Farmasisti osana moniammatillista toimintamallia avosairaanhoidossa, Keski-Suomen HVA (RRP, P4, I1)
Farmasian ammattilaisen osallistuminen moniammatilliseen työskentelyyn voi parantaa lääkitystietojen ajantasaisuutta, ennaltaehkäistä lääkehoidon riskejä ja haittoja sekä lisätä potilaiden sitoutumista ja tietoisuutta omasta lääkehoidostaan.
Muiden ammattiryhmien tapaan farmasian ammattilaisen toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa. Terveydenhuollon palvelurakenteen uudistukset, kuten sote-uudistus ja hyvinvointialueiden muodostaminen, ovat vahvistaneet farmasian roolia osana moniammatillista tiimiä potilaan kokonaisvaltaisessa hoidossa. Samalla väestön ikääntyminen ja monisairastavuus lisäävät tarvetta lääkehoitojen tarkkaan arviointiin ja yksilölliseen ohjaukseen.
Lainsäädäntö, kuten lääkelaki ja kansalliset lääkehuollon linjaukset, ohjaavat farmasian ammattilaisten toimintaa. Työtä ohjaavat myös eettiset ohjeistukset, ja teknologian kehitys – esimerkiksi sähköiset reseptit ja etäpalvelut – mahdollistaa aiempaa sujuvamman yhteistyön muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa.
Taloudelliset paineet edellyttävät entistä kustannustehokkaampia ratkaisuja, joissa farmasian asiantuntemus on keskeisessä roolissa. Lääkitysturvallisuuden edistäminen ja toimivien lääkehoitojen varmistaminen tukevat sekä potilasturvallisuutta että terveydenhuollon resurssien järkevää käyttöä.
- Potilastietojärjestelmien lääkelistat eivät tutkimusten mukaan useinkaan vastaa todellisuudessa käytössä ollutta lääkitystä.
- Lääkkeisiin liittyvät haittatapahtumat ovat yksi yleisimmistä ikääntyneiden sairaalahoidon syistä.
- Huono lääkehoitoon sitoutuminen on maailmanlaajuisesti tunnistettu keskeiseksi rationaalista lääkehoitoa ja lääkitysturvallisuutta vaarantavaksi tekijäksi.
Lääkitystietojen hallinnan parantaminen
- Potilastietojärjestelmän lääkelista vastaa todellisuudessa käytössä ollutta lääkitystä
- Hoitopäätökset perustuvat todelliseen tietoon lääkkeiden käytöstä
Lääkehoitoon liittyvien riskien ja haittojen tunnistaminen & ennaltaehkäiseminen
- Lääkkeiden käyttö on tarkoituksenmukaista ja turvallista
Potilaiden lääkehoitoon sitoutumisen parantaminen ja ymmärryksen lisääminen omasta lääkehoidosta
- Potilas tietää, mitä lääkkeitä, miten ja miksi hän käyttää
- Potilas tunnistaa tyypillisimmät lääkehoitoon liittyvät haitat ja osaa toimia, mikäli näitä ilmenee
Kohderyhmänä ovat terveysasemien lääkkeitä käyttävät aikuispotilaat sekä terveydenhuollossa työskentelevät terveydenhuollon ammattilaiset.