Etsivän vanhustyön verkostomalli, Pohjois-Savon HVA, Sujuvat palvelut - valmennus (RRP, P4, I1)
Verkostotyöskentelyyn pohjautuvan etsivän vanhustyön mallin avulla tavoitetaan mielenterveys- ja päihdehaasteita omaavia, tai yksinäisyyttä kokevia ikääntyneitä, sekä tuetaan ja ohjataan heitä sosiaalipalveluihin tai kolmannen sektorin toimintaan.
Ikääntyneiden psyykkinen hyvinvointi on heikentynyt ja yksinäisyys lisääntynyt viime vuosina mm. korona-pandemian vaikutuksesta. Iäkkäiden parissa työskentelee viranomaisten lisäksi useita toimijoita kolmannelta sektorilta ja seurakunnista, yhteistyön ollessa kuitenkin hajanaista. Järjestelmällistä, ennaltaehkäisevää tukea ei ole saatavilla riittävissä määrin, vaikka tarve on tunnistettu.
Sosiaalipalvelut eivät aina riitä vastaamaan ikääntyneen tarpeisiin mielekkään arjen toteutumiseksi. Mielenterveyden, ongelmallisen päihteiden käytön ja yksinäisyyden haasteita ei myöskään aina tunnisteta, jolloin tarpeellisen tuen saanti viivästyy. Henkilöiden, jotka hakeutuvat toistuvasti esimerkiksi päivystykseen, palveluntarpeen juurisyytä ei tunnisteta, eivätkä he saa tarvitsemiaan palveluita. Osa ikääntyneistä ei kiinnity palveluihin yksittäisen neuvonnan ja ohjauksen avulla, mutta rinnallakulkevaa etsivää vanhustyötä ei tällä hetkellä Pohjois-Savon hyvinvointialueella toteuteta. Hyvinvointialueen palvelut ruuhkautuvat ja tarvitaan kolmannen sektorin ja muiden toimijoiden tarjoamat palvelut vahvemmin näiden rinnalle. Etsivän työn verkosto voi yhdessä tavoittaa, tukea ja auttaa ikääntyneitä.
Projektia suunnitteli syksyn 2023 aikana suunnittelutyöryhmä, johon kuului projektikoordinaattorin lisäksi ikääntyneiden palveluiden johtava sosiaalityöntekijä ja kaksi asiakasohjauksen alue-esihenkilöä. Ohjausta saatiin myös ikääntyneiden palveluiden asiakasohjauksen palveluyksikköjohtajalta ja TulKoti-hankkeen projektipäälliköltä. Suunnittelutyöryhmä teki projektisuunnitelman, viestintäsuunnitelman ja työnkuvan projektisuunnittelijalle. Vuoden 2024 alusta kehittäminen aloitettiin eteläisellä palvelualueella, jonne koottiin alueen kolmannen sektorin järjestötoimijoita, diakoniatyöntekijöitä, sekä hyvinvointialueen asiakasohjauksessa työskenteleviä työntekijöitä kehittämään verkostomallia.
Tavoitteena on parantaa mielenterveys- ja päihdehaasteita omaavien ja niiden riskissä olevien ikääntyneiden tavoittamista ja tunnistamista, luoda verkostotyöskentelyyn pohjautuva etsivän vanhustyön malli Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Valmista mallia hyödynnetään kolmelle eri palvelualueelle luotavien verkostojen pohjana. Verkoston toimijat neuvovat ja ohjaavat sote- ja muihin palveluihin, kannattelevat niissä, sekä tukevat ja auttavat tarpeen mukaisesti. Alueen ikääntyneet saavat tukea palveluihin pääsemiseksi ja niissä pysymiseksi. Yhteistyö sekä hyvinvointialueen että järjestöjen kesken tiivistyy, kun yhteistyö saa selkeän rakenteen ja 3.sektorin ja diakoniatyön tuottamat palvelut ovat entistä tehokkaammin käytössä.
Kehittämistyötä mitataan projektin kehittämisen vaiheiden ja mallin käyttöönoton mukaan. Asiakas- ja työntekijäpalautetta kerätään.
- Kerätään etsivän vanhustyön verkostoa yhteen
- Luodaan yhteiskehittämällä verkostomainen toimintamalli
- Luodaan verkostolle selvät toimintatavat, vastuualueet, työskentelypohja ym.
- Pilotoidaan verkostomallia eteläisellä palvelualueella (Varkaus, Leppävirta, Joroinen)
- Juurrutetaan toimintamallia ja laajennetaan mahdollisuuksien mukaan muille alueille
- Kuvataan koordinaatiomalli, varmistetaan koordinaatio ja mallin jatkuvuus projektin jälkeen
- Mielenterveys- ja päihdehaasteita omaavat ikääntyneet
- Palveluiden ulkopuolella olevat ikääntyneet, jotka ovat toistuvasti yhteydessä eri palveluihin
- Ikääntyneet, jotka eivät kykene yksittäisen ohjauksen tai neuvonnan kautta pääsemään palveluihin, vaan tarvitsevat tukea ja kannattelua palveluihin kiinnittymisessä
- Ikääntyneet, joista tehdään toistuvasti huoli-ilmoituksia
-
Verkostotyöskentelyyn kutsuttavat kolmannen sektorin järjestö- ja muut toimijat
Ikääntyneitä ja verkostotoimijoita on osallistettu kyselyillä, haastatteluilla ja työpajoilla.
Hyödynnetään Helsingin mobiiliverkostomallia asiakkaan ohjaamisen prosessissa: Mobiiliverkosto -Keskitetyn palveluohjauksen ja järjestöjen etsivän vanhustyön systeeminen verkostoyhdyspintatyö | Innokylä (innokyla.fi)
Hyödynnetään myös muilla alueilla tehtyä verkostomaisen etsivän vanhustyön kehittämis- ja kokemustietoa.
Pilotointi asiakkaan ohjautumiseen asiakasohjauksesta verkoston 3.sektorin järjestötoimijalle/diakoniatyöntekijälle 28.10.2024-27.1.2025 eteläisellä palvelualueella (3 kuntaa). Kaikki alueen asiakasohjauksen työntekijät voivat hyödyntää verkostoon ohjaamista tunnistamiensa asiakkaidensa kohdalla.
Pilotin tavoitteena on
- asiakasprofiiliin tunnistaminen
- testata asiakkaan ohjaamista asiakasohjauksesta verkoston 3. sektorin järjestötoimijalle tai diakoniatyöntekijälle
- vahvistaa verkoston toimijoiden yhteistyötä kannustamalla konsultoinnin tai työparityöskentelyn hyödyntämiseen
- yhteisen työskentelyalustan toimivuuden testaaminen
- Suoraan ohjaaminen verkoston toimijalle on tärkeää niissä tilanteissa, kun asiakkaan tarpeet kohdentuu selkeästi yhden toimijan tarjoamaan tukeen. Toimijan ajantasaiset yhteystiedot löytyvät yhteiseltä alustalta.
- Tieto verkoston toimijoista laajentaa työntekijän mahdollisuuksia tarjota tukea asiakkaalleen: Asiakkaalle tulee kerrottua alueen toimijoista laajemmin.