Etäkaveritoimintaa ikääntyneille -malli
Etäkaveritoiminta ikääntyneen arjen mielekkyyden lisääjänä.
Ikääntyneet tapaavat ennalta sovittuina aikoina etäkavereita Teamsin välityksellä. Tapaamisissa esimerkiksi keskustellaan, kuunnellaan musiikkia tai jumpataan ikääntyneen toiveiden mukaisesti.
Mallia on kehitetty ikääntyneiden yksinäisyyden lievittämiseksi. Myös palvelutaloasumisessa ilmenee yksinäisyyttä, vaikka ikääntynyt eläisikin muiden ihmisten parissa. Yksinäisyys on subjektiivinen kokemus.
Palvelumuotoiluprosessissa ikääntyneitä haastateltiin Päivä elämässä haastattelurungon avulla. Tällä tavalla lähdettiin kartoittamaan ikääntyneen päivän kulkua ja tarkoituksena oli selvittää oliko päivän aikana sellaisia hetkiä, jolloin ikääntynyt kaipasi tukea, apua tai seuraa. Haastattelun avulla selvitettiin myös mistä asioista heidän päivänsä koostuvat ja mistä kanavista ikääntyneet saavat tietoa.
Tiedon keruuta toteutettiin myös vapaaehtoisten suunnalta. Haastatteluihin osallistuivat henkilöt, jotka joko olivat mukana vapaaehtoistyössä tai olivat siitä kiinnostuneita. Vapaaehtoisilta selvitettiin milloin he olisivat kiinnostuneita tekemään vapaaehtoistehtäviä ja millaiset tehtävät olisivat mieluisia.
Näiden tietojen perusteella mallinnettiin profiileja. Profiilien perusteella työpajatyöskentelyssä lähdettiin kartoittamaan millaiselle vapaaehtoistyölle olisi tilausta ja kiinnostusta.
Haastatteluista ja työpajatyöskentelystä selvisi, että monet ikääntyneet kaipaavat arkeen juttuseuraa. Vapaaehtoisilla taas on kiireitä ja toivoivat, että vapaehtoistyö voisi olla ns. pop-up tyylistä sekä mahdollisesti myös etänä toteutettavissa.
Kouvolan Dementia- ja Kehitysvammaisten ryhmäkoti ryn palvelutalossa oli myös havaittu yksinäisyyttä sekä tarvetta uudenlaiselle viriketoiminnalle. Joten kehittämistyö aloitettiin yhteistyössä.