Festaripörssi: Festareille vapaaehtoiseksi
Festaripörssissä vapaaehtoistyötä festivaalei tarjottiin etenkin toisen asteen opiskelijoille Tätä tuettiin tarjoamalla muutaman päivän koulutuksia ja vertaistutorointia, joilla opittiin festareilla tarvittavia taitoja.
Nuorten syrjäytymisriskistä on muodostunut tärkeä yhteiskuntapoliittinen huolenaihe, johon on viime vuosina kiinnitetty suurta huomiota. Syrjäytymisuhan alla on arvioitu Suomessa olevan kymmeniä tuhansia nuoria.
Festaripörssi kehittämishankkeessa tarksteltiin sitä, missä määrin vapaaehtoistyö rockfestivaalien kaltaisissa yleisötapahtumissa voi ehkäistä nuorten syrjäytymistä. Prosessissa yli 200 nuorta lähti koulutettuina ja mentoreiden tukemina vapaaehtoistyöhön erilaisille festivaaleille.
Tapahtumat tarvitsevat vapaaehtoisia monista syistä ja talkooväen saatavuus on useimmille festivaalijärjestäjille elintärkeä asia. Saatavuuden yksi ulottuvuus on tarve vapaaehtoisjoukon uusiutumiseen. Mukaan halutaan aina uusia ikäpolvia ja kohderyhmiä, koska uskollisinkin talkoojoukko ikääntyy, väsyy tai voi jossain vaiheessa suunnata kiinnostuksensa muualle.
Festaripörssissä syrjäytymisvaarassa oleville nuorille annetaan eväitä toimia festivaaleilla vapaaehtoistyössä ja luotiin verkkopalvelu, josta tapahtumatuottajat voisivat poimia tarvitsemansa vapaaehtoiset. Tavoitteena oli win-win-tilanne, jossa nuoret saisivat arvokasta kokemusta ja tärkeitä taitoja ja tapahtumat saisivat rekrytoitua helpommin päteviä vapaaehtoisia.
Festivaaleja ei olisi Suomessa – ja tuskin muuallakaan – mahdollista järjestää ilman vapaaehtoistyövoimaa. Vapaaehtoiset ovat tapahtumille taloudellisesti elintärkeä työvoimaresurssi, mutta he ovat myös keskeinen osa tapahtumayhteisöä ja festivaalien ilmapiiriä. Vapaaehtoisten käyttö on myös osa tapahtumien yleisökasvatusta ja brändäystä, olivat festivaalit siitä tietoisia tai eivät.
Festaripörssi-hankkeen tarkoituksena oli ensisijaisesti tarjota syrjäytymisuhan alla oleville 15–29-vuotiaille nuorille työelämässä ja erityisesti tapahtumatuotannoissa tarvittavia taitoja ja kokemusta työelämästä. Keinoina olivat täsmäkoulutukset ja festivaalivapaaehtoisuus. Toisena tavoitteena oli luoda väylä, jota pitkin festivaalit voisivat saada uusia, koulutettuja ja motivoituneita vapaaehtoisia tarpeisiinsa.
Hanke etsi keinoja yhdistää nämä festivaalin ja nuorten intressit.
Festaripörssiin osallistuville nuorille tarjottiin ilmaiseksi hygieniapassin, järjestyksenvalvonnan, asiakaspalvelun, työturvallisuuden tai ensiavun koulutus. Koulutukseen osallistuneiden nuorten koulutustaustan skaala oli laaja. Iältään nuoret olivat 15–29-vuotiaita sillä rajoituksella, että järjestyksenvalvojakoulutukseen osallistuvien nuorten oli oltava 17 vuotta täyttäneitä ja kortin poliisiviranomaiselta lunastaessaan täysi-ikäisiä. Mallia pilotoitiin kahtena eri vuonna, joista jälkimmäisenä osallistujia haettiin etenkin maahanmuuttajataustaisille nuorille suunantulla kampanjoinnilla.