Elämänvaloa-kurssi ™ omaisille
Kurssi ikääntyneille omaisille, joiden hoidettava läheinen on siirtynyt kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon.
Kurssimallia voivat ohjata järjestötoimijat sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.
Omaishoitajat tekevät sitovaa ja vaativaa työtä hoitamalla läheistään. Valtaosa omaishoitajista on ikääntyneitä, jotka hoitavat puolisoaan kotona. Iso osa heistä ei tee omaishoidon sopimusta kunnan kanssa, jolloin he eivät saa riittävästi tukea omaishoitoon. Moni ikääntynyt omaishoitaja ajattelee, että hänen tehtävänä on huolehtia läheisestä. He kokevat usein läheisen hoidosta luopumisen vaikeaksi, vaikka omat voimavarat eivät riitä enää omaishoitajan rooliin. Kun hoitaminen kotona ei enää ole mahdollista, voidaan huomata, että omaishoitajan oma elämä on voinut kaventua olemattomiin ja voimavarat ovat lopussa. Siksi on tärkeää osoittaa ihmisille esim. Elämänvaloa-kurssin avulla, että he eivät ole yksin. Eli on vertaisia, jotka ovat pohtineet ja kohdanneet samankaltaisia asioita. Lempeästi muistutellen, että ihmissuhde hoidettavan läheisen kanssa ei pääty hänen muuttaessa pitkäaikaishoitoon. Vähitellen käännetään ajatusta siihen millainen omainen minä haluan olla sekä mitkä asiat tekevät minun arkeni mielekkääksi. Vähitellen myös muokataan uutta elämänvaihetta ja arkea itselle mielekkääksi ja oman näköiseksi.
Kun omaishoitosuhteessa tullaan siihen tilanteeseen, jossa hoidettava läheinen muuttaa lopullisesti kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon, kokemus voi olla raskas niin omaishoitajalle kuin hoidettavallekin. Tilanne aiheuttaa monenlaisia, ristiriitaisiakin tunteita omaistaan hoitaneelle. Voi olla surua luopumisesta, mutta myös helpotusta hoitovastuun siirtymisestä muille. Oulun seudun omaishoitajat ry:n toiminnassa on huomattu jo useiden vuosien ajan, että omaiset tarvitsevat tukea tässä muutostilanteessa. Moni heistä on pitkään hyvinkin sitovassa omaishoidontilanteessa, josta ei välttämättä ole päässyt osallistumaan itselle tärkeisiin tapahtumiin. Näin omaishoitajan oma elämänpiiri kaventuu huomattavasti omaishoitotilanteen aikana. Hoidettavan läheisen siirryttyä hoitokotiin on ison elämänmuutoksen ja sopeutumisen aika. Tässä tilanteessa kaivataan ammattilaisten ja vertaisten tukea.
Opinnäytetyön tulosten perusteella tässä elämäntilanteessa olevat omaishoitajat kokivat elämänlaatunsa heikentyneen erityisesti sosiaalisella ja psyykkisellä ulottuvuudella. Elämänmuutoksen herättämien tunteiden ristiriitaisuus, arjen uudelleen muotoutumisen ja omaishoitajuudesta luopumisen haasteet korostuivat. Sosiaalisten verkostojen kaventuminen näyttäytyi todenteolla vasta siinä vaiheessa, kun omaishoidettava oli siirtynyt pitkäaikaishoitoon. Omaiset ovat vaarassa syrjäytyä yhteiskunnasta, jos heidän tuen tarpeeseensa ei kiinnitetä riittävää huomiota omaishoidon päättymisen jälkeen. Tavoiteltavaa olisi ehkäistä omaishoitajien yksinäisyyttä ja masennusta, sillä arviolta 30 % sairastuu masennukseen omaishoidon päättymisen jälkeen.
Kurssimallin avulla tuetaan omaista muutostilanteessa, kun hoidettava läheinen on siirtynyt kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon.
Elämänvaloa-kurssin™ avulla omainen:
- saa vertaistukea
- hyvinvointi vahvistuu
- saa uusia näkökulmia ja voimavaroja arkeen
- saa uusia ystäviä ja tutustuu uusiin ihmisiin
Olemme määritelleet muutosta kuvaavat yksittäiset arviointikysymykset. Lisäksi kysymme avoimilla kysymyksillä mm. kurssin hyödyistä osallistujalle sekä muuta palautetta.
Olemme määritelleet tavoitetason, johon vertaamme saavutettuja tuloksia.
Keräämme myös seurantatietoa mm. osallistujien määrästä ja osallistumistiheydestä.
Yhden pilottikurssin osalta järjestimme seurantatapaamisen n. 2kk kurssin päätyttyä. Samalla kokeiltiin, onko tarvetta tapaamisille kurssin päätyttyä. Tarvetta ei ollut, osallistujat olivat jo löytäneet muuta mieleistä toimintaa ja tapaavat myös keskenään toisiaan.
Tulee viestiä monipuolisesti ja tehdä yhteistyötä alueen eri toimijoiden kanssa kohderyhmän tavoittamiseksi.
Määrätietoisen suunnittelun, pilotoinnin ja muokkaamisen tuloksena syntyvä uusi Elämänvaloa-kurssi™ omaisille.
Valmiin kurssimallin juurrutus osaksi Oulun seudun omaishoitajat ry:n toimintaa sekä levitys omaishoito- ja muistiyhdistyksiin ja muille mallista kiinnostuneille toimijoille.
Elämänvaloa-kurssin™ kohderyhmää ovat yli 65-vuotiaat omaiset, jotka ovat toimineet hoidettavan läheisen omaishoitajina. Kursseille osallistuneista suurimmalla osalla on ollut sopimus omaishoidosta kunnan kanssa. He ovat toimineet puolisonsa omaishoitajina. Kursseille osallistuneiden läheinen oli muuttanut pitkäaikaishoitoon 1kk - vuosi ennen kurssin alkua. Muutamalla läheinen menehtyi kurssin aikana ja sen vuoksi kurssi jäi kesken.
Ohjasimme kurssin kolme kertaa kehittämisvaiheessa ja teimme siihen koko ajan muutoksia. Ennen kurssin alkua tapasimme ja haastattelimme kaikki kurssilaiset yksitellen. Tutustuimme, kartoitimme tilannetta ja tarvittaessa tarjosimme muutakin tukea omaiselle. Kysyimme toiveita ja odotuksia kurssille.
Osa kurssilaisista sai ennen kurssin alkua tai sen aikana lisäksi yksilöllistä ammatillista tukea. Hankkeen aikana työntekijät kohtasivat jatkuvasti yksilöllisen tuen tarjoamisen myötä muutosvaiheessa olevia omaishoitajia ja omaisia. Työntekijöille syntyi käsitys siitä, mitkä teemat ja aiheet puhuttavat ja niihin vastattiin monilla kehitetyillä malleilla joista yksi on Elämänvaloa-kurssi™.
Kurssin harjoitukset ja toiminta on suunniteltu hyvin osallistavaksi. Lisäksi kurssilaiset saavat vaikuttaa kurssin sisältöihin erityisesti vapaamman ohjelman kohdissa. Liikuntahetket ovat usein kurssilaisten toisilleen ohjaamia ja illanvietoissa on laulettu karaokea, tehty palapelejä, pelailtu tms. kiinnostuksen mukaan.
Jokaisen kurssijakson päätteeksi keräsimme osallistujilta kirjallista ja suullista palautetta. Saimme kehittämisvaiheessa palautteita kaikenkaikkiaan 9 kertaa ja niiden perusteella teimme korjauksia ja muutoksia kurssirunkoon, sisältöihin, kurssiympäristöön ja ohjaamiseen.
Hyödynsimme kurssia kehittäessä myös vapaaehtoisia kokemusasiantuntijoita, entisiä omaishoitajia. He kokeilivat joidenkin harjoituksien toimivuutta ja teimme muutoksia heidän kehittämisideoiden pohjalta. Kokemusasiantuntija on vieraana yhdellä kurssikerralla ja tuo omaa tarinaansa yhteisen keskustelun pohjaksi.
Hyödynnämme Oulun seudun omaishoitajat ry:n Elämäniloa-kurssin™ aikataulutuksia ja kurssijakoa uuden Elämänvaloa-kurssin™ pohjalla. Sieltä poimimme jaon, jonka perusteella kurssi on kolmen kuukauden mittainen kokonaisuus, joka koostuu kolmesta 2 päivän mittaisesta intensiivijaksosta, jotka toteutetaan kuukauden välein, teemoina menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Päiväkohtaiset teemat ja sisällöt kuitenkin kokosimme uusiksi.
Kurssimateriaaleissa olemme käyttäneet itse kehittämiemme harjoitusten lisäksi myös valmiita tai muokattuja muiden tekemiä harjoituksia. Lähteet on kirjattu harjoituksen yhteyteen. Esim. RyhmäRenki-materiaaleja on hyödynnetty monessa kohti keventääksemme kurssin ohjelmaa.