Digitaalisten palveluiden kehittäminen kotisairaalassa ja palliatiivisen hoidon vastaanotolla
Kehitetään valtakunnallinen palliatiivinen digihoitopolku, mikä parantaa palliatiivisten palveluiden saatavuutta ja yhteydenpitoa potilaan ja läheisen sekä ammattilaisten välillä ja tarjoaa luotettavaa tietoa palliatiivisesta hoidosta.
Suomeen rakennetaan STM suositusten mukaisesti palliatiivisen hoidon palveluita (Suositus palliatiivisen hoidon palveluiden tuottamisesta ja laadun parantamisesta Suomessa 2019:68; ). Palvelurakenne on kuvattu STM julkaisussa 2019:2 Yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet 2019 sekä Valtioneuvoston asetuksessa erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien kehittämisestä 582/2017. Palvelut jaetaan yliopistosairaaloiden vaativan erityistason, hyvinvointialueiden (HVA) erityistason ja perustason palveluihin. HVA:lle on perustettu palliatiivisia keskuksia, mitkä vastaavat alueen palliatiivisen hoidon palveluketjuista. Palveluketjuun kuuluvat kaikki sosiaalitoimen- ja terveydenhuollon yksiköt, jotka hoitavat kuolevia potilaita. Palliatiiviset keskukset tarjoavat erityistason palvelut, kuten palliatiiviset kotisairaalat, poliklinikat, osastot ja konsultaatiotiimit. Digitaaliset palvelut auttavat tiedonkulussa ja yhteydenpidossa eri yksiköiden sekä potilaan ja ammattilaisten välillä.
Valtakunnallisesti kehitetään palliatiivisia palveluketjuja. Palveluketjuissa tiedonkulku eri organisaatioiden välillä on puutteellista ja yhteydenpito avohoidossa oleviin potilaisiin tapahtuu harvaan. Tarve tiivistää yhteydenpitoa potilaisiin ja eri ammattilaisten välillä on ilmeinen. Digitaaliset palvelut voivat täydentää palveluketjun toimintaa ja parantaa matalan kynnyksen yhteydenpitoa potilaiden ja ammattilaisten välillä.
Palliatiivista digihoitopolkua oli kehittämässä valtakunnallinen moniammatillinen asiantuntijajoukko yhdessä IT ammattilaisten (Digifinland esiselvitys ja prototyyppi, Terveyskylä sovelluskehitys) ja potilaiden sekä heidän läheistensä edustajien kanssa.
Potilaat ja läheiset saavat luotettavaa tieota helposti palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta. Elämän loppuvaiheen ennakoiva hoitosuunnitelma ja potilaiden hoitotoiveeton ovat kaikkien tiedossa. Tieto on kaikkien hoitoon osallistuvien käytettävissä myös hoitopaikan vaihtuessa. Potilailla ja ammattilaisilla on matalan kynnyksen yhteydenpitomahdollisuus ja digitaalisen hoitopolun kautta seurantaa voidaan tiivistää. Näin parannetaan hoidon laatua ilman merkittävää hoitoyksiköiden kuormitusta.
Kohderyhmänä on palliatiivista ja saattohoitoa saavat potilaat. Digihoitopolku kohdennetaan erityisesti avohoidon potilaisiin ja heidän läheisiinsä (pkl ja kotisairaalapotilaat). Digifinlandin tekemän esiselvityksen muotoiluprojektissa osallistettiin haastatteluissa ja työpajoissa potilaiden ja heidän läheistensä edustajia. Näistä tuloksista muodostettiin aihiot, joista rakennettiin prototyyppi kuvaamaan potilaille ja ammattilaisille hyödyllistä digitaalista palvelua. Prototyypin validointiin osallistuvat potilaiden ja heidän läheistensä edustajat. Myös Terveyskylän palliatiivisen omapolun pilotista kerätään potilaita palautetta.
OYS ja Terveyskylä ovat yhdessä kehittäneet palliatiivista digihoitopolkua, mitä hyödynnettiin valtakunnallista palliatiivista digihoitopolkua kehitettäessä.
Sovellus pilotoidaan kolmella alueella, HUS:ssa, Soitella (Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue) ja Varhalla (Varsinais-Suomen hyvinvointialue). Pilottivaihe kestää vuoden 2025 alkupuolelle.
Käyttäjämäärän seuranta, käyttäjä tyytyväisyys (potilaat ja ammattilaiset) ja käyttäjäkokemus.