Elämänvaloa-kurssi ™ omaisille
Kurssi ikääntyneille omaisille, joiden hoidettava läheinen on siirtynyt kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon.
Kurssimallia voivat ohjata järjestötoimijat sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.
Toimintamallin nimi
Kurssi ikääntyneille omaisille, joiden hoidettava läheinen on siirtynyt kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon.
Kurssimallia voivat ohjata järjestötoimijat sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.
Kurssimalli
Elämänvaloa-kurssi™ on tarkoitettu järjestötoimijoille ja sosiaali- ja terveysalan ammatilaisille työkaluksi. Kurssimallin avulla voidaan tukea omaista, jonka hoidettava läheinen on hiljattain siirtynyt kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon.
Elämänvaloa-kurssilla™ saa tukea muuttuneeseen omaishoidon tilanteeseen. Kurssilla omaiset saavat vertaistukea, heidän hyvinvointinsa vahvistuu, he saavat uusia näkökulmia ja voimavaroja arkeen, he tapaavat uusia ihmisä ja osa voi saada uusia ystäviäkin.
Elämänvaloa-kurssilla™ lähdetään yhdessä matkalle kohti elämänvaloa ja merkityksellisempää arkea!
Elämänvaloa-kurssin runko:
1. päivä: Tutustutaan
2. päivä: Tunnetaan
3. päivä: Omaisena edelleen
4. päivä: Arki ja voimavarat
5. päivä: Vahvuudet, unelmat ja haaveet
6. päivä: Mielen hyvinvointi ja kiitollisuus
Kurssi koostuu kolmesta kahden päivän jaksosta. Kurssijaksot ovat kuukauden välein. 1. ja 3. jakson kurssipäivät ovat klo 9-15 välillä. Kurssilla tarjotaan aamupala, lounas ja iltapäiväkahvit. Keskimmäinen jakso on yön yli reissu, jossa tarjotaan päivällinen ja iltapala sekä majoitus. Kurssin voi muokata toteutettavaksi myös päiväkurssina.
Omaishoitajat tekevät sitovaa ja vaativaa työtä hoitamalla läheistään. Valtaosa omaishoitajista on ikääntyneitä, jotka hoitavat puolisoaan kotona. Iso osa heistä ei tee omaishoidon sopimusta kunnan kanssa, jolloin he eivät saa riittävästi tukea omaishoitoon. Moni ikääntynyt omaishoitaja ajattelee, että hänen tehtävänä on huolehtia läheisestä. He kokevat usein läheisen hoidosta luopumisen vaikeaksi, vaikka omat voimavarat eivät riitä enää omaishoitajan rooliin. Kun hoitaminen kotona ei enää ole mahdollista, voidaan huomata, että omaishoitajan oma elämä on voinut kaventua olemattomiin ja voimavarat ovat lopussa. Siksi on tärkeää osoittaa ihmisille esim. Elämänvaloa-kurssin avulla, että he eivät ole yksin. Eli on vertaisia, jotka ovat pohtineet ja kohdanneet samankaltaisia asioita. Lempeästi muistutellen, että ihmissuhde hoidettavan läheisen kanssa ei pääty hänen muuttaessa pitkäaikaishoitoon. Vähitellen käännetään ajatusta siihen millainen omainen minä haluan olla sekä mitkä asiat tekevät minun arkeni mielekkääksi. Vähitellen myös muokataan uutta elämänvaihetta ja arkea itselle mielekkääksi ja oman näköiseksi.
Elämänvaloa-kurssin™ kohderyhmää ovat yli 65-vuotiaat omaiset, jotka ovat toimineet hoidettavan läheisen omaishoitajina. Kursseille osallistuneista suurimmalla osalla on ollut sopimus omaishoidosta kunnan kanssa. He ovat toimineet puolisonsa omaishoitajina. Kursseille osallistuneiden läheinen oli muuttanut pitkäaikaishoitoon 1kk - vuosi ennen kurssin alkua. Muutamalla läheinen menehtyi kurssin aikana ja sen vuoksi kurssi jäi kesken.
Ohjasimme kurssin kolme kertaa kehittämisvaiheessa ja teimme siihen koko ajan muutoksia. Ennen kurssin alkua tapasimme ja haastattelimme kaikki kurssilaiset yksitellen. Tutustuimme, kartoitimme tilannetta ja tarvittaessa tarjosimme muutakin tukea omaiselle. Kysyimme toiveita ja odotuksia kurssille.
Osa kurssilaisista sai ennen kurssin alkua tai sen aikana lisäksi yksilöllistä ammatillista tukea. Hankkeen aikana työntekijät kohtasivat jatkuvasti yksilöllisen tuen tarjoamisen myötä muutosvaiheessa olevia omaishoitajia ja omaisia. Työntekijöille syntyi käsitys siitä, mitkä teemat ja aiheet puhuttavat ja niihin vastattiin monilla kehitetyillä malleilla joista yksi on Elämänvaloa-kurssi™.
Kurssin harjoitukset ja toiminta on suunniteltu hyvin osallistavaksi. Lisäksi kurssilaiset saavat vaikuttaa kurssin sisältöihin erityisesti vapaamman ohjelman kohdissa. Liikuntahetket ovat usein kurssilaisten toisilleen ohjaamia ja illanvietoissa on laulettu karaokea, tehty palapelejä, pelailtu tms. kiinnostuksen mukaan.
Jokaisen kurssijakson päätteeksi keräsimme osallistujilta kirjallista ja suullista palautetta. Saimme kehittämisvaiheessa palautteita kaikenkaikkiaan 9 kertaa ja niiden perusteella teimme korjauksia ja muutoksia kurssirunkoon, sisältöihin, kurssiympäristöön ja ohjaamiseen.
Hyödynsimme kurssia kehittäessä myös vapaaehtoisia kokemusasiantuntijoita, entisiä omaishoitajia. He kokeilivat joidenkin harjoituksien toimivuutta ja teimme muutoksia heidän kehittämisideoiden pohjalta. Kokemusasiantuntija on vieraana yhdellä kurssikerralla ja tuo omaa tarinaansa yhteisen keskustelun pohjaksi.
Valmis Elämänvaloa-kurssi™ juurrutetaan osaksi Oulun seudun omaishoitajat ry:n toimintaa. Sitä ohjaavat jatkossa yhdistyksen työntekijät. Mallia levitetään muihin omaishoito- ja muistiyhdistyksiin sekä muille kiinnostuneille toimijoille.
Materiaalipaketti sisältää kaksi opasta: Elämänvaloa-kurssi™ Ohjaajan opas sekä Elämänvaloa-kurssi™ Materiaalit. Ohjaajan oppaassa on kuvattu kurssirunko ja tarvikelistat kurssijaksoille. Ohjaajan materiaaleihin on koottu kurssilla tarvittavat ohjeet harjoituksiin ja kurssilaisen harjoituksia. Materiaalit saa tilattua myös laadukkaampina ladattavina kansioina osoitteesta: yhdistys@osol.fi Päiväkohtaisista kansioista onkin helmpompi tulostaa materiaaleja.
Kurssi on suunniteltu 6-8 osallistujalle. Kurssilla on hyvä olla kaksi ohjaajaa. Tällöin toisen sairastuttua kurssi ei välttämättä keskeydy. Kurssipäivät ovat myös pitkiä, joten on hyvä jakaa ohjattavia toimintoja kahden työntekijän kesken. Ohjaajilla on hyvä olla vankka ryhmänohjaajan osaaminen sekä kohderyhmän tuntemusta. Työaikaa ohjaajilla menee itse kurssiin 6 työpäivää sekä valmistelut n. 3 päivää sekä lisäksi mahdolliset kurssilaisten tapaamiset.
Kurssin järjestämiseksi tarvitaan tilava ja rauhallinen kurssitila, jossa on iso yhteinen pöytä ja tuolit kurssilaisille ja mahdollisesti myös erikseen nojatuolit. Lattiatilaa tarvitaan joihinkin toimintoihin ja seinäpinta-alaa yhteen harjoitukseen. Kurssin kahvittelujen ja ruokailujen järjestäminen voidaan toteuttaa joko kurssitilassa tai lähellä olevassa ravintolassa/ruokalassa. Pilottikurssien 1. ja 3. jaksot pidettiin palvelukeskuksen tiloissa, jonka yhteydessä oli myös palvelukeskuksen ruokala. Keskimmäisellä jaksolla tarvitaan kurssitilan lisäksi majoitushuoneet kaikille kurssilaisille sekä päivällinen, iltapala ja aamupala. Pilottikurssien 2. jaksolla olimme Haukiputaalla Lomakoti Onnelassa. Jakson voi järjestää myös leirikeskuksessa, hotellissa tai pitää pelkästään päiväkurssina.
Kurssimateriaalit on suunniteltu melko edullisiksi. Suurin osa kuluista koostuu ruokailuista ja majoituksesta. Ensimmäisellä pilottikurssilla kulut olivat n. 1500€. Kehittämisvaiheen kurssilaisilta perittiin nimellinen 50€ omavastuuosuus, joka sitouttaa kurssille ja sillä katettiin osa kuluista.
Kurssirungossa on toimintavaihtoehdot joko kevät- tai syyskaudella toteutettavalle kurssille. Kurssia on järjestetty pilottivaiheessa 2 kertaa vuodessa, mutta juurruttuaan sitä tullaan järjestämään kerran vuodessa.
Elämänvaloa-kurssille™ osallistuneiden hyvinvointi on vahvistunut ja he ovat saaneet vertaistukea. Kurssilaiset ovat saaneet uusia näkökulmia ja voimavaroja arkeen, tutustuneet uusiin ihmisiin ja osa on saanut myös uusia ystäviä.
Poimintoja kurssilaisten kokemuksista ja palautteista Elämänvaloa-kurssilta:
- Hyvin tasapainoisesti ja monipuolisesti suunniteltu kurssi.
- Rauhallinen "tahti". Myötäelävät ohjaajat. Tilat ja ympäristöt sopivat tarkoitukseen.
- Olen saanut kokea, että en ole yksin tässä tilanteessa. Apua ja henkistä tukea tullut tästä ryhmästä hyvin paljon.
- Tuli uusia ystäviä, jotka ovat kokeneet samat elämään liittyvät tilanteet ja joiden kanssa on ollut helppo jutella, kun asiat ovat tuttuja.
- Sain vertaistukea ja virkistystä.
- Huomaan voimavarojeni lisääntyneen erityisesti henkisellä puolella. Annan luvan erilaisille tunteille. "Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa".
- Nyt jaksaa ajatella paremmin tulevaa ja muistaa, että oma vointi on tärkeä, että jaksaa ottaa vastaan tulevan.
- Mielen avaaminen uusille asioille. Herääminen itsensä hyvinvoinnin ajatteluun.
- Tunnen itseni kuin uudeksi ihmiseksi ja elämä kantaa.
- Opin arvostamaan itseäni juuri sellaisena kuin olen. Voin iloita pienistä asioista, antamaan myönteistä palautetta. Suuntaan katsettani tulevaan ja odotan, mitä se tuo tullessaan. Näen mahdollisuuden myös mukaville hetkille.