Etäterapian perehdytyspolku fysio- ja toimintaterapeuteille Siun sotessa

Etäterapioiden sisällön kehittämisen hanketyössä kehitetty etäterapian perehdytyspolku fysio- ja toimintaterapeuteille osaamisen varmistamiseksi. 

Toimintaympäristö

Koska kansallisesti sote-palvelujen saatavuudessa on paljon vaihtelua muun muassa väestöä menettävillä alueilla, on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä haasteita. Marinin hallitus käynnisti sote-uudistuksen valmistelun, joka toteen pantiin vuoden 2023 alusta alkaen. Tämän uudistuksen tavoitteena on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, yhdenvertaisten ja laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaaminen kaikille suomalaisille, palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen, ammattitaitoisen työvoiman saannin turvaaminen, yhteiskunnallisten muutosten haasteisiin vastaaminen sekä kustannusten kasvun hillitseminen. Toiminnan painopistettä sosiaali- ja terveyshuollossa siirretään perustason palveluihin sekä ennaltaehkäisevään toimintaan niin, että ihmiset saavat tarpeenmukaiset ja vaikuttavat palvelut oikea-aikaisesti ja palvelujen hoitoketjut ovat sujuvia ja yhteensovitettuja.

Sosiaali- ja terveyspolitiikan vuoden 2020 strategian yhtenä tavoitteena on asiakaskeskeisyys, sosiaali- ja terveyspalveluiden ennaltaehkäisevän toiminnan kehittäminen ja asiakkaiden osallisuuden lisääminen palveluiden kehittämisessä. Lisäksi tuetaan koko väestön itsenäistä selviytymistä ja kykyä ottaa vastuuta omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Ensisijaisesti itsenäistä toimintakykyä ja osallisuutta tuetaan käyttäjien omassa asuinympäristössä. Toteutumisen apuna voidaan hyödyntää teknologiaa, jolla voidaan taata yhdenvertaiset, vaikuttavat ja asiakaskeskeiset palvelut.

Etäkuntoutuksen tavoitteena on mahdollistaa kuntoutuspalvelut tasa-vertaisesti kaikille, riippumatta palveluiden tai esimerkiksi kulkuyhteyksien puutteesta. Palveluiden piiriin pääsyä rajoittaa muun muassa suomen pitkät välimatkat, syrjäseudulla asuminen, kuntoutusalan palveluntuottajien resurssien puute ja väestön ikääntyminen. Puolet Pohjois-Karjalan väestöstä, eli vajaat 82 000 ihmistä, asuu maaseutu ympäristössä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Siun soten Tulevaisuuden sotekeskus-hanke haki Etäfysio- ja toimintaterapian sisältöjen kehittämiseen ja jalkautustyöhön valtionavustusta vuosille 2022–2023. Hanketyön tarkoituksena oli parantaa etäkuntoutuksen laatua ja vaikuttavuutta kartoittamalla etäkuntoutuksen hyvät käytännöt, vahvistamalla etäkuntoutuksen osaamista ja kokeilemalla ja kehittämällä menetelmiä ikääntyneiden, työikäisten ja lasten kuntoutustyössä. Hanketyössä työskenteli määräaikaisesti projektisuunnittelija ja kuusi kehittäjäterapeuttia osatyöpanoksella (fysio- ja toimintaterapeutteja kotikuntoutuksesta, avofysioterapiasta ja lasten toimintarapiasta).

Ratkaisun perusidea

Organisaation intraan, terapiapalvelujen osioon rakennettiin etäterapian perehdytyssivusto, jossa perehdytettävä johdatetaan etäterapian maailmaan Oppiportin verkkokurssien, ohjeiden ja linkkien sekä ohjaavan terapeutin perehdytyksen kautta. Tarkoituksena osaamisen vahvistaminen, laadukkaiden terapioiden tuottamisen varmistaminen ja etäterapian sisällön kehittäminen sekä etäterapioiden käyttöönottokynnyksen madaltaminen.

Liitteet
Kuva
Etäterapian perehdytyspolku
Siun soten Intraan on rakennettu etäterapian perehdytyspolku fysio- ja toimintaterapeuteille osaamisen varmistamiseksi.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perehdytyspolun jalkautumissuunnitelma laadittiin yhdessä terapiapalvelujen lähiesihenkilöiden kanssa, kunkin alueen toimintaympäristöt huomioon ottaen. Kullekin alueelle laadittiin PowerPoint esitys, joiden avulla kunkin alueen lähiesihenkilöt kävivät jalkautussuunnitelman läpi henkilöstönsä kanssa ja aluekohtaiset aikataulut sekä etenemissuunnitelmat sovittiin. Tarkoituksena, että kaikki terapeutit suorittavat perehdytyksen kevään 2023 aikana.

Perehdytyksen sisällön suorittaminen jaettiin kahteen osaan:

1. perehdytysmateriaalin opiskelu (n. 4 h),

2. ohjaavan terapeutin perehdytys ryhmämuotoisesti Teams:lla (n. 2 h).

Perehdytyspolun suorittamisen aikana aluekohtaisesti huomioitiin mahdollinen sisäisen sijaisen käyttö asiakastyössä. Hanketyössä kehittäjäterapeutteina toimineet terapeutit toimivat perehdytyspolulla ohjaavina terapeutteina.  

Jatkossa perehdytyssivusto toimii osana uusien terapeuttien perehdytyksen kokonaisuutta.

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille

Kehittämistyön onnistumiseksi tarvitaan varata säännöllisesti aikaa ja etenemisen tueksi yhteiset pelisäännöt sekä työn etenemisen seuranta ja lähiesihenkilöiden vahva tuki. Moniammatillinen työryhmätyöskentely tapahtui etänä teams:n välityksellä. Kehittäjäterapeuttien osatyöpanos hanketyössä on mahdollistanut heidän osaamisensa hyödyntämisen sivuston rakentamisessa. Yhteistyössä muodostui kuva siitä, mitä sisältöä sivuston tulee sisältää. Perehdytyspolun kautta varmistetaan terapeuttien osaamista ja tuetaan etäterapioiden jalkautumista osaksi asiakkaalle tarjottavia palveluita. 

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Perehdytyspolun rakentaminen on tapahtunut kuuden terapeutin ja projektisuunnittelijan tiiviissä yhteistyössä. Kehittämisessä on huomioitu terapeuttien kokemus siitä, mitä tietoa etäterapioita tekevillä terapeuteilla tulee olla. Sivuston rakentuessa, sen sisällössä on hyödynnetty muun muassa Siun soten intran Tiedonhallinnan ja viestinnän digitaalisten palvelujen 'Etäkäynti ja etäkonsultaatio' sivuston materiaalia niin, että sivuilla olevaa tietoa linkitettiin tarvittavin osin etäterapiasivustolle. Sivuston käytettävyyttä on pilotoinut terapiapalvelujen terapeuteista koostuva seitsemän henkilön ryhmä ja heiltä Webropol-kyselyllä saadun palautteen pohjalta sivustoa muokattiin esimerkiksi linkkien toimimattomuuksien ja kirjoitusvirheiden suhteen. Tavoitteena oli asiasisällöltään riittävä ja helppolukuinen perehdytysmateriaali, jonka sisältöön voi helposti palata ja tieto on nopeasti löydettävissä kootusti yhdestä paikasta, useamman sivun selaamisen sijaan. Webropol-kyselystä saadun tiedon perusteella saimme käsityksen siitä, että sivuston sisältö tuki osaamisen vahvistamista sekä madalsi kynnystä etäterapioiden aloittamisessa. Ja tästä yhtenä esimerkkinä on konsultatiivisten etäratkaisujen vahvistuminen. Etäkonsultaatio reisi- tai sääriamputoidun potilaan fysioterapiassa | Innokylä (innokyla.fi) 

Tavoitteena  oli lisätä etäkäyntien osuus 5 %:iin. Tietojärjestelmien ja etäterapioiden tilastoimisten yhteensovittaminen on ollut haasteellista ja tästä johtuen todellista etäterapiamäärien kasvua ei olla pystytty selvittämään.