Farmasistit Helsingin kaupungin terveysasemilla
Toiminnan tavoitteena on tukea muita terveydenhuollon ammattilaisia sellaisissa tehtävissä, joissa farmaseuttien ja proviisorien asiantuntemusta voidaan hyödyntää. Näin vapautetaan ammattilaisten työaikaa hoitotyöhön ja parannetaan lääketurvallisuutta.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Toiminnan tavoitteena on tukea muita terveydenhuollon ammattilaisia sellaisissa tehtävissä, joissa farmaseuttien ja proviisorien asiantuntemusta voidaan hyödyntää. Näin vapautetaan ammattilaisten työaikaa hoitotyöhön ja parannetaan lääketurvallisuutta.
Toimintamalli lyhyesti
Toiminnan tavoitteena on tukea muita terveydenhuollon ammattilaisia sellaisissa tehtävissä, joissa farmaseuttien ja proviisorien asiantuntemusta voidaan hyödyntää. Näin vapautetaan ammattilaisten työaikaa hoitotyöhön ja edistetään asiakkaiden hoitoon pääsyä. Samalla lääkitysturvallisuus ja rationaalinen lääkehoito sekä potilaiden ja asiakkaiden sitoutuminen lääkehoitoon paranevat. Farmasisteja voidaan hyödyntää muun muassa ajantasaisen lääkityksen selvittämisessä, Marevan-prosesseissa, lääkehoitojen purussa (esim. pitkäaikainen unilääke), turvatarkastuksissa sekä takaisinsoitossa.
Apotin käyttöönoton myötä keväällä 2021 Helsingin terveysasemille ostettiin HUS Apteekilta farmasisteja (farmaseutteja ja proviisoreja) ajantasaistamaan potilaiden lääkelistoja ja viemään heidän lääkitystietojaan uuteen potilastietojärjestelmään. Pian huomattiin, että farmasistit tarjoavat merkittävää ammatillista tukea etenkin niissä avoterveydenhuollon toimipisteissä, joissa hoitajia ja lääkäreitä ei ole kansallisesta työntekijäpulasta ja koronapandemian jälkeisestä hoitovelasta johtuen riittävästi.
Vuoden 2022 tammikuussa Helsingin kaupungin avoterveydenhuoltoon palkkattiin Tulevaisuuden sote-keskus-ohjelmasta saadulla rahoituksella farmasistien lisäksi kaksi farmasian alan projektityöntekijää, joiden tehtävänä oli arvioida, kehittää ja jalkauttaa farmasistien toimintaa terveysasemilla. Ideana on arvioida, missä ja miten farmasian alan ammattilaisia kannattaa terveysasemilla hyödyntää, jotta he voisivat olla mahdollisimman paljon muiden terveydenhuollon ammattilaisten apuna. Joulukuussa 2022 terveysasemilla ja sisätautien poliklinikalla työskenteli yhteensä 22 farmaseuttia.
Johdon ja esihenkilöiden tuki, jotta farmasistit saadaan konkreettisesti terveysasemille ja sisätautien poliklinikoille kiinteäksi osaksi hoitoprosesseja. Uuden toiminnan tehokkaan käyttöönoton edellytyksenä on kohdeorganisaation sisäiset koordinoivat projektityöntekijät, jotka toimivat proaktiivisesti erilaisissa kehittämis-, koulutus- ja perehdytystyöryhmissä. Lisäksi toimivan kokonaisuuden aikaansaamiseksi tarvitaan rahoitusta.
- Farmasian palveluiden prosessit kehitetty, jalkautettu ja sulautettu osaksi hoitopolkuja (linkki prosessikuviin)
- Lääkityksen ajantasaistaminen
- Pitkäaikaisen unilääkkeen käytön selvitys ja purku
- Marevan-Noac vaihto (ml. Marevan-farmasistitoiminta)
- Lääkityksen turvatarkastus
- Reseptin uusimispyynnön valmistelu
- Farmaseuttinen, alueellinen takaisinsoitto
- Mittareina käytetty
- Muiden terveydenhuollon ammattilaisten työajan säästyminen
- Farmasistien työsuoritteiden määrä
- Tähänastiset tulokset (joulukuu 2022) (tähän linkki, jossa tarkemmat tulokset)
- Farmasistien työsuoritteiden määrä on kasvanut vuoden alusta yli 100 %
- Farmasistit hoitavat terveysasemien kaikista takaisinsoitoista 2-6 %
- Muiden terveydenhuollon ammattilaisten työaikaa on säästynyt tuntuvasti
Kansikuva
