Digitaalinen perhevalmennus Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
Toimintamallissa kuvataan digitaalinen perhevalmennus osana perhekeskuksen palveluja Kymenlaakson hyvinvointialueella.
Toimintamallin nimi
Toimintamallissa kuvataan digitaalinen perhevalmennus osana perhekeskuksen palveluja Kymenlaakson hyvinvointialueella.
Digitaalinen perhevalmennus on tuotettu osaksi raskauden seuranta ja synnytys -hoitopolkua. Lasta odottaville perheille tarjotaan neuvolan koordinoimana hoitopolulla raskausaikana kolme perhevalmennuskertaa ja yksi valmennuskerta vauvan syntymän jälkeen. Lisäksi synnytyssairaala järjestää synnytysvalmennuksen verkossa.
Perhevalmennuskerrat aukeavat hoitopolulla raskausviikoilla:
- 20-22 (Muuttuva elämäntilanne)
- 22-24 (Perheen suun terveys ja vauvanhoito)
- 26-28 (Arjen voimavarat)
- vauvan syntymän jälkeen (Elämää vauvaperheenä).
Digitaalisen perhevalmennuksen sisällöt mukailevat lähivalmennuskertojen sisältöjä. Sisältöjen tuottamisessa on huomioitu Neuko-tietokannan, Neuvolan perhevalmennus -osion suositukset, asiakkaiden ja ammattilaisten toiveet. Lisäksi perhevalmennuksen sisältöjä on verrattu raskauden seuranta ja synnytys -hoitopolulle tuotettuun muuhun sisältö. Päällekkäistä tietoa on pyritty minimoimaan.
Digitaalisten perhevalmennuskertojen rakenne:
- Teemoitettuja artikkeleita
- Pohdintatehtäviä
- Lisätietoa aiheesta videoiden, linkkien ja oma-hoito-ohjelmien avulla
- Teemaan liittyviä kuvia
Kymenlaakson perhekeskuksen tarjoama perhevalmennus on osa lasta odottavan perheen palveluja. Perhevalmennuksen sisältöjä on kehitetty yhteistyössä eri perhekeskuksen ammattiryhmien edustajia kanssa. Kehittämisessä on myös huomioitu asiakkaiden toiveita ja saatua palautetta. Perhevalmennusta koordinoi neuvola, jotka kuuluvat hallinnollisesti osaksi perhekeskuksen terveyspalveluja.
Perhevalmennuksen osallistujista suurin osa odottaa ensimmäistä lastaan. Mukana on myös perheitä, joista toinen vanhempi on tulossa vanhemmaksi ensimmäistä kertaa ja toisella vanhemmalla on lapsi aiemmasta suhteesta. Lasta odottavien vanhempien lisäksi perhevalmennukseen on mahdollista osallistua vanhemman valitsema tukihenkilö esimerkiksi lähisukulainen, ystävä tai doula.
Kymenlaakson perhekeskuksen lasta odottavilta ja vuoden sisään lapsen saaneilta vanhemmilta on kerätty kyselyllä toiveita digitaalisen perhevalmennuksen kehittämisen tueksi. Vastauksissa nousi esiin toive saada enemmän tietoa vauvan syntymän jälkeisestä ajasta ja lapsen hoitoon liittyvistä asioista.
Asiakasymmärrystä on hyödynnetty muotoiltaessa sisältöjä raskauden seurata ja synnytys -hoitopolulle ja sen sisältämään perhevalmennusosioon.
Johdon rooli juurruttamisessa on keskeinen: kuinka merkittävänä palvelu koetaan ja kuinka siitä puhutaan ammattilaisille. Käyttäjämäärien säännöllinen seuranta ja kertyvä palaute antaa tietoa palvelusta ja sen kehittämistarpeista. Näiden läpikäyminen ammattilaisten kanssa ja osallistaminen palvelun jatkokehittämiseen edesauttavat palvelun juurruttamisessa osaksi perustyötä.
Digitaalinen perhevalmennus osana raskauden seuranta ja synnytys -hoitopolkua on helposti asiakkaiden saatavilla ja saavutettavissa kaikille hoitopolun käyttöönottaneille äitiysneuvolan asiakkaille. Perheiden on mahdollista valita omien tarpeiden mukaisesti lähivalmennusten sijaan tai niiden tueksi digitaalinen perhevalmennus.
Heille, ketkä eivät pysty käyttämään digitaalista perhevalmennusta hoitopolulla, tulee mahdollistaa perhevalmennukseen osallistuminen muulla tavalla. Mahdollisuuksia ovat lähi- tai etävalmennukset sekä perhevalmennuskokonaisuuden löytyminen perhekeskuksen verkkosivuilta.