DKT hoito-ohjelman soveltaminen lastensuojelulaitoksessa
Hoito-ohjelma on suunnattu lastenkotiin, psyykkisesti oireileville nuorille. Siinä keskitytään tunnistamaan tunteita, tunnereaktioita ja opettelemaan tunnesäätely- ja vuorovaikutustaitoja. Taitojen avulla pyritään vähentämään ongelmakäyttäytymistä.
Hoito-ohjelma on pilotoitu Perhekuntoutuskeskus Lausteen kahteen sijaishuollon erityisyksikköön, Luotolaan ja Niemelään. Näissä yksiköissä on pitkäaikaissijoitettuina psyykkisesti oireilevia nuoria. Tarkoitus on auttaa nuoria kehittämään omaa tunteiden tunnistamista ja säätelyä ja vähentämään arjen ongelmakäyttäytymistä rakentavin sekä turvallisin keinoin.
Luotolassa ja Niemelässä asuvilla nuorilla on suuria tunteensäätelyn haasteita, mikä näkyy arjessa erinäisenä ongelmakäyttäytymisenä (esimerkiksi. itsensä tai toisten vahingoittamista, päihteidenkäyttöä).
Hoito-ohjelman tarkoitus on lisätä taitavaa käyttäytymistä tunteensäätelyn osalta ja vähentää edellä mainittuja haitallisia käytösmalleja.
Hoito-ohjelman toimivuudesta vastaa Luotolan ja Niemelän osastojen ohjaajat. Intensiivikoulutetut ovat rakentaneet työnohjaajansa avulla hoito-ohjelmakokonaisuutta ja vievät ohjelmaa eteenpäin osastoille. Molempien osastojen tiimin ovat sitoutuneita hoito-ohjelman toteuttamiseen. Työyhteisö motivoi itseään sisältäpäin järjestämällä esimerkiksi kehittämispäivien yhteydessä kertausta DKT:sta. Lisäksi työnohjaukset keskittyvät työntekijän jaksamisen tukemiseen ja motivaation ylläpitämiseen.
Tarkoituksena on tarjota laadukasta, tutkimukseen ja näyttöön perustuvaa hoitoa nuorille ja ylläpitää sekä lisätä ohjaajien ammatillista osaamista. Tavoitteena on vähentää nuorten ongelmakäyttäytymistä ja parantaa nuorten elämänlaatua.
Suunnitelmissa on, että osastot seuraavat rajoitustoimenpiteiden määrää (vähenevätkö ne hoito-ohjelman seurauksena), ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen käyttöä, psykiatrisen osastohoidon tarvetta ja poliisin kanssa tehtävää yhteistyötä.
Työryhmän kaikkien jäsenten tulee saada lyhyt koulutus Dialektisen käyttäytymisterapian perusteisiin, jotta työryhmä toimii samansuuntaisesti. Työryhmän samansuuntainen toiminta tukee nuorten opettelua kohti toimivampaa käyttäytymistä. Työryhmä tarvitsee myös säännöllistä kertausta taidoista sekä dialektisuudesta. Työnohjauksilla tuetaan työryhmän jaksamista ja motivaation ylläpitämistä.
Sijaishuollon ja psykiatrian rajapinnalla toimivat sijaishuollon yksiköt Luotola ja Niemelä on tarkoitettu 7–17-vuotiaille lapsille, jotka tarvitsevat sekä psykiatrista kuntoutusta että lastensuojelun sijaishuollon palvelua.
Nuorten kanssa yhdessä kartoitetaan ongelmakäyttäytymistä sekä opittuja toimimattomia toimintamalleja. Yhdessä nuorten kanssa mietitään tavoitteet, joihin hoito-ohjelmalla pyritään löytämään ratkaisuja.
Hoito-ohjelman rakentamisessa on hyödynnetty nuorisopsykiatrian osastolla käytettyä DKT hoito-ohjelmaa, työnohjauksia ja DKT intensiivikoulutusta.
DKT-pohjaista hoito-ohjelmaa lähdettiin työstämään intensiivikoulutuksen myötä.
Organisaation viitekehykseen on valittu DKT:n mukainen asiakkaan kohtaaminen ja työote. Näiden vuoksi lähdimme kehittämään tehokkaampaa DKT:n käyttöä osana osaston arkea.
Liitteenä hoito-ohjelma, jonka tarkoituksena on lisätä nuorten taitavampaa käyttäytymistä haastavissa tilanteissa.
Nuoret ovat tuoneet keskusteluissa esille hyötyneensä tunteiden tunnistamisesta arkisissa tilanteissa. Nuoret ovat tulleet taitavammiksi tilanteiden ja omien kokemusten kuvailussa. Hoito-ohjelman pilotti otettiin käyttöön keväällä 2023.
Hoito-ohjelma kokonaisuudessaan pilotoitiin keväällä 2023. Hoito-ohjelman toteuttamiseen osallistuivat molempien yksiköiden työryhmät. Hoito-ohjelman kehittäminen on jatkuvaa.
Tavoitteena on vähentää yksiköissa asuvien nuorten ongelmakäyttäytymistä ja lisätä tunnesäätely- sekä vuorovaikutustaitoja.
Työryhmän DKT-tietoisuuden lisääminen ja ylläpitäminen koetaan tärkeäksi, jotta työryhmä voi toimia samansuuntaisesti. Jatkuva itsensä kehittäminen on tärkeää hoito-ohjelman laadun kannalta ja uteliaisuuden ylläpitämiseksi.