Etäperhevalmennukset
Perhevalmennuksen tavoitteena on valmentaa perhettä imetykseen, lapsen hoitoon ja kasvatukseen sekä vanhemmuuteen. Tarkoituksena on tukea vanhempien tietoja ja taitoja lapsen hoidosta, vanhemmuudesta, terveydestä ja terveystottumuksista. Hyödynnetään digitaalisia ratkaisuja.
Perhevalmennusta tulee säädöksen (VNA 338/2011) mukaan tarjota vanhempainryhmissä kaikille ensimmäistä lastaan odottaville. Sitä on hyvä tarjota myös perheille, joista toinen vanhemmista odottaa ensimmäistä lastaan ja perheille, joissa odotetaan ensimmäistä Suomessa syntyvää lasta.
FinLapset-kyselytutkimus 2020 -mukaan koronaepidemia on heikentänyt vauvaperheiden jaksamista. Suurin osa vauvaperheiden vanhemmista oli tyytyväisiä elämäänsä, vanhemmuuteensa ja perheensä arkielämään, mutta koronaepidemia huolestutti yleisesti vanhempia. Jaksamisen haasteita tunnistettiin ja vanhemmilla oli masennusoireilua ennen ja jälkeen synnytyksen, eri asteisia uupumuksen oireita sekä yksinäisyyden kokemusta. (FinLapset -kyselytutkimus 2020.)
Korona-aika on vauhdittanut valtakunnan tasolla perhevalmennusten tarjoamista. On erittäin tärkeää varmistaa lakisääteisten palvelujen toteutuminen. Perhevalmennus ja vanhempainryhmät lapsen syntymän jälkeen ovat työmuotoja, joilla edistetään vanhempien pystyvyyden tunnetta ja vähennetään stressiä. Ennen lapsen syntymää käynnistyvät ja vanhempien aktiivisen osallistumisen mahdollistavat interventiot on todettu tehokkaiksi tukimuodoiksi. Perhevalmennuksessa ja vanhempainryhmissä on mahdollista tukea vanhempien minäpystyvyyttä ja valmentaa heitä vanhemmuuteen. (THL raportti 5/2022.)
Etäperhevalmennuksia arvioidaan ja mitataan
- ammattilaisilta saatu palaute
- etäperhevalmennusten yhteydessä osallistujilta kerättävä palaute
- toteutuneet etäperhevalmennukset
- osallistujamäärät
Etäperhevalmennusten kohderyhmänä ovat kaikki lasta odottavat perheet Etelä-Karjalan alueella.
Etäperhevalmennuksia on suunniteltu yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Mukana suunnittelussa on ollut ammattilaisia ja asiakasymmärrystä on kerrytetty perehtymällä Suomessa tehtyihin tutkimuksiin. Suunnittelussa on hyödynnetty myös asiakkaiden ääntä asikaskyselynmuodossa sekä hyödyntämällä alueella aiemmin tehtyä neuvolan asiakaskyselyä.