DKT hoito-ohjelman soveltaminen lastensuojelulaitoksessa

Hoito-ohjelma on suunnattu lastenkotiin, psyykkisesti oireileville nuorille. Siinä keskitytään tunnistamaan tunteita, tunnereaktioita ja opettelemaan tunnesäätely- ja vuorovaikutustaitoja. Taitojen avulla pyritään vähentämään ongelmakäyttäytymistä. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
DKT hoito-ohjelman soveltaminen lastensuojelulaitoksessa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Hoito-ohjelma on suunnattu lastenkotiin, psyykkisesti oireileville nuorille. Siinä keskitytään tunnistamaan tunteita, tunnereaktioita ja opettelemaan tunnesäätely- ja vuorovaikutustaitoja. Taitojen avulla pyritään vähentämään ongelmakäyttäytymistä. 

Toteutuspaikka
Perhekuntoutuskeskus Lausteen erityisyksiköissä Luotolassa ja Niemelässä.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Varsinais-Suomi
Uusikaupunki
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Liitteet ja linkit

Tekijä

Mervi Taipalus

Luotu

11.10.2023

Viimeksi muokattu

24.10.2023
Ratkaisun perusidea **

Toimintamallissa on kyse antaa nuorille tietoa tunteista, ajatuksista sekä toiminnasta. Tarkoitus on, että nuoret oppivat tunnetaitoja ja ottavat niitä käyttöön arjessaan ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi. Perusidea pohjautuu DKT:n mukaiseen hoitoon.

Toimintaympäristö **

Hoito-ohjelma on pilotoitu Perhekuntoutuskeskus Lausteen kahteen sijaishuollon erityisyksikköön, Luotolaan ja Niemelään. Näissä yksiköissä on pitkäaikaissijoitettuina psyykkisesti oireilevia nuoria. Tarkoitus on auttaa nuoria kehittämään omaa tunteiden tunnistamista ja säätelyä ja vähentämään arjen ongelmakäyttäytymistä rakentavin sekä turvallisin keinoin. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Sijaishuollon ja psykiatrian rajapinnalla toimivat sijaishuollon yksiköt Luotola ja Niemelä on tarkoitettu 7–17-vuotiaille lapsille, jotka tarvitsevat sekä psykiatrista kuntoutusta että lastensuojelun sijaishuollon palvelua.

Nuorten kanssa yhdessä kartoitetaan ongelmakäyttäytymistä sekä opittuja toimimattomia toimintamalleja. Yhdessä nuorten kanssa mietitään tavoitteet, joihin hoito-ohjelmalla pyritään löytämään ratkaisuja.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Työryhmän jäsenet ovat saaneet sijaishuoltoon suunnitellun DKT koulutuksen. Työryhmän sisältä tarvitaan vähintään yksi työntekijä, joka organisoi hoito-ohjelman aikataulutusta ynnä muuta konkreettista sisältöä. Työryhmä saa kertausta DKT:n sisällöstä riittävän usein. Dialektinen työote on osa jokapäiväistä työskentelyä. Työryhmän jäsenet ovat uteliaita ja halukkaita toteuttamaan menetelmää ja kehittämään osaamistaan. Työntekijä tunnistaa tilanteet, joissa voi hyödyntää DKT:n oppeja.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Arviointi ja kehittäminen on jatkuvaa. Hoito-ohjelma on lisännyt työvuorojen sisäistä suunnittelua. Työryhmän DKT-osaaminen vaikuttaa lisääntyneen. Joidenkin DKT:n osien käyttö on lisääntynyt.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamallin soveltaminen vaatii työryhmän DKT-tietoisuutta, uteliaisuutta sekä motivaatiota mahdollisesti muuttaa aiempia lähestymistapoja, mikäli ne eivät ole DKT:n mukaisia. Työryhmän jäsenet tarvitsevat DKT koulutuksen. Toimintamalli on varmasti sovellettaivssa eri kohderyhmille ja yksiköille. Työryhmän tulee tunnistaa kohderyhmästä ne, joille hoito-ohjelma ei ole ajankohtainen. Jotta toimintamallia voi soveltaa, tulee työryhmän jaksamisen olla riittävällä tasolla vastaanottamaan muutos. 

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis