Entin Kohtaamo neuvoo ja opastaa 17-29-vuotiaita
Ajanvaraukseton yhteisvastaanotto torstaisin klo 14-16. Ohjausta ja neuvontaa asumiseen, tukiin, byrokratian hoitamiseen ym. Kahvitarjoilu. Paikalla etsivä nuorisotyöntekijä, perhekeskuksen ohjaaja ja nuorten aikuisten sosiaalityöntekijä. Lisäksi muita, esim. psyk. sh.
Kaarinassa on monta nuorten aikuisten parissa toimivaa työntekijää ja yhteistyö heidän välillään toimii hyvin ja tiiviisti. Monesti nuorilla on samanaikaisesti monia eri haasteita ja siksi heillä on tarvetta samanaikaisesti monen eri työntekijän työpanokselle. Jotta nuori saisi mahdollisimman ajoissa riittävän tuen, olemme pohtineet yhteisvastaanoton kehittämistä, jonne nuori voisi saapua aikaa varaamatta ja saada samalla kertaa vastauksia moniin kysymyksiinsä sekä kontaktin tarvittaviin tahoihin heti.
Asiakkaiden ohjautuminen sosiaalipalveluihin on muuttunut viime vuosina olennaisesti toimeentulotuen Kela-siirron vuoksi. Siksi on hyödyllistä kehittää uusia tapoja tavoittaa asiakkaita.
Kaarinan strategian 2018-2025 arvot ovat: yhdessä, avoimesti, asiakaslähtöisesti. Strategian yhtenä päämääränä on hyvinvoinnin edistäminen ennakoivasti, jossa tavoitteena mm. palvelutarpeiden kartoittaminen ja varhainen puuttuminen ongelmiin. Strategian päämääränä on myös sujuvat ja turvalliset arjen palvelut läheltä, jossa painotetaan yhden luukun periaatteen toteutumista. Yhteisvastaanotto toteuttaa näitä kaikkia.
Nuorten aikuisten parissa työskentelevillä on monenlaiset keinot bongata nuoria palveluihin: shl:n mukaiset ilmoitukset, koulujen ilmoitukset koulupudokkaista ym. Työntekijöiden yhteistyön toimiessa hyvin ohjautuu nuoret myös työntekijältä toiselle oikea-aikaisesti. Nuorten omat keinot tavoittaa oikea työntekijä oikeassa asiassa ovat heikommat ja siksi tarvitaan väyliä/paikkoja, joista nuori ohjautuu mahdollisimman hyvin oikeaan palveluun.
Ennen Kohtaamoa nuorten aikuisten sosiaalityöntekijä on käynyt kerran kuussa etsivien nuorisotyöntekijöiden järjestämässä K18-illassa ja nämä käynnit osoittautuneet hyviksi. Illoissa on syntynyt monenlaista yhteiskunnallista keskustelua sekä nuoret ovat halutessaan saaneet kysyä henkilökohtaisesta tilanteestaan. Kun työntekijä jalkautuu nuorten pariin, on moni nuori ottanut puheeksi pieneltäkin tuntuneet ongelmansa, joiden kautta on noussut esiin monta muutakin nuoren mieltä painanutta pulmaa.
Johanna Paasivirta, alle 25-vuotiaiden sosiaalityöntekijä/aikuissosiaalityö
Jere Järvinen ja Leena Miettinen, etsivä nuorisotyöntekijä
Raimo Kettunen, perhekeskuksen ohjaaja
Alkuvaiheen suunnittelussa: Päihde- ja mielenterveystyön yksikön sosiaalityöntekijä + kaupungin nuorten työryhmä, jossa edellämainittujen lisäksi uraohjaaja sekä te-palveluiden asiantuntijoita
Nuoren aikuisen moninaisiin ongelmiin vastataan riittävällä tuella mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Tavoitteena tavoittaa etenkin ne nuoret, jotka eivät ole vielä missään palvelussa.
Käyntien määrän laskeminen. Säännölliset arviointikeskustelut työntekijöiden kesken. Palautteen kysyminen asiakkailta. Toiveiden kysyminen asiakkailta teemojen suhteen.
Kohtaamossa asioidaan päihteettömänä, vähintään asiointikunnossa. Puhalluttamaan ei lähdetä.
Vähintään kaksi työntekijää paikalla eli jos joku pois, voidaan toteuttaa, mutta yksin ei.
Kohderyhmän ulkopuolisia eli ala- tai yli-ikäisiä ei oteta Kohtaamoon muuta kuin perustellusta syystä.
Kohtaamossa on mahdollista asioida anonyymisti eli henkilöllisyystodistusta eikä nimiä kysellä erikseen paitsi jos se on välttämätöntä esimerkiksi jonkun asian hoitamiseksi.
Nuorten työryhmässä työskentelee työntekijöitä, jotka ovat pitkään työskennelleet nuorten aikuisten kanssa. Työryhmässä on pohdittu yhteisvastaanoton aloittamista jo pitkään.
Nuorilla aikuisilla painottuu laaja-alaisesti itsenäistymiseen liittyvät pulmat. Opinto-/työllistymispolun rakentamisen, talousasioiden hoitamisen sekä omillaan asumisen ilmiöt, psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi sekä ihmissuhdeasiat limittyvät pitkälti toisiinsa ja puutteet yhdellä osa-alueella vaikuttavat kaikkiin muihin. Huomioimalla nuoren tilanteessa mahdollisimman nopeasti nämä kaikki osa-alueet tuetaan nuorta oikea-aikaisesti oikeisiin asioihin ja vaikutetaan samalla parhaiten kokonaistilanteeseensa.