Etäryhmäkuntoutus kotikuntoutukseen
TulSote ja TulKoti -hankkeiden yhteistyössä luotu etäryhmäkuntoutus-toimintamalli, jossa 2022-2023 välillä testattu useampaa digitaalista ratkaisua etäryhmien toteutukseen kotiin vietävien palveluiden ja kotikuntoutuksen asiakkaille.
TOIMINTAYMPÄRISTÖ **
Kymenlaakson hyvinvointialue järjestää sosiaali-ja terveyshuollon sekä pelastustoimen palvelut Kymenlaaksossa. Noin 161 000 asukkaan maakuntaan kuuluvat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti. Pyhtää ei toimintamallin kokeilussa ole ollut mukana.
Kymenlaakson alueen ikääntyneiden määrä kasvaa merkittävästi seuraavan 20 vuoden aikana. Yli 85-vuotiaiden määrän on arvioitu kaksinkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2040 mennessä. Vuonna 2020 9,5%:lla 75 vuotta täyttäneistä oli kotihoidon asiakkuus ja vuonna 2030 vastaavan luvun on arvioitu olevan 12,1 %.
Kymenlaakson hyvinvointialue järjestää sosiaali-ja terveyshuollon sekä pelastustoimen palvelut Kymenlaaksossa. Noin 161 000 asukkaan maakuntaan kuuluvat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti. Pyhtää ei toimintamallin kokeilussa ole ollut mukana.
Etäkuntoutus
Kotikuntoutusta voidaan toteuttaa etäkuntoutuksena, joko reaaliaikaisena kontaktina tai ajasta riippumattomin menetelmin.
Kotihoito
Kotihoidolla tarkoitetaan omassa kodissa annettavaa kotisairaanhoitoa, kotipalvelua tai niiden yhdistelmää.
Kotihoidon tarkoituksena on tukea kotona asumista, antaa turvallista hoitoa ja huolenpitoa ja edistää asiakkaiden toimintakykyä ja omatoimisuutta. Kotihoitoa voi saada henkilö, joka tarvitsee apua selviytyäkseen kotioloissa oman toimintakykynsä heikennettyä joko pysyvästi tai tilapäisesti.
Kotihoidon palveluiden myöntäminen perustuu asiakkaan palvelutarpeeseen. Asiakkaalle laaditaan hoito- ja palvelusuunnitelma, jossa määritellään asiakkaan avun tarve ja tarvittavat palvelut. Osa kotihoidon palveluista voidaan tuottaa erilaisten teknologisten välineiden avulla, kuten etähoito-tabletin tai lääkkeenantoautomatilla.
Kotihoidon käytössä olevat digitaaliset ratkaisut tuodaan osaksi asiakkaan palvelua ja kuntoutuksen kanssa tehtävää yhteistyötä
Hyvinvointialueen kotikuntoutuksella on tarjolla liikunnanohjaajan toteuttamaa ryhmäkuntoutusta. Ryhmät ovat pääasiassa kuntosaliharjoitteluryhmiä. Ryhmätoiminnan tavoitteena on, että ryhmäläisten toimintakyky kohenee siten, että kotona selviytyminen mahdollistuu.
Pilotit toteutettiin yhteistyössä Tulevaisuuden sosiaali-ja terveyskeskushankkeen etäkuntoutuksen kehittäjien sekä Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut ikääntyneille- hankkeen kotihoidon digitaalisuuden kehittäjän kanssa.
Kehittäminen aloitettiin kokouksilla palvelutuotannon esihenkilöiden sekä käytännön toimijoiden kanssa, henkilöstö osallistui myös väli-ja loppuarviointeihin.
Tavoitteena tuoda jatkossakin perinteisen ryhmätoiminnan rinnalle etäryhmätoimintaa, jolla voidaan tukea kotona asuvan ikääntyneen asiakkaan arjen toimintakykyä.
Etäryhmätoiminnan vaikuttavuutta mitattu henkilöstön haastatteluilla, asiakaskokemuskyselyillä ja yhdessä ryhmässä mittaamalla asiakkaan toimintakykyä SPPB-testillä ennen ja jälkeen jakson.
Etäryhmiä tarjottiin kotihoidon asiakkaille, joilla olemassaan jo kotihoidon tablet-laite, kotikuntoutuksen asiakkaille, joille viety tablet-laite sekä ikääntyneiden omaishoidon asiakkaille, joilla ollut mahdollista osallistua Teams-yhteydellä.
Asiakkaille kerrottiin ryhmistä sekä toimitettiin asiakkaille kirjallinen tiedote ryhmistä ja ryhmien sisällöstä, sekä tapaamiskerroista ennen ryhmien aloitusta. Ryhmiin osallistuminen oli asiakkaille vapaaehtoista.
https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/kirjastokeskiviikko