Farmasisti osana moniammatillista toimintamallia avosairaanhoidossa, Keski-Suomen HVA (RRP, P4, I1)

Farmasian ammattilaisen osallistuminen moniammatilliseen työskentelyyn voi parantaa lääkitystietojen ajantasaisuutta, ennaltaehkäistä lääkehoidon riskejä ja haittoja sekä lisätä potilaiden sitoutumista ja tietoisuutta omasta lääkehoidostaan.

Toimintamallin nimi
Farmasisti osana moniammatillista toimintamallia avosairaanhoidossa, Keski-Suomen HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Farmasian ammattilaisen osallistuminen moniammatilliseen työskentelyyn voi parantaa lääkitystietojen ajantasaisuutta, ennaltaehkäistä lääkehoidon riskejä ja haittoja sekä lisätä potilaiden sitoutumista ja tietoisuutta omasta lääkehoidostaan.

Toteutuspaikka
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa farmasian ammattilainen on ollut osa moniammatillista tiimiä Sampoharjun terveysasemalla. Kestävän kasvun -ohjelmassa toimintaa on laajennettu useammalle terveysasemalle.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue
Jyväskylä
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Luotu

19.09.2023

Viimeksi muokattu

21.03.2025
Ratkaisun perusidea

Tavoitteena on tukea terveysasemien moniammatillisten tiimien muita ammattiryhmiä lääkehoidon ja lääkehuollon asiantuntijana. Farmasian ammattilaisten osallistumisella voidaan parantaa lääkitystietojen ajantasaisuuden hallintaa, ennaltaehkäistä lääkehoitoon liittyviä riskejä ja haittoja sekä lisätä potilaiden lääkehoitoon sitoutumista ja tietoisuutta omasta lääkehoidostaan.

Toimintaympäristö

Muiden ammattiryhmien tapaan farmasian ammattilaisen toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa. Terveydenhuollon palvelurakenteen uudistukset, kuten sote-uudistus ja hyvinvointialueiden muodostaminen, ovat vahvistaneet farmasian roolia osana moniammatillista tiimiä potilaan kokonaisvaltaisessa hoidossa. Samalla väestön ikääntyminen ja monisairastavuus lisäävät tarvetta lääkehoitojen tarkkaan arviointiin ja yksilölliseen ohjaukseen.

Lainsäädäntö, kuten lääkelaki ja kansalliset lääkehuollon linjaukset, ohjaavat farmasian ammattilaisten toimintaa. Työtä ohjaavat myös eettiset ohjeistukset, ja teknologian kehitys – esimerkiksi sähköiset reseptit ja etäpalvelut – mahdollistaa aiempaa sujuvamman yhteistyön muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Taloudelliset paineet edellyttävät entistä kustannustehokkaampia ratkaisuja, joissa farmasian asiantuntemus on keskeisessä roolissa. Lääkitysturvallisuuden edistäminen ja toimivien lääkehoitojen varmistaminen tukevat sekä potilasturvallisuutta että terveydenhuollon resurssien järkevää käyttöä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat terveysasemien lääkkeitä käyttävät aikuispotilaat sekä terveydenhuollossa työskentelevät terveydenhuollon ammattilaiset. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Farmasian ammattilainen on jalkautunut Jyväskylän terveysasemille toteuttamaan asiakasvastaanottoja, etävastaanottoja sekä puhelintyötä. Farmasian ammattilaisen osaaminen on hyödynnettävissä moniammatillisissa tiimeissä, sekä konsultaatioihin. Työskentely sisältää myös ammattilaisten tiedon lisäämistä uudesta toiminnasta sekä yleisesti lääkehoidosta ja lääkitysturvallisuudesta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

HAVAITUT HYÖDYT

Asiakkaat: 

  • Asiakkaat kokeneet positiiviseksi lääkitysasioiden äärelle pysähtymisen ja kokonaislääkityksen perusteellisen läpikäynnin.
  • Asiakkaiden varmuus oman lääkehoidon asianmukaisuudesta lisääntynyt.
  • Tietoisuus käytössä olevien lääkkeiden vaikutuksista sekä mahdollisista haitoista parantunut.

Ammattilaiset 

  • Farmasian ammattilaisen työpanos koettu tärkeäksi osaksi moniammatillista tiimiä.
  • Lääkitystietojen ajantasaisuus parantunut, jonka seurauksena hoitopäätökset ja lääkitysmuutokset perustuvat aiempaa paremmin todelliseen tilanteeseen.
  • Monilääkittyjen potilaiden lääkityskokonaisuuksien hallinnan ja seurannan on koettu parantuneen.
  • Farmasian ammattilaisen tekemien lääkitystietojen ajantasaistamisten sekä arviointien on koettu nopeuttavan lääkärin ja hoitajan vastaanottotyötä.

Organisaatio

  • Työnkuluissa ja toimintatavoissa havaittu kehittämiskohtia. Näihin kohdistettavilla toimenpiteillä on mahdollista parantaa hoidon laatua, lääkitys- ja potilasturvallisuutta sekä saavuttaa kustannussäästöjä.
Vinkit toimintamallin soveltajille

Yhden ammattilaisen resurssi ei riitä kattamaan koko hyvinvointialueen toimintaa terveysasemien tukena, mutta etävastaanotot, puhelintyö ja konsultointimahdollisuus mahdollistavat laajan toiminta-alueen. Johdon ja lähiesihenkilöiden sitouttaminen on tärkeää, ja toiminnasta tiedottaminen työskentelyä ennen sekä sen aikana tulee olla riittävää.

Kansikuva
Lääkäri ja hoitaja seisovat vierekkäin. Molemmat hymyilevät.

Kehittämisen vaihe

Valmis

Ilmiöt