusohjelman mukaisia tavoitteita. Palvelut halutaan tarjota asukkaille oikea-aikaisesti, turvallisesti ja palvelutarve huomioiden. 

Digitaalisten palvelujen kehittämisellä vastataan koronaviruspandemian aiheuttamaan hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaan. Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa digitalisaation kehittämisellä lisätään perhekeskuspalvelujen saatavuutta mahdollistamalla tehokas ja oikea-aikainen hoitoon pääsyllä. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Lasten odottaville perheiden halutaan tarjota mahdollisuus valita lähiperhevalmennuksen vaihtoehtona digitaalisesti toteutettu perhevalmennus. Tämä mahdollistaa perhevalmennukseen osallistumisen myös heille, ketkä eivät muutoin pystyisi ottamaan osaa perhevalmennukseen esimerkiksi ajallisten haasteiden vuoksi. Osa vanhemmista myös jättää osallistumatta lähivalmennuksiin niiden ryhmämuotoisen toteutustavan vuoksi. Digitaalisella perhevalmennuksella laajennetaan perhekeskuksen palvelutarjoomaa lähipalveluista digitaalisiin palveluihin.  

Tavoiteltu muutos

Digitaalinen perhevalmennus laajentaa palvelun saatavuutta. Tavoitteena on tarjota vaihtoehtoinen osallistumistapa ryhmämuotoisille lähivalmennuksille.  Digitaalisen perhevalmennuksen sisältö on sama kaikille osallistujille ja valmennuksen sisältöjä on mahdollista palata tarkastelemaan uudelleen.

Muutoksen mittaaminen

Seurataan osallistujamääriä digitaalisen perhevalmennuksen käyttöönoton jälkeen. Kerätään palautetta sekä asiakkailta että perhekeskuksen ammattilaisilta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Perhevalmennuksen osallistujista suurin osa odottaa ensimmäistä lastaan. Mukana on myös perheitä, joista toisella vanhemmalla voi olla lapsi aiemmasta suhteesta. Lasta odottavien vanhempien lisäksi perhevalmennukseen on mahdollista osallistua vanhemman valitsema tukihenkilö esimerkiksi lähisukulainen, ystävä tai doula. 

Kymenlaakson perhekeskuksen lasta odottavilta ja vuoden sisään lapsen saaneilta vanhemmilta on kerätty kyselyllä toiveita digitaalisen perhevalmennuksen kehittämisen tueksi. Vastauksissa nousi esiin toive saada enemmän tietoa vauvan syntymän jälkeisestä ajasta ja lapsen hoitoon liittyvistä asioista.

Ratkaisun perusidea

Digitaalisen perhevalmennuksen sisällöt on tuotettu lähivalmennusten sisältöjä mukaillen. Digitaalinen toteutus on koottu artikkeleista, pohdintatehtävistä ja harjoituksista, videoista sekä yksittäisistä verkkosivulinkeistä. Digitaalinen perhevalmennus tullaan julkaisemaan verkkosivustolla.