Etäkaveritoiminta ikääntyneen arjen mielekkyyden lisääjänä. 

Ikääntyneet tapaavat ennalta sovittuina aikoina etäkavereita Teamsin välityksellä. Tapaamisissa esimerkiksi keskustellaan,  kuunnellaan musiikkia tai jumpataan ikääntyneen toiveiden mukaisesti.

 

Toimintamallin nimi
Etäkaveritoimintaa ikääntyneille -malli
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Etäkaveritoiminta ikääntyneen arjen mielekkyyden lisääjänä. 

Ikääntyneet tapaavat ennalta sovittuina aikoina etäkavereita Teamsin välityksellä. Tapaamisissa esimerkiksi keskustellaan,  kuunnellaan musiikkia tai jumpataan ikääntyneen toiveiden mukaisesti.

 

Toteutuspaikka
Kymenlaakso
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Luotu

18.02.2022

Viimeksi muokattu

15.02.2023
Ratkaisun perusidea

Etäkaveritoiminta sai alkunsa palvelumuotoiluprosessista, jossa kartoitettiin niin ikääntyneiden kuin myös vapaaehtoisten ajatuksia vapaaehtoistyöstä ikääntyneen arjen mielekkyyden lisäämiseksi.

Kartoituksen tulosten sekä palvelutalossa tehtyjen havaintojen perusteella toteutettiin kokeilu etäkaveritoiminnasta. Toiminnan aikana kerättiin tietoa ja lopuksi tuotettiin malli jonka avulla etäkaveritoimintaa voidaan joko jatkaa tai aloittaa toisaalla.

Etäkaveritoiminta voi olla vapaaehtoisten, opiskelijoiden tai läheisten tuottamaa toimintaa ikääntyneiden arjen mielekkyyden lisäämiseksi. Tapaamiset kokeilussa toteutettiin Teamsin avulla. 

Tapaamiset muodostuvat ikääntyneen sekä etäkaverin välisistä keskusteluista ja muusta ikääntyneen toivomasta toiminnasta. Kokeilun aikana tapaamisissa oli tutustumista, muisteluja, muistipuisto sivustoon tutustumista, musiikin kuuntelua, musiikkivideoiden katsomista sekä erilaisia jumppia. Etäkaverit olivat välillä sisällä koneen ääressä, mutta kokeilussa oltiin myös ulkona luonnossa.

Lopullinen malli työstettiin opinnäytetyönä. 

Toimintaympäristö

Mallia on kehitetty ikääntyneiden yksinäisyyden lievittämiseksi. Myös palvelutaloasumisessa ilmenee yksinäisyyttä, vaikka ikääntynyt eläisikin muiden ihmisten parissa. Yksinäisyys on subjektiivinen kokemus.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Palvelumuotoiluprosessissa ikääntyneitä haastateltiin Päivä elämässä haastattelurungon avulla. Tällä tavalla lähdettiin kartoittamaan ikääntyneen päivän kulkua ja tarkoituksena oli selvittää oliko päivän aikana sellaisia hetkiä, jolloin ikääntynyt kaipasi tukea, apua tai seuraa. Haastattelun avulla selvitettiin myös mistä asioista heidän päivänsä koostuvat ja mistä kanavista ikääntyneet saavat tietoa. 

Tiedon keruuta toteutettiin myös vapaaehtoisten suunnalta. Haastatteluihin osallistuivat henkilöt, jotka joko olivat mukana vapaaehtoistyössä tai olivat siitä kiinnostuneita. Vapaaehtoisilta selvitettiin milloin he olisivat kiinnostuneita tekemään vapaaehtoistehtäviä ja millaiset tehtävät olisivat mieluisia.

Näiden tietojen perusteella mallinnettiin profiileja. Profiilien perusteella työpajatyöskentelyssä lähdettiin kartoittamaan millaiselle vapaaehtoistyölle olisi tilausta ja kiinnostusta.

Haastatteluista ja työpajatyöskentelystä selvisi, että monet ikääntyneet kaipaavat arkeen juttuseuraa. Vapaaehtoisilla taas on kiireitä ja toivoivat, että vapaehtoistyö voisi olla ns. pop-up tyylistä sekä mahdollisesti myös etänä toteutettavissa.

Kouvolan Dementia- ja Kehitysvammaisten ryhmäkoti ryn palvelutalossa oli myös havaittu yksinäisyyttä sekä tarvetta uudenlaiselle viriketoiminnalle. Joten kehittämistyö aloitettiin yhteistyössä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Mallissa on eritelty mitä kaikkea tulee ottaa huomioon toimintaa käynnistäessä. 

Tarvittavia laitteita on esimerkiksi tabletit, verkkoyhteys sekä sovellus, jolla tapaamiset voidaan toteuttaa.

On hyvä huomioida myös joko ikääntyneen tai hoitohenkilökunnan tietotekniset taidot, jotta tapaamiset saadaan kalenteroitua ja laitteet käyttökuntoon. 

Toimintaa aloitettaessa tulee olla tiedossa myös etäkaverit. Kokeilussa etäkavereina toimivat projektiopintojaan suorittavat geronomiopiskelijat. Etäkavereina voi toimia myös esimerkiksi vapaaehtoiset tai läheiset. 

Toiminnan jatkumisen kannalta on tärkeää saada etäkaveri sitoutumaan toimintaan. Myös, mikäli ikääntynyt asuu palveluasumisessa, tulee henkilökunnan olla sitoutunut toimintaan.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Etäkaveritoiminta toi iloa ja mielekkyyttä ikääntyneiden arkeen etenkin silloin, kun etäkaveri oli puhelias ja aktiivisesti ylläpiti keskustelua ja osasi keksiä mieleistä tekemistä tapaamisiin.

Toiminta lisäsi palvelutalon henkilöstön osalta mieluisia puheenaiheita asukkaiden kanssa ja lisäsi myös kokeiluun osallistuneiden asukkaiden keskusteluaiheita. Kokeiluun osallistuneet ikääntyneet toivoivat jatkoa toiminnalle.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on sovellettavissa esimerkiksi sukulaisten väliseen yhteydenpitoon.

Kansikuva
Etäkaveritoiminnan mallin kansikuva, iäkäs ihminen katsoo tablettia, tekijöiden logot

Kehittämisen vaihe

Valmis

Ilmiöt