Etsivän vanhustyön toimintamalli vaikuttavaan verkostotyöhön
Toimintamallin mukaisella verkostotyöllä pystytään auttamaan heikoimmassa asemassa tai vaikeassa tilanteessa olevia kotona asuvia ikääntyneitä.
Malli tukee etsivän vanhustyön käyttöönottoa tai mallin soveltamista julkisilla ja yksityisillä toimialoilla sekä järjestöissä.
Etsivän vanhustyön tarve ja tämä toimintamalli kytkeytyvät tiiviisti vanhuspalvelujärjestelmään. Tarve etsivälle vanhustyölle nousee hoivaköyhyydestä ja palvelukatveista.
Hoivaköyhyydellä tarkoitetaan jokapäiväisessä elämässä tarvittavan avun riittämättömyyttä, jolloin hoivan tarpeet voivat jäädä osittain tai kokonaan täyttämättä ja ihmiset jäävät vaille tarvitsemaansa apua. (Kröger, T. & Van Aerschot, L. & Puthenparambil, J. M. (2019) Ikääntyneiden hoivaköyhyys. Yhteiskuntapolitiikka 84:2, 124-134.)
Kaikkia ikääntyneiden ihmisten moninaisia tarpeita ei palvelujärjestelmässä tunnisteta tai niihin ei pystytä olemassa olevilla rajatuilla palveluilla tarttumaan. Haavoittuvassa asemassa tai vaikeassa elämäntilanteessa olevan ikääntyneen näkökulmasta palvelujärjestelmän haasteena ovat tiukat sektorirajat, järjestelmälähtöisyys ja ongelmakeskeisyys.
Toimintamalli kohdentuu niihin ikääntyneisiin, keistä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat toistuvasti huolissaan. Toimintamalli on syntynyt etsivää vanhustyötä toteuttaen. Asiakasymmärrys on syntynyt satojen kohdattujen ikääntyneiden ja vanhustyön ammattilaisten avulla.
Kohderyhmä on heikoimmassa asemassa tai vaikeassa tilanteessa olevat ja kotona asuvat ikäihmiset.
Tälläisiä tilanteita ovat:
- Ikääntynyt ei löydä sopivia palveluja ilman tukea.
- Ikääntynyt ei uskalla, voi tai halua ottaa palveluja vastaan.
- Ikääntynyt tarvitsee tukea palvelujen alkaessa tai muuttuessa.
- Ikääntynyt ei koe palvelujen kohtaavan omia tarpeitaan.