Ero lapsiperheessä -palveluketju, Sujuvat palvelut -valmennus, Helsingin kaupunki (RRP, P4, I1)
Ero lapsiperheessä -hankkeessa kootaan yhteen tietoa lapsiperheiden eropalveluista ja rakennettaan palveluketju, jossa kuvataan eroon liittyviä ilmiöitä ja perheen tukena olevia palveluja.
Helsingissä on 64 000 lapsiperhettä, ja lapsiperheistä 26% on yhden huoltajan perheitä (28 000 lasta). Osuus on isompi kun valtakunnallisella tasolla (noin viidennes perheistä).
Palveluissa perhesuhteiden muutokset on keskeinen teema:
Perheneuvolan asiakasperheistä keskimäärin 43% on taustalla tai käynnissä erotilanne (kuukausiseuranta maaliskuu 2024, yhteensä 1746 perhettä).
Noin kolmasosaa sosiaalineuvontaan tulleista puheluista liittyi erotilanne (seuranta kaksi viikkoa maaliskuussa 2024, yht. 58 puhelua liittyi eroon).
Perhesosiaalityössä asiakkaiden tilanteeseen liittyi erotilanne vaihdellen alueellisesti 43-67 prosentissa asiakasperheitä (seuranta maaliskuu 2024).
Suurin osa lapsiperheiden eroista on sovinnollisia eroja, jolloin vanhemmilla on keinoja ja voimavaroja käsitellä erokriisiä ja tukea lapsia tilanteessa, sekä sopia yhteisesti lapsen huoltoon, asumiseen, elatukseen ja tapaamisiin liittyvät asiat. Lapsen asioista sopimiseen liittyviä palveluja toteutetaan perheoikeudellisissa palveluissa ja psykososiaalista tukea tilanteeseen tarjoavat useat eri palvelut. Jos erotilanne muuttuu haastavaksi tai konfliktoituneeksi, tarvitaan palvelujen yhteensovittamista, verkostotyötä sekä usein kohdennettua psykososiaalista tukea perheelle. Ero lapsiperheessä -hankkeessa tuotetaan palveluketjukuvaus parisuhteen tukeen ja lapsiperheen erotilanteeseen liittyvistä tunnusmerkeistä, avun tarpeesta ja menetelmistä. Ero lapsiperheessä -hankkeessa vahvistetaan henkilöstön osaamista erotilanteeseen liittyen sekä vahvistetaan verkostoyhteistyön ja asiakkaaksi tulon rakenteita sekä lisätään menetelmäosaamista eri toimijoille.