Ensihoidolla on selkeä ohjeistus ja riittävästi osaamista kotisaattohoitopotilaiden tutkimisesta ja hoidosta kotona. Turhia tutkimuksia, hoitoja sekä siirtoja päivystykseen ja osastoille vältetään. 

Toimintaympäristö **

Keski-Suomessa palveluiden rakenteet ja välimatkat palveluihin vaihtelevat paljon. Asukkaat ovat eri arvoisessa asemassa elämän loppuvaiheen hoidon suhteen. Osassa kunnista kotisaattohoitoa pystytään toteuttamaan hyvin ja osassa tähän on heikot mahdollisuudet. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

On todettu tarpeen sujuvoittaa ensihoidon, erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon, kotihoidon sekä asumispalveluyksiköiden välistä yhteistyötä, jotta turhia siirtoja, tutkimista ja hoitoa saattohoitovaiheessa voidaan välttää. Kehittämistyössä hyödynnettiin Siun sotessa kehitettyä ensihoidon saattohoitoprotokollaa.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kotisaattohoitopotilaat ja heidän läheisensä soittavat yllättävissä tilanteissa pääsääntöisesti hätäkeskukseen tai lupapaikkaosastolle niissä organisaatioissa, joissa ei kotisairaalatoimintaa ole. Ensihoidolla ei ole käytettävissä potilastietojärjestelmän tietoja, joten esim. hoidon rajaukset eivät ole heillä automaattisesti tiedossa ja turhia tutkimuksia, hoitoja ja siirtoja osastojen lupapaikoille tai päivystykseen tehdään. Saattohoitosuunnitelmien laatu vaihtelee, tilanteita ei aina ennakoida riittävän hyvin. Ensihoidon työntekijöiden saattohoitopotilaiden tutkimisen ja hoidon osaamisessa on todettu olevan vahvistamisen tarvetta. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Työryhmässä oli osallistujia Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmasta, Rakenneuudistus -hankkeesta, ensihoidosta, päivystyksestä, palliatiiviselta poliklinikalta sekä terveyskeskuksen osastolta.  

Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeet toimivat kehittämistyön koordinoijina ja valmistelijoina. Työryhmän lääkärit tekivät ohjeistukset kotisaattohoitopotilaan tutkimisesta ja hoidosta sekä ensihoidon työntekijät vastaavat toimintamallista tiedottamisesta ja jalkauttamisesta ensihoitoon. Koulutuksen toteuttaminen suunniteltiin yhdessä. 

Tavoiteltu muutos
  • Kotisaattohoitoa tarjotaan yhtenä vaihtoehtona asuinpaikasta riippumatta, jos läheiset osallistuvat aktiivisesti hoitoon
  • Kotisaattohoitopotilaiden kokonaisvaltaisten saattohoitosuunnitelmien tekemisestä tulee systemaattista
  • Kotisaattohoitopotilaiden turhat siirrot sekä tarpeeton tutkiminen ja hoito vähenevät
  • Eri ammattilaisten (ensihoito, palliatiivinen poliklinikka, kotisairaala, vuodeosastot, kotihoito) välinen työnjako ja tiedon siirto paranevat 
  • Ensihoidon työntekijöiden elämän loppuvaiheen hoidon osaaminen paranee
  • Kotisaattohoitopotilailla sekä heidän hoidossaan mukana olevilla on sujuva yhteydenottokanava oikeaan paikkaan yllättävissä tilanteissa
Muutoksen mittaaminen
  • Ensihoidon saattohoitoprotokolla on kuvattu
  • Ensihoidon saattohoitoprotokolla on Keski-Suomessa käytössä
  • Kaikki organisaatiot ovat sitoutuneet tekemään saattohoitosuunnitelmat ja sopimaan osaston lupapaikasta kotisaattohoitopotilaille
  • Ensihoidon henkilöstö on koulutettu
Toteutussuunnitelma
  • Yhteistyöstä ja toimintamalleista sopiminen
  • Ensihoidon ohjeistukset
  • Ohjeistus ammattilaisille
  • Ohjeistus kotisaattohoitopotilaille ja heidän läheisilleen
  • Tiedottaminen
  • Ensihoidon henkilöstön koulutus
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **
  • Kotisaattohoidossa olevat potilaat
  • Asiakaskokemuksia on kerätty ammattilaisten saamasta palautteesta sekä kotisaattohoitoon osallistuneilta läheisiltä
Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Siun soten ensihoidon saattohoitoprotokolla. 

Ideointi

Keski-Suomeen halutaan yksinkertainen malli, joka on helppo jalkauttaa ensihoidon käyttöön sekä tiedottaa selkeästi yhteistyökumppaneita sekä kotisaattohoitopotilaita ja heidän läheisiään. 

Ratkaisun testaaminen

Ensihoidon saattohoitoprotokollaa pilotoitiin koko Keski-Suomen alueella 1.11.21-30.10.22. Toiminta toteutettiin ensihoidon olemassa olevilla resursseilla. Ensihoito koulutettiin ennen pilotin käynnistymistä. Osastojen, kotihoidon ja asumispalveluiden ammattilaisille järjestettiin kaksi infoa, joissa kerrottiin pilotista sekä annettiin toimintaohjeet siitä, miten protokollan piiriin voi ohjata kotisaattohoidossa olevia asiakkaita. Lisäksi asiasta tiedotettiin maakunnallisessa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kehittäjäverkostossa sekä alueellisten työryhmien tapaamisissa. 

Liitteet
Kokeilun tavoitteet

•Vahvistaa kotisaattohoitopotilaiden kokonaisvaltaisen saattohoitosuunnitelman tekemistä

•Selkeyttää ja sujuvoittaa eri ammattilaisten (ensihoito, palliatiivinen poliklinikka, kotisairaala, vuodeosastot, kotihoito, asumispalvelut) välistä työnjakoa ja tiedon siirtoa

•Välttää kotisaattohoitopotilaiden epätarkoituksenmukaista tutkimista ja hoitoa sekä turhia siirtoja

•Turvata kotisaattohoitopotilaille sekä heidän hoidossaan mukana oleville sujuva yhteydenotto yllättävissä tilanteissa

•Vahvistaa ensihoidon työntekijöiden elämän loppuvaiheen hoidon osaamista

Kokeilussa opittua

Monella alueella ei ollut valmiutta toteuttaa kotisaattohoitoja, koska prosessit, toimintamallit ja työnjakoon liittyvät asiat olivat epäselviä. Ensihoidon saattohoitoprotokollasta saatiin vain vähän kokemuksia. Kotisairaalaverkosto Keski-Suomeen -hanke (FINPALL-hanke, Itä-Suomen YTA) on jalkautunut tukemaan alueita palliatiivisen hoidon ja saattohoidon (esim. kotisaattohoitoprosessien) kehittämisessä. Samalla alueiden osaston, ikääntyneiden palveluiden ja ensihoidon toimijoiden kanssa on käyty läpi ensihoidon saattohoitoprotokolla ja sovittu yhteistyöstä. 

Ensihoidon kanssa on sovittu toimintamallin pysyvästä käyttöönotosta. Kun protokollaan käytöstä on vain vähän kokemusta ja kotisaattohoitopotilaita tulee vain harvoin yhden ensihoitajan kohdalle, ensihoidossa asia vaatii muistuttelua. 

Ratkaisun perusidea **

Kotisaattohoitopotilaiden yllättävissä tilanteissa ensihoito tekee tarkoituksenmukaiset toimenpiteet kotona siten, että turhia tutkimuksia, hoitoja ja siirtoja päivystykseen vältetään. Jos jatkohoito kotona ei onnistu, potilas siirretään ennalta sovitulle lupapaikalle. 

Liitteet
Kuva
Keski-Suomen ensihoidon saattohoitoprotokolla.
Keski-Suomen ensihoidon saattohoitoprotokolla.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Kaikki ensihoidon ammattilaiset koulutetaan ja yhteistyökumppaneita tiedotetaan toimintamallista etukäteen ja toiminnan alkaessa. Toimintamallin juurruttaminen vaatii alueiden ammattilaisten (osastot, kotihoito, asumispalvelut) kanssa kotisaattohoidon prosessin läpikäymistä, sen vahvistamista ja selkeyttämistä sekä ensihoidon saattohoitoprotokollasta tiedottamista. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamallia jalkauttaessa kannattaa huolehtia siitä, että kotisaattohoitoon liittyvät prosessit ja työnjako ovat selkeät. Jalkauttaminen kannattaa kohdentaa suoraan ja laajasti alueen ammattilaisiin. Esihenkilöiden ja yksittäisten vastuuhenkilöiden kautta tieto ei leviä riittävän laajalle. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **
  • Ensihoidon saattohoitoprotokollan malli on selkeä ja se sujuvoittaa ammattilaisten välistä työnjakoa.
  • Monella alueella ei ollut valmiutta toteuttaa kotisaattohoitoja, koska prosessit, toimintamallit ja työnjakoon liittyvät asiat olivat epäselviä. Ensihoidon saattohoitoprotokollasta saatiin vain vähän kokemuksia. 
  • Tahtotila kotisaattohoitojen toteuttamiseksi on vahva ja kehittämistyö jatkuu, joten odotettavissa on, että protokollan hyödyntäminen lisääntyy kotisairaalatoiminnan vahvistuessa
  • Vähäisestä käyttökokemuksesta huolimatta toiminta jatkuu osana ensihoidon normaalia toimintaa, koska toimintamallin hyödyt potilaalle ja eri toimijoille ovat selkeät.