E-ohjaaja -toimintamalli Siun sotessa puhe- ja toimintaterapiassa
E- ohjaaja -toimintamalli on luotu tukemaan lasten puhe- ja toimintaterapian saatavuutta ja toteutumista Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella. Toimintamallissa e-ohjaajat ovat lapsen ja perheen tukena arvion/terapian toteutuessa etäyhteydellä.
Lasten puheterapiaan saapuu noin 400 kpl lähetettä vuodessa, näistä pitkäkestoista, vuosia kestävää puheterapiaa tarvitsee noin 70%. Puheterapeutteja Pohjois-Karjalassa on jo kymmenien vuosien ajan ollut riittämätön määrä. Tämä on johtanut pitkiin jonoihin ja pidentyneisiin hoitoaikoihin. Vajetta on paikattu ostamalla puheterapiaa paikallisilta palveluntuottajilta, mutta niitä ei ole ollut riittävästi. Lisäksi viime vuosina puheterapeuttivajetta on paikattu enenevissä määrin ostamalla merkittävä määrä etäpuheterapiaa yksityisiltä palveluntuottajilta. Kyseinen palvelumuoto ei kuitenkaan suoraan sovi kaikille, mutta onnistuu, mikäli käytettävissä on avustaja.
Lastentoimintaterapiassa resurssien ja asiakasmäärien epätasainen jakaantuminen hyvinvointialueella haastaa lasten toimintaterapian toteutumista.
E- ohjaaja toimintamallilla on pyritty ratkaisemaan osaltaan palvelujen saatavuutta Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella ja siten lisäämään asukkaiden tasa-arvoisempaa palveluun pääsyä.
Kehitetyn toimintamallin tavoitteena on pystyä tarjoamaan puhe- ja toimintaterapiaa tasavertaisesti koko hyvinvointialueella hoitotakuun lainsäädännön mukaisesti.
Toimintamallia arvioidaan seuraamalla asiakaspalautteita ja arvioon pääsyä hoitotakuun mukaisesti sekä terapiaan pääsyn nopeutumista.
E- ohjaaja mallissa kohderyhmänä on puhe- tai toimintaterapiaa tarvitsevat lapset ja heidän perheensä. Pilottien aikana kokemuksia on koottu sekä lasten vanhemmilta että etäterapian tuottajilta. Lastentoimintaterapiassa palautetta on kysytty lapselta välittömästi terapiatilanteen lopussa sekä sähköisellä kyselyllä lasten vanhemmilta.