Etävastaanotto ensimmäistä lasta odottavien vanhempien suun terveyden ennaltaehkäisevälle ohjauskäynnille (RRP2 P4,I4)

Tavoitteena on kehittää toimiva etävastaanottomalli ensimmäistä lasta odottavien vanhempien suun hoidon ennaltaehkäisevälle maksuttomalle ohjauskäynnille. Etävastaanottoa kehitetään osaksi suun terveydenhuollon peruspalveluvalikoimaa.

Toimintaympäristö

Hyvä suun terveys ja hyvät terveystottumukset ovat tärkeitä meille kaikille, mutta ensimmäistä lastaan odottavien vanhempien kohdalla niiden merkitys korostuu. Ensimmäisen raskaus tuo mukanaan niin fyysisiä, psyykkisiä kuin sosiaalisiakin muutoksia. Odottavan äidin suun terveyteen vaikuttavat useat tekijät, kuten hormonitoiminnan muutokset ja raskauspahoinvointi. Esimerkiksi näiden tekijöiden vuoksi suun haitalliset bakteerit lisääntyvät voimakkaasti. Vaikka perheen toinen vanhempi ei käy fyysisesti samankaltaisia muutoksia raskauden aikana, on myös kumppanin/ huoltajan suun sairauksien hoito ja ennaltaehkäisy jo raskauden aikana tärkeää. Vaikuttamalla syntyvän lapsen huoltajien omiin suun hoidon tottumuksiin sekä hoitamalla ja ennaltaehkäisemällä vanhempien suusairauksia, voidaan vaikuttaa syntyvän lapsen elinikäiseen suun terveyteen. 

Ensimmäistä lastaan odottaville vanhemmille tarjotaan maksuton ohjauskäynti suuhygienistin vastaanotolle. Ohjauskäynnillä molemmat vanhemmat saavat samansisältöisen informaation sekä ohjauksen hyviin suunhoito- ja terveystottumuksiin. Ohjauskäynnin  taustalla vaikuttaa valtioneuvoston asetus 338/2011. Asetuksen tarkoituksena on varmistaa, että lasta odottavien ja perheiden sekä alle kouluikäisten lasten, oppilaiden ja heidän perheidensä sekä opiskelijoiden terveysneuvonta ja terveystarkastukset ovat suunnitelmallisia, tasoltaan yhtenäisiä sekä yksilöiden ja väestön tarpeet huomioon ottavia. Pykälässä kahdeksan (8§) määritetään suun terveystarkastuksen sisältö ja terveystarkastuksen tekijä: Ensimmäistä lasta odottavan perheen suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvioi suun terveydenhuollon ammattihenkilö haastattelulla ja tarvittaessa muilla menetelmillä. 

Esiselvityksessä havaittiin, että Pohjois-Pohjanmaan hva:lla oli paljon vaihtelua vanhempien ohjautumisessa maksuttomalle ohjaukäynnille.  Esiselvityksen perusteella havaittiin myös, että tieto oli osittain vanhentunutta ja epäselvää. Epäselvyys liittyi osittain koronaikana tehtyihin linjauksiin kiirreettömän hammashoidon suhteen sekä oletuksesta ensiodottajien priorisoinnista hammashoitoon ns. jonojen ohi.  

Lisäksi havaittiin, että äitiys- ja lastenneuvolan sekä hammashoitolan välinen yhteistyö oli alueittain enimmäkseen melko vähäistä.   Myös ohjauskäynnin sisällössä havaittiin eroavaisuuksia. Selvityksen myötä havaittiin tarve ohjeistuksen ja ohjauskäynnin sisällön yhtenäistämiselle ja asiakkaiden ohjaamisen lisääminen maksuttomalle käynnille. Yhtenäistämällä asiakkaan sujuvan palvelupolun osa-alueet  (haastatteluun perustuva hoidon tarpeen arvio ja ohjaus sekä sujuva ajanvaraussysteemi), mahdollistettiin alueen asukkaille tasavertainen palvelun laatu sekä tasapuolinen mahdollisuus hakeutua maksuttomalle ohjauskäynnille.

Kehittämällä digitaalisia palveluita suun terveydenhuoltoon, pyrittiin tukemaan alueen asukkaiden hoitoon/ohjaukseen pääsemisen mahdollisuutta asuinpaikasta tai välimatkoista riipppumatta. Tavoitteena oli kehittää ensimmäistä lasta odottavien vanhempien sujuva palvelupolku maksuttomalle suun terveydenhuollon ohjauskäynnille, tarjoamalla perinteisen vastaanottokäynnin rinnalle etävastaanoton mahdollisuus. Etävastaanotto soveltuu hyvin  etenkin yksilö- ja ryhmäohjauksiin, joten ensimmäistä lasta odottavat perheet ovat tälle toimintamallille sopiva asiakasryhmä. Myös sosiaali- ja terveyspalvelujen nopea digitalisaation kehittyminen  tukevat suun terveydenhuollon etäpalvelujen kehittämistä. Etävastaanotto vastaa myös tarpeeseen uusien palvelumuotojen kehittämiseen myös hybridi- ja etätyön lisääntyessä; videovälitteinen vastaanotto on mahdollista toteuttaa vaikka työpäivän lomassa tai työmatkalta. Etävastaanotto mahdollistaa näin myös molepien vanhempien osallistumisen ohjauskäynnille samanaikaisesti sen hetkisestä olinpaikasta riippumatta. Tällä tavoin voidaan laajentaa suun terveydenhuollon palveluvalikoimaa perinteisen hammashoitolakäynnin rinnalle.

Etävastaanottoa kehitetään Pohjois-Pohjanmaalla Raahessa yhteistyössä Suomen kestävän kasvun ohjelmaan (RRP2, P4, I1) kuuluvan Moniammatillisen vastaanottomallin kehittäminen suunterveydenhuollossa- kehittäjätiimin kanssa. 

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

KEHITTÄMISEN STRATEGISET LÄHTÖKOHDAT OVAT:

Kansalliset strategiat (hallitusohjelma):

Perheiden hyvinvointi, varhainen tuki ja apu, sekä ennaltaehkäisy

Sosiaali- ja terveysministeriö:

Digitaalisen asioinnin pitäisi olla ensisijaista kaikilla hyvinvointialueilla niissä palveluissa, joihin se sopii tai niille asiakkaille, jotka kykenevät digitaalisia palveluja käyttämään

Pohjos-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategia:

Painopisteet: saavutettavuus, laatu, hoidon jatkuvuus, henkilöstön osallistaminen.

 1. Korona-aikaan liittyvän hoito- ja palveluvelan purkaminen

 2. Yhdenvertaisuuden varmistaminen laajalla ja moniniasella alueella

3.  Digitalisaation sekä sähköisten palveluiden mahdollisuuksien hyödyntäminen

Etävastaanoton pilotointi toteutettin yhteystyönä Raahen hammashoitolan ja äitiysneuvolan kanssa. Yhteistyö pilottikohteen henkilöstön kanssa aloitettiin 1/2024. Pilottiin osallistuivat vastaava hammaslääkäri, hammaslääkäri  kaksi suuhygienistiä, yksi hammashoitaja  terveydenhoitaja sekä asiakasjäsen. Kehittämistyötä tehtiin THL:n Sujuvat Palvelut läpimurtovalmennuksen ohjeistuksen ja työpajojen sisältöjen mukaisesti.

Alkutilanne toimintaympäristössä:

Lähtötilanne:  Raahe on 23 869 (v. 2023) asukkaan kunta Pohjois-Pohjanmaalla. Vuonna 2023 maksuttomalle ohjauskäynnille ohjautui 12% (lukumäärällisesti kuusi) ensisynnyttäjistä. 

  • Ensimmäistä lasta odottava vanhempi/perhe saa suullisen infon suuhygienistin maksuttomasta ohjauskäynnistä 
    • ensiodottajat saavat ajan shg:lle n. 2kk:n kuluttua
    • Mahdollinen  ensimmäinen jatkohoitoaika varataan 6kk:n päähän, toinen jatkohoito tästä 6kk:n päähän: läpimenoaika on yhteensä 18kk, eikä suun kokonaishoito ole valmis ennen lapsen syntymää.
    • Vaihtoehtoisesti vanhemmat eivät varaa aikaa, jolloin (usein) paljon hoitoa tarvitsevat ja korkean kariesriskin asiakkaat eivät saa tarvitsemaansa suun hoitoa. Näin suusairauksien ja haitallisten omahoitotottumusten siirtymisen syntyvälle lapselle kasvaa.
    • Parhaimmillaankin hoitopolun läpimenoaika oli lähtötilanteessa 18kk.

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehittämisen lähtökohtana ovat ensimmäistä lastaan odottavien vanhempien hyvä suun terveys ennen lapsen syntymää. Kohdistamalla ennaltaehkäisevä hoitotyö mahdollisen varhaiseen vaiheeseen, voidaan vaikuttaa positiivisesti niin vanhempien omaan suun terveyteen, kuin syntyvän lapsen (elinikäisen) suun terveyteen ja sen ylläpitoon. 

Asiakasnäkökulma, ongelmat: Asiakkaiden ohjautuminen maksuttomalle ohjauskäynnille havaittiin esiselvityksen perusteella vähäiseksi. Ohjauskäynnille tai ylipäätään hammashoitoon meneminen voi olla haastavaa raskauden aikaisesta pahoinvoinnista johtuen. Pitkät välimatkat lisäävät kynnystä osallistua suullisesti toteutettavalle suun hoidon ennaltaehkäisevälle ja  hoidon tarpeen arvio-käynnille, etenkään kun varsinaisia toimenpiteitä ei käynnillä tehdä. 

Puolisoiden/kumppaneiden ohjautuminen ohjauskäynnille vaihteli jonkin verran alueittain, mutta kaiken kaikkiaan sen havaittiin olevan vähäistä. Tietoisuutta koko perheen suun hoidosta ja terveyden merkityksestä havaittiin tarvittavan enemmän. 

Käynnit hammashoitolassa ajoittuvat usein keskelle työ-/arkipäivää. Ajan järjestäminen matkoineen vie aikaa sekä yksilöltä että työnajantajalta. Lisäksi kulkemiseen tarvittava kulkuneuvo, oma auto tai julkinen liikenne, lisäävät kasvihuonepäästöjä sekä ympäristön kuormittumista. Kehittämällä toimiva etävastaanottomalli pyrittiin vastaamaan myös tähän tarpeeseen; asiakkaat voivat osallistua tietoturvallisesti samalle etävastaanottokäynnille sen hetkisestä olinpaikasta riippumatta.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

 Yhteystyössä Moniammatillisen vastaanottomallin kehittäminen suun terveydenhuollossa- tiimin kanssa:

  • Sujuvat palvelut- läpimurtovalmennus
  • sujuvan hoitopolun suunnittelu
  • ohjauskäynnillä jaettavan kirjallisen infon sisällön suunnittelu
  • ammattilaisten välisen yhteistyön ja työnjaon suunnittelu
  • suun terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksen suunnnittelu ja toteutus

TESAN ja PEPSY:n esihenkilöstön sitouttaminen muutosprosessiin

  • linjaukset asiakasryhmän priorisoinnista 

 

Pohteen viestintä:

  • asukas- ja ammattilasviestinnän suunnittelu ja toteutus

 

 

Tavoiteltu muutos

Etävastaanottomallia kehittämällä tavoitellaan suun terveydenhuollon palveluvalikoiman monipuolistamista ja toimintamallin jalkauttamista luontevaksi vaihtoehdoksi perinteisen vastaanottokäynnin rinnalle. Etävastaanoton mahdollisuus vapauttaa asiakkaiden aikataulusuunnittelua, kun ohjauskäynnille voidaan osallistua esimerkiksi työpäivän lomassa omalta työkoneenelta. Lisäksi etävastaanottomalli vaikuttaa ympäristöön niin, että hoitoon / ohjauskäynnille kulkemiseen ei tarvitse käyttää yksityistä tai julkista liikennettä. 

Etä- ja hybridityön lisääntyessä tulevat vanhemmat voivat olla maantietellisesti kaukana niin toisistaan, kuin lähimmästä hammashoitolasta. Kehittämällä toimiva toimintamalli ja hyödyntämällä tietoturvallista Digitaalisen sotekeskuksen alustaa, voidaan mahdollistaa molempien vanhempien osallistuminen ohjauskäynnille.

Lisäämällä etävastaanottomalli suun terveydenhuollon palveluvalikoimaan sille sopiville asiakasryhmille, saadaan vapautettua ammattilaisten resursseja ja  hoitotuoliaikaa vaativille toimenpiteille ja näin toimimalla välttää pitkällä aikavälillä hoitojen muuttumisesta vaativammiksi. Etävastaanottomalli mahdollistaa myös ammattilaisten välisen työnjaon kehittämisen. Pitkän aikavälin tavoitteena on kehittää etävastaanottomallia niin, että sen toiminta voidaan Pohteen alueella keskittää. Hyvinvointialueella syntyvyydessä on kunnittain voimakastakin vaihtelua. Ensiodottajat ovat asiakasryhmänä merkittävässä asemassa, koska oikea-aikaisella ennaltaehkäisevällä hoitotyöllä voidaan vaikuttaa niin vanhemien suun terveyden paranemiseen, kuin syntyvän lapsen elinikäiseen suun terveyteen.

Työllisyysvaikutukset osatyökykyisillä.

Etävastaanoton keskittämisellä tietyille alueille tavoitellaan laajemman asiakaskunnan tavoittamista. Muita etävastaanotolle sopivia asiakasryhmiä ovat esimerkiksi pienet lapset, pelkopotilaat, hampaiden puhkeamisen seurannat sekä tapaturmakontrollit. 

 

Muutoksen mittaaminen
  • henkilöstön osaamisen kartoittaminen ja hyödyntäminen (kysely)
  • etävastaanotto ensisijaiseksi palvelukanavaksi
  • tarvittavan jatkohoitoajan järjestyminen

     

  • asiakasryhmän priorisointi
  • sujuva ajanvaraus
  • neuvolasta annettu suullinen ja kirjallinen info vanhemmillle
  • rv 22 muistus varata aika
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Etävastaanoton kehittämistä on tehty tiiviissä yhteistyössä pilari 4, Inv. 1 tiimin kanssa, jossa tavoitteena oli kehittää ensiodottajille sujuva palvelupolku äitiysneuvolasta hammashoitoon maksuttomalle ohjauskäynnlle. Asiakasymmärrystä on kerätty koko kehittämisen ajan tiimin kehittäjäasiakkaalta. Hänen asiantuntemustaan on hyödynnetty esimerkiksi kirjallisen viestinnän sisällön laatimisesssa asiakaslähtöisyys huomioiden. Tämä on tullut esiin mm. käytetyn ammattisanaston muuttamisella kansantajuisemmaksi. Asiakasnäkökulmaa on hyödynnetty myös pyytämällä kohderyhmään kuuluvalta henkilöiltä (ensiodottaja) palautetta ja tekstin sekä ohjauksen sisältöjä on muutettu saadun palautteen kautta. 

Idean testaus asiakkaalla

Ensimmäiselle etävastaanotolle asiakkaiden rekrytointi.