Digiukea senioreille -tapahtuma
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella järjestettiin avoin Digitukea senioreille -tapahtuma asukkaille, joka koostui käytännön digituesta, messuista ja asiantuntija-puheenvuoroista. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.
Digitukea kehitetään parhaillaan hyvinvointialueella sen strategian mukaisesti. Koska viranomaisilla on lain sanelema vastuu tarjota saavutettavia palveluita sekä tarjota neuvontaa omien palveluidensa käyttäjille, on hyvinvointialueella kokeiltu erilaisia tapoja tuottaa digitukea.
Vuoden 2023 hallitusohjelmassa painotetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista, joten kehittäminen on sidoksissa poliittiseen päätöksentekoon. Hallitusohjelman yksi tavoite kehittää ja edistää digitaalisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.
Suomi on ollut teknologian kehityksen yksi kärkimaa, joten teknologian hyödyntämiseen on hyvät mahdollisuudet. Uusien teknologioiden ja sähköisten palveluiden lisääntyminen koronan myötä aiheuttaa myös uusia tarpeita, kun digipalveluita tottumattomat käyttäjät tarvitsevat tukea asiointiin. Julkisen rahan niukkuus näkyy kuitenkin kaikessa tekemisessä.
Vantaalla ja Keravalla asuu paljon maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, joten palveluiden saavutettavuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Digitaalisten palveluiden käyttö voi olla haastavaa asukkaille, jotka puhuvat muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia. Digipalveluiden ja digituen kehittämisessä on myös huomioitava ikääntyvien suuri määrä. Elinajan odote on kasvanut viime vuosikymmeninä ja ikääntyviä tulee olemaan jatkuvasti enemmän. Nykyisellään palvelutarjonta ei tule kestämään ikääntyvää väestörakennetta, joten uudesta teknologiasta voi löytyä helpottavia ratkaisuja.
THL on uutisoinut 2023, että Suomen hiilijalanjäljestä 6,5 % aiheutuu sosiaali- ja terveyspalveluista. Digitaaliset sote-palvelut voivat vähentää esimerkiksi liikkumisesta aiheutuvia päästöjä, kun vastaanoton voi hoitaa etänä. Digipalveluiden ja -laitteiden tuottamisessa syntyy kuitenkin kuormitusta ympäristölle. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on alueena melko pieni ja tiiviisti rakennettu, joten haja-asutusaluetta Vantaalla ja Keravalla ei juurikaan ole ja palvelut ovat suhteellisen lähellä asukkaita.
Tapahtuman suunnittelu lähti liikkeelle yhteisessä palaverissa, johon osallistui ammattilaisia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Asukkaan asialla -hankkeen Neuvonnan ja asiakasohjauksen kärjestä, Laurea-ammattikorkeakoulusta, Vantaan kaupungilta sekä Keravan kaupungilta.
Myöhemmin ammattilaisten joukko laajeni, ja mukana oli hyvinvointialueelta:
- Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Asukkaan asialla hankkeen Neuvonnan ja asiakasohjauksen kärki
- Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Kestävän kasvun ohjelma, HyväIkä -kärki
- Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Kestävän kasvun ohjelma, HyväHyte -kärki
- Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Kestävän kasvun ohjelma, 1b
- Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kotona asumista tukevien etäpalvelujen kehittämishanke.
Lisäksi seuraavista organisaatioista oli ammattilaisia paikalla:
- Vantaan kaupungin digitukea tarjoavat tahot
- Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aptj-tiimi
- Apotti
- Vantaan muistiyhdistys
- Vallin Ikäteknologiakeskus
- Enter ry
- Marttaliitto
- Punainen risti, Tikkurilan osasto
- Vantaan aikuisopisto
- Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry
- Vantaan järjestörinki.
Tapahtumaa suunniteltiin säännöllisesti Teams-palavereissa 03/2023-09/2023. Tapahtuman myötä alueen ammattilaiset tutustuivat digituen tiimoilta toisiinsa, joten jatkossa yhteistyön tekeminen on helpompaa.
Tavoitellaan sähköisten palveluiden käytön lisääntymistä. Yhden tapahtuman myötä mittavaa muutosta ei voi tapahtua.
Digitukea senioreille -tapahtuman lähtökohtana oli järjestää avoin tapahtuma Vantaan ja Keravan seniori-ikäisille tai seniori-ikää lähestyville sekä heidän läheisilleen.
Terveysasemalla pilotoidussa digituen mallissa todettiin, että erityisesti terveyspalveluihin liittyvälle digituelle on tarvetta ikääntyvien kesken. Hyödynsimme tapahtuman suunnittelussa myös alueen digitukea antavia ammattilaisia ja heidän näkemystään siitä, minkälaiselle tapahtumalle olisi tarvetta ja kenelle se tulisi suunnata.
Kohderyhmäksi muodostui tavalliset eläkeikäiset Vantaan ja Keravan asukkaat, jotka eivät ehkä käytä mitään digitaalisia sote-palveluita. He voisivat oletettavasti hyötyä siitä, että saisivat tietoa mahdollisista palveluista sekä siitä, miten niitä käytetään. Kohderyhmään kuului myös seniori-ikäisten läheiset, jotka voivat osallistua tapahtumaan ja rohkaista esimerkiksi omia vanhempiaan käyttämään itsenäisesti sähköisiä palveluita.
Osallistimme tapahtuman suunnitteluun myös KAP Vantaan koulutettuja kokemusasiantuntijoita. Testasimme tapahtuman ideaa heillä ja ideoimme yhdessä tapahtuman sisältöä. Lisäksi itse tapahtumassa kokemusasiantuntijat antoivat käytännön digitukea tapahtuman kävijöille.