Etäterapian perehdytyspolku fysio- ja toimintaterapeuteille Siun sotessa
Etäterapioiden sisällön kehittämisen hanketyössä kehitetty etäterapian perehdytyspolku fysio- ja toimintaterapeuteille osaamisen varmistamiseksi.
Koska kansallisesti sote-palvelujen saatavuudessa on paljon vaihtelua muun muassa väestöä menettävillä alueilla, on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä haasteita. Marinin hallitus käynnisti sote-uudistuksen valmistelun, joka toteen pantiin vuoden 2023 alusta alkaen. Tämän uudistuksen tavoitteena on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, yhdenvertaisten ja laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaaminen kaikille suomalaisille, palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen, ammattitaitoisen työvoiman saannin turvaaminen, yhteiskunnallisten muutosten haasteisiin vastaaminen sekä kustannusten kasvun hillitseminen. Toiminnan painopistettä sosiaali- ja terveyshuollossa siirretään perustason palveluihin sekä ennaltaehkäisevään toimintaan niin, että ihmiset saavat tarpeenmukaiset ja vaikuttavat palvelut oikea-aikaisesti ja palvelujen hoitoketjut ovat sujuvia ja yhteensovitettuja.
Sosiaali- ja terveyspolitiikan vuoden 2020 strategian yhtenä tavoitteena on asiakaskeskeisyys, sosiaali- ja terveyspalveluiden ennaltaehkäisevän toiminnan kehittäminen ja asiakkaiden osallisuuden lisääminen palveluiden kehittämisessä. Lisäksi tuetaan koko väestön itsenäistä selviytymistä ja kykyä ottaa vastuuta omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Ensisijaisesti itsenäistä toimintakykyä ja osallisuutta tuetaan käyttäjien omassa asuinympäristössä. Toteutumisen apuna voidaan hyödyntää teknologiaa, jolla voidaan taata yhdenvertaiset, vaikuttavat ja asiakaskeskeiset palvelut.
Etäkuntoutuksen tavoitteena on mahdollistaa kuntoutuspalvelut tasa-vertaisesti kaikille, riippumatta palveluiden tai esimerkiksi kulkuyhteyksien puutteesta. Palveluiden piiriin pääsyä rajoittaa muun muassa suomen pitkät välimatkat, syrjäseudulla asuminen, kuntoutusalan palveluntuottajien resurssien puute ja väestön ikääntyminen. Puolet Pohjois-Karjalan väestöstä, eli vajaat 82 000 ihmistä, asuu maaseutu ympäristössä.
Siun soten Tulevaisuuden sotekeskus-hanke haki Etäfysio- ja toimintaterapian sisältöjen kehittämiseen ja jalkautustyöhön valtionavustusta vuosille 2022–2023. Hanketyön tarkoituksena oli parantaa etäkuntoutuksen laatua ja vaikuttavuutta kartoittamalla etäkuntoutuksen hyvät käytännöt, vahvistamalla etäkuntoutuksen osaamista ja kokeilemalla ja kehittämällä menetelmiä ikääntyneiden, työikäisten ja lasten kuntoutustyössä. Hanketyössä työskenteli määräaikaisesti projektisuunnittelija ja kuusi kehittäjäterapeuttia osatyöpanoksella (fysio- ja toimintaterapeutteja kotikuntoutuksesta, avofysioterapiasta ja lasten toimintarapiasta).