Digityökalu ammattilaiselle ACE-riskitekijöiden tunnistamiseksi

Lapsuusajan haitalliset kokemukset (Adverse Childhood Experiences) voivat vaikuttaa kauaskantoisesti ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. ACE-riskitekijöiden pohjalta mukailtu työkalu tukee ammattilaisia varhaisessa tunnistamisessa ja puuttumisessa.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Digityökalu ammattilaiselle ACE-riskitekijöiden tunnistamiseksi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Lapsuusajan haitalliset kokemukset (Adverse Childhood Experiences) voivat vaikuttaa kauaskantoisesti ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. ACE-riskitekijöiden pohjalta mukailtu työkalu tukee ammattilaisia varhaisessa tunnistamisessa ja puuttumisessa.

Toteutuspaikka
Kanta-Häme
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kanta-Häme
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta

Luotu

23.11.2022

Viimeksi muokattu

27.11.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Toimintamallin ja/tai työkalun perusideana on tukea hyvinvointialueen ammattilaisten (esim. suun terveydenhuolto, terveydenhuollon palvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut) yhteydenottoa perhekeskuspalveluihin ja madaltaa tämän kynnystä. Työkalulla pyritään toimintamalliin, jossa tyypillisesti vain aikuisten kanssa työskentelevät ammattilaiset huomioivat aikaisempaa laajemmin lapsen/lapset ja perheen, sekä ohjaavat perheen kokonaisuutena varhaisen tuen piiriin. Toimintamallin tavoitteena on edistää tutkittuun tietoon perustuvaa tietoisuutta ja yksinkertaistaa sekä helpottaa yhteydenottovaihetta, joka saattaa tuntua ammattilaisesta monimutkaiselta ja täten varmistaa oikea-aikaisuuden toteutuminen.

Toimintaympäristö **

Toimintamallin ja/tai työkalun kehittämisen lähtökohtana on pidetty lapsiperheiden aina vain aikaisemmin lisääntyvää tuen tarvetta ja varhaisempaa puuttumista. Syitä tälle voi olla useita mutta useat näistä ovat yhteiskunnallisia, taloudellisia, kulttuurillisia ja ympäristötekijöihin liittyviä. Työkalun käyttöönoton edistämällä toimintamallilla on vahvasti ennalta ehkäisevä, koska tämän avulla pyritään ehkäisemään ongelmia, joita ei vielä ole tai tai joiden syntymisestä kenelläkään ei voi olla varmuutta. Jos toimintamallilla saavutettaisiin toivottuja tuloksia, vaikutukset olisivat yhteiskunnan läpileikkaavia ja heikentyvän hyvinvoinnin kierre saatettaisiin saada katkaistua useiden ihmisten kohdalla.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toimintamallin ja/tai työkalun kehittämisen ensivaiheessa ei ole osallistettu hyvinvointialueen asukkaita. Toimintamalli palvelee ensisijaisesti hyvinvointialueen ammattilaisia, jotta toimintakulttuuri organisaatiossa muuttuisi. Tavoitteenamme on kuitenkin laajentaa ACE-teoriasta ja tämän sisällöistä viestiminen aina alueen asukkaisiin asti, esim. hyvinvointialueen eri asiointialustoja hyödyntämällä (esim. verkkosivut, mobiilisovellus). ACE-teoriasta viestiminen hyödyttää myös kaikkia hyvinvointialueen sidosryhmiä, jotka tukevat sote-palvelutuotantoa (esim. 3. sektori, kunnat) ja kannustaa entistä matalamman kynnyksen yhteistyöhön. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamallin ja/tai työkalun käyttöönotto vaatii ensisijaisesti riittävää markkinointia ja tiedottamista sekä jatkokehittämiseen sitoutumista, niin perhekeskuspalveluiden tulosalueelta mutta myös muilta tulosalueilta (esim. viestintäpalvelut). Jotta organisaation ammattilaiset löytävät työkalun heille kohdennetuista digitaalisista ympäristöistä, pitää tämän sijainnista viestiä riittävän selkeästi ja mahdollisista muutoksista (esim. työkalun sisällöt, sijainti) tiedottaa erikseen.

Perhekeskuspalveluiden tulosalueen johdon tuella työkalua sitoudutaan kehittämään tästä saatujen kokemusten ja palautteen perusteella. Tähän lukeutuvat mahdolliset taloudellisen investoinnin tarpeet, jos ja kun työkalun alustaratkaisua halutaan kehittää hankerahoituksen päätyttyä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimintamalli ja/tai työkalu odottaa varsinaista käyttöönottoaan. Laajemman ammattilaiskäytön pilottia ja käyttöönottoa edistetään Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen päätyttyä Kanta-Hämeen RRP2 -hankkeessa (Syli).

Vinkit toimintamallin soveltajille **

ACE-teorian pääkohtien ja eri teemojen pilkkominen kansankieliseksi, helposti ammattilaisten ymmärrettäväksi sisällöksi on helppoa ja teorian näkyvän tekemiseksi hyödyttäisi myös muita hyvinvointialueita. Kanta-Hämeessä toimintamallin ja/tai työkalun käyttöönottoa osana organisaation sisäistä toimintaa tuetaan kuvittamalla ACE-teoria sisältöineen graafisen suunnittelijan avulla. Graafista sisältöä tullaan mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään myös itse työkalussa mutta ensisijaisesti asukasviestinnässä eri asiointialustoilla (esim. verkkosivut, mobiilisovellus) ja printtimainonnassa (esim. esitteet, julisteet). Tavoitteenamme on muuttaa myös perheiden tapaa ajatella ja suhtautua perheessä ilmeneviin vaikeuksiin, jotta yhä useampi perhe hakeutuisi omaehtoisesti avun piiriin riittävän hyvissä ajoin. Ja tässä asukkaille huolellisesti organisaation brändin mukaisesti kuvitettu, myös lasten huomion herättävä materiaali ACE-teorian sisällöistä palvelee täydellisesti.

Kansikuva
ACE-riskitekijöiden tunnistamiseen tarkoitetun työkalun visuaalinen konseptointi

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Kohderyhmä