Digityökalu ammattilaiselle ACE-riskitekijöiden tunnistamiseksi

Lapsuusajan haitalliset kokemukset (Adverse Childhood Experiences) voivat vaikuttaa kauaskantoisesti ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. ACE-riskitekijöiden pohjalta mukailtu työkalu tukee ammattilaisia varhaisessa tunnistamisessa ja puuttumisessa.

Toimintaympäristö

Toimintamallin ja/tai työkalun kehittämisen lähtökohtana on pidetty lapsiperheiden aina vain aikaisemmin lisääntyvää tuen tarvetta ja varhaisempaa puuttumista. Syitä tälle voi olla useita mutta useat näistä ovat yhteiskunnallisia, taloudellisia, kulttuurillisia ja ympäristötekijöihin liittyviä. Työkalun käyttöönoton edistämällä toimintamallilla on vahvasti ennalta ehkäisevä, koska tämän avulla pyritään ehkäisemään ongelmia, joita ei vielä ole tai tai joiden syntymisestä kenelläkään ei voi olla varmuutta. Jos toimintamallilla saavutettaisiin toivottuja tuloksia, vaikutukset olisivat yhteiskunnan läpileikkaavia ja heikentyvän hyvinvoinnin kierre saatettaisiin saada katkaistua useiden ihmisten kohdalla.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lapsiperheet ovat itsessänsä piensysteemeitä, osa isompia yhteiskuntamme mekanismeja. Erilaisten ja moninaisten perheiden määrä on kasvussa mutta näitä yhdistävä tekijä on se, että jokaisella näistä on oikeus vahvasti ennalta ehkäisevään tukeen tai tukeen silloin, kun tätä tarvitaan. Vaikka tuen tarve ei vielä olisikaan perheelle itsellensä täysin selvä.

 Toimintamallin ja/tai työkalun avulla pyritään edistämään sote-ammattilaisten tunnistamisen ja palvelujärjestelmässä eteenpäin saattamisen kykyä kaikissa niissä palveluissa, joissa perheet asioivat, aina sairaalan päivystyksellisistä palveluista työikäisten sosiaalipalveluiden kautta suun terveydenhuoltoon. Työkalun avulla pyritään siis ensisijaisesti ohjaamaan ammattilaisia jotka eivät työskentele perhekeskuspalveluissa, jotta perhe saatetaan oikeaan aikaan perhekeskuspalveluihin. Toimintamalli on vahvasti kiinnittynyt Kanta-Hämeen hyvinvointialueen palvelustrategian painopisteeseen 'Osaamme ennakoida' sekä perhekeskustoimintamallin kehittämiseen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Toimintamallin ja/tai työkalun kehittämisen lähtökohtana on toiminut vahvasti asukkaan inhimillisen kärsimyksen vähentäminen. Tutkitun ACE-teorian valossa tiedetään, että lapsen elämässä jo varhaisessa vaiheessa ilmaantuneet, pitkäaikaiset stressitekijät altistavat erilaisille fyysisille ja/tai psyykkisille sairauksille, joiden seuraukset voivat olla mitä tahansa kroonistumisen, kasvaneen itsemurhariskin tai ennen aikaisesti päättyvän, muutoin terveen elämän väliltä. Hyvinvointialue organisaationa vastaa toimintakulttuurinsa muutoksesta, jossa asioiden välisiä yhteyksiä tunnistetaan paremmin ja teorian valossa ymmärretään, kuinka lapsuusiän yksittäisetkin tapahtumat voivat vaikuttaa kokonaiskuvassa lapsen tulevaisuuteen, hyvinvointiin ja terveyteen.

Toteutussuunnitelma

Toimintamalli ja/tai työkalu on saatava sisällöltään napakkaan, helposti tulkittavaan muotoon, jotta tämän käyttö ammattilaisten arjessa muodostuisi riittävän helpoksi. Toimintaohjeiden tulee olla selkeitä ja työkalun itsensä tulee olla helposti löydettävissä niistä ympäristöistä, joissa ammattilaiset työaikansa vierailevat (esim. printtimateriaali toimipisteillä, sähköinen esittämisen muoto digitaalisissa ympäristöissä).

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toimintamallin ja/tai työkalun kehittämisen ensivaiheessa ei ole osallistettu hyvinvointialueen asukkaita. Toimintamalli palvelee ensisijaisesti hyvinvointialueen ammattilaisia, jotta toimintakulttuuri organisaatiossa muuttuisi. Tavoitteenamme on kuitenkin laajentaa ACE-teoriasta ja tämän sisällöistä viestiminen aina alueen asukkaisiin asti, esim. hyvinvointialueen eri asiointialustoja hyödyntämällä (esim. verkkosivut, mobiilisovellus). ACE-teoriasta viestiminen hyödyttää myös kaikkia hyvinvointialueen sidosryhmiä, jotka tukevat sote-palvelutuotantoa (esim. 3. sektori, kunnat) ja kannustaa entistä matalamman kynnyksen yhteistyöhön. 

Idean konkretisointi ja visualisointi

Ammattilaisille suunniteltu työkalu on tuotettu ja visualisoitu Plandisc-työkalun avulla. Sama kuva työkalusta on myös tämän toimintamallin kansikuvana. Työkalun esittämisen tapa ei ole tällaisenaan paras mahdollinen mutta samanaikaisesti tunnistimme jo ideointivaiheessa, kuinka esittämisen tapa ammattilaiselle tulee olla riittävän yksinkertainen ja tunnistettava, ja tämän tulee hieman erota tavasta, jolla asiaa visualisoidaan hyvinvointialueen asukkaalle. Idea mukaisesti toteutimme Plandisc-työkalun avulla verkkosivupohjaisen, niin työpöytä- kuin mobiilinäkymissä hyödynnettävän työkalun, johon ACE-teorian osa-alueet on pilkottu pienemmiksi. 

Liitteet
Kuva
Ammattilaisille tarkoitetun ACE-työkalun prototyyppi
Ratkaisun perusidea

Toimintamallin ja/tai työkalun perusideana on tukea hyvinvointialueen ammattilaisten (esim. suun terveydenhuolto, terveydenhuollon palvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut) yhteydenottoa perhekeskuspalveluihin ja madaltaa tämän kynnystä. Työkalulla pyritään toimintamalliin, jossa tyypillisesti vain aikuisten kanssa työskentelevät ammattilaiset huomioivat aikaisempaa laajemmin lapsen/lapset ja perheen, sekä ohjaavat perheen kokonaisuutena varhaisen tuen piiriin. Toimintamallin tavoitteena on edistää tutkittuun tietoon perustuvaa tietoisuutta ja yksinkertaistaa sekä helpottaa yhteydenottovaihetta, joka saattaa tuntua ammattilaisesta monimutkaiselta ja täten varmistaa oikea-aikaisuuden toteutuminen.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin ja/tai työkalun käyttöönotto vaatii ensisijaisesti riittävää markkinointia ja tiedottamista sekä jatkokehittämiseen sitoutumista, niin perhekeskuspalveluiden tulosalueelta mutta myös muilta tulosalueilta (esim. viestintäpalvelut). Jotta organisaation ammattilaiset löytävät työkalun heille kohdennetuista digitaalisista ympäristöistä, pitää tämän sijainnista viestiä riittävän selkeästi ja mahdollisista muutoksista (esim. työkalun sisällöt, sijainti) tiedottaa erikseen.

Perhekeskuspalveluiden tulosalueen johdon tuella työkalua sitoudutaan kehittämään tästä saatujen kokemusten ja palautteen perusteella. Tähän lukeutuvat mahdolliset taloudellisen investoinnin tarpeet, jos ja kun työkalun alustaratkaisua halutaan kehittää hankerahoituksen päätyttyä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

ACE-teorian pääkohtien ja eri teemojen pilkkominen kansankieliseksi, helposti ammattilaisten ymmärrettäväksi sisällöksi on helppoa ja teorian näkyvän tekemiseksi hyödyttäisi myös muita hyvinvointialueita. Kanta-Hämeessä toimintamallin ja/tai työkalun käyttöönottoa osana organisaation sisäistä toimintaa tuetaan kuvittamalla ACE-teoria sisältöineen graafisen suunnittelijan avulla. Graafista sisältöä tullaan mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään myös itse työkalussa mutta ensisijaisesti asukasviestinnässä eri asiointialustoilla (esim. verkkosivut, mobiilisovellus) ja printtimainonnassa (esim. esitteet, julisteet). Tavoitteenamme on muuttaa myös perheiden tapaa ajatella ja suhtautua perheessä ilmeneviin vaikeuksiin, jotta yhä useampi perhe hakeutuisi omaehtoisesti avun piiriin riittävän hyvissä ajoin. Ja tässä asukkaille huolellisesti organisaation brändin mukaisesti kuvitettu, myös lasten huomion herättävä materiaali ACE-teorian sisällöistä palvelee täydellisesti.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamalli ja/tai työkalu odottaa varsinaista käyttöönottoaan. Laajemman ammattilaiskäytön pilottia ja käyttöönottoa edistetään Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen päätyttyä Kanta-Hämeen RRP2 -hankkeessa (Syli).