Farmasistit Helsingin kaupungin terveysasemilla
Tavoitteena on tukea muita terveydenhuollon ammattilaisia sellaisissa tehtävissä, joissa farmaseuttien ja proviisorien asiantuntemusta voidaan hyödyntää. Näin vapautetaan ammattilaisten työaikaa hoitotyöhön ja parannetaan lääkitysturvallisuutta.
Helsingin kaupungin avoterveydenhuollon 21 terveysasemaa sekä kaksi sisätautien poliklinikkaa.
Suomen, kuten monien muidenkin länsimaiden, väestö ikääntyy vauhdilla. Tämä on johtanut kasvavaan huoleen liittyen lisääntyneisiin vaatimuksiin terveydenhuoltoa kohtaan sekä siihen liittyviin nouseviin kustannuksiin. Koronapandemian jälkeinen hoitovelka, kiristynyt hoitotakuu ja terveydenhuoltoalaa vaivaava työvoimapula korostavat moniammatillisen toimintamallien ilmeistä tarvetta nykyisissä ja tulevissa sote-kentän haasteissa ja niiden edellyttämissä muutoksissa.
Iäkkäät sairastavat paljon ja tämä voi johtaa monilääkitykseen eli polyfarmasiaan. Lääkehoidon tulisi olla rationaalista sekä yksilölliset tarpeet ja elämäntilanteet huomioon ottavaa. Rationaalisen lääkehoidon yksi kulmakivistä on potilaan ajantasainen lääkitystieto hoitajien ja lääkäreiden päätöksenteon tukena. Lääkehoidon asiantuntijoina farmasistien ajantasaistamien lääkityslistojen on todettu olevan tarkempia muihin terveydenhuollon ammattilaisiin verrattuna, joten farmasisten erityisosaamisella olisi mahdollista tukea muita terveydenhuollon ammattilaisia potilaan lääkehoidossa ja lääkityksen ajantasaistamisessa. Sosiaali- ja terveysministeriön Asiakas- ja potilasturvallisuusstrategian toimeenpanosuunnitelmassa (2022) todetaankin, että palveluntuottajan tulee varmistaa, että kaikille palvelumuodoille ja -yksiköille on tarjolla kliinisen farmasian tukea mm. lääkehoidon moniammatilliseen suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin lääkehoidon turvallisuuden varmistamiseksi.
Suomessa osastofarmasia ja kliinisen farmasian palvelut ovat vakiintuneet useimmissa sairaanhoitopiireissä osaksi toimintaa erikoissairaanhoidossa. Osastofarmasian tilannetta ja vaikuttavuutta on Suomessa tutkittu nimenomaan erikoissairaanhoitopainotteisesti. Vastaavasti farmaseuttisten palveluiden toteuttamisesta perusterveydenhuollossa sekä osana lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanottoa on Suomessa toteutettu ja tutkittu varsin vähän, vaikka perusterveydenhuolto toimii portin tavoin erikoissairaanhoidon puolelle ja sen läpi kulkee suuret potilasmassat.
Tammikuussa 2022 Helsingin kaupungin palvelukseen palkattiin Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -rahoituksella (Tulsote) farmasian alan projektipäällikkö sekä -asiantuntija arvioimaan, kehittämään ja jalkauttamaan farmasiatoimintaa terveysasemille ja sisätautien poliklinikalle. Projekti nimettiin Farmasistit terveysasemilla -projektiksi. Marras-joulukuussa 2022 projektia täydennettiin vielä yhdellä projektiasiantuntijalla. Projektitiimi koostuu apteekki- ja sairaalafarmasian erikoisfarmaseutista ja kahdesta proviisorista, joista toinen on väitöskirjatutkija ja toinen on itse aikaisemmin työskennellyt osastofarmaseuttina terveyskeskuksessa Helsingissä.
Toiminnalla tavoitellaan lääkäreiden ja hoitajien työajan säästymistä ja sen kautta edistetään potilaiden hoitoon pääsyä kohdistamalla farmasian ammattilaisille muilta ammattiryhmiltä sellaisia työtehtäviä, joihin heillä on paras osaaminen. Samalla lääkitysturvallisuus ja rationaalinen lääkehoito sekä potilaiden lääkehoitoon sitoutuminen paranevat.
Muutoksen mittareina on käytetty muun muassa lääkäreiden ja hoitajien työajan säästymistä, terveysasemien farmasistien työsuoritteiden ja takaisinsoittopuheluiden määrää sekä lääkäreille ja hoitajille suunnattuja vuoden välein toistettuja kyselyitä terveysasemafarmasistitoiminnasta.
Kansallisesti farmasisteja on terveysasemilla tällä hetkellä vain vähän suhteessa potentiaalisiin työtehtäviin, jonka vuoksi toiminnan vastuut, kriteerit sekä tiedonsiirto tulee määritellä. Tämä toteutetaan muun muassa lisäämällä farmasistit kaikkiin sopiviin terveysasemien hoito-ohjeisiin. Farmaseuttisten palveluiden jalkauttaminen ja vakiinnuttaminen osaksi terveysasemien toimintoja vaatii erillistä koordinointia, hyvin vahvaa johdon tukea ja proaktiivista viestintää. Toiminnan jalkauttaminen henkilökunnalle vaatii toistuvaa kertausta ja koulutusta uuden ammattiryhmän työnkuvasta ja osaamisesta, jota välitetään terveysasemien esihenkilöiden kautta sekä projektitiimin voimin.
Toimintamallin kohderyhmänä on kaikki Helsingin kaupungin terveysasemien ja sisätautien poliklinikoiden potilaat sekä avoterveydenhuollon muut terveydenhuollon ammattilaiset. Projektitiimi on kerryttänyt ymmärrystä kohderyhmästä kyselyiden avulla, jalkautumalla terveysasemille ja keskustelemalla terveysasemien esihenkilöiden kanssa sekä osallistumalla henkilöstölle pidettyihin koulutuspäiviin, joissa on haastateltu henkilöstön kokemuksia.