FINGER-toimintamallia mukaileva elintapaohjaus Keski-Pohjanmaalla

Elintapaohjaus on pitkäkestoista ja ryhmämuotoista, koostuen ravitsemusohjauksesta, liikuntaohjauksesta sekä kognitiivisesta harjoittelusta(sis. kulttuuri, mielenhyvinvointi, uni). Toteutus tapahtuu yhteistyössä hyvinvointialueen ja kuntien kanssa.

 

 

Toimintaympäristö

Keski-Pohjanmaan maakunnassa asui vuoden 2021 lopulla 67 915 henkeä ja se on väkiluvultaanpienin hyvinvointialue. 65- vuotta täyttäneiden osuus on lisääntynyt vuosina 2011-2021 18,5 %:sta 24,3 %:n. Väestöennusteen mukaan vuonna 2030 65- vuotta täyttäneiden osuus olisi Keski-Pohjanmaalla 27,5 %. (Keski-Pohjanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2022)

THL:n ikävakioidun sairastavuusindeksin (2017-2019) mukaan väestön sairastavuus on KeskiPohjanmaalla suurempaa kuin koko maassa keskimäärin. Sairausryhmittäisten osaindeksien osalta korkein indeksi on sepelvaltimotauti-indeksi ja alhaisin syöpäindeksi. Työikäisissä (20-64-vuotiaissa) on Keski-Pohjanmaalla terveytensä keskitasoiseksi tai sitä
huonommaksi kokevia yhtä suuri osuus ja 75- vuotta täyttäneissä suurempi osuus kuin koko maassa
keskimäärin.  (Keski-Pohjanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2022).

Senioreiden terveyspisteen tarkoituksena on auttaa ja tukea ikääntyvää edistämään eläkeläisten omaa terveyttään, hyvinvointiaan ja toimintakykyään. 70- ja 75-vuotiaat kutsutaan terveystapaamisissa, jossa  kartoitetaan monipuolisesti terveydentilaa ja hyvinvointia, toimintakyvyn edistämismahdollisuuksia sekä mahdollisia sairastumisriskejä. Terveystapaamiskutsun mukaan on liitetty infokirje FINGER-toimintamallista ja ryhmän toteutumisesta. Seniorien terveyspisteissä voidaan kirjata asiakaskastietojärjestelmään ja  asiakkaiden seuranta mahdollista.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hyvinvointialueiden, kuntien ja kolmannen sektorin yhteistyön edistäminen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä. 

Hyödynnetään THL:n laatimaa FINGER toimintamallia ja sen sisältämää muistisairauden riskitestiä, jonka avulla terveydenhuollon toimijat voivat luoda muistisairauden ehkäisyn toimenpiteitä. Malliin kuuluu muistisairauden riskissä olevien tunnistaminen ja muistitoimintojen säilymisen tukeminen monipuolisella elintapaohjelmalla. 

Liitteet
Kuva
Kuvassa muistisairauden riskitesti, jossa voi arvioida omaa riskiä sairastua muistisairauteen seuraavan 20 vuoden aikana.
Muistisairauden riskitesti
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tunnistetaan paremmin muistisairauden riskissä oleva henkilöt ja heille kohdennetaan ryhmämuotoista, pitkäkestoista elintapaohjausta. Pitkäkestoisuus mahdollistuu useamman eri tahon yhteistyöllä. Elintapamuutos vaatii usein pidemmän ajanjakson.

Selkeytetään riskiryhmän tunnistamisen keinoja ja ryhmiin ohjautumista,  jotta juuri oikea kohderyhmä valikoituisi ryhmätoimintaan mukaan. Asiakaspolkukuvauksen luominen.

Liitteet
Kuva
FINGER-ryhmiin ohjautuminen Keski-Pohjanmaalla, asiakaspolkukuvaus. Ryhmiin ohjaudutaan Seniorie terveyspisteiden kautta, jossa mahdolliset riskit muistisairauteen arvioidaan.
FINGER-ryhmiin ohjautuminen Keski-Pohjanmaalla, asiakaspolkukuvaus
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kokonaisuudessaan vuoden kestävä ryhmätoiminta toteutetaan hyvinvointialueiden,  kuntien ja muistiyhdistysten kanssa yhteistyössä. 

Kohderyhmä: muistisairauksien riskiryhmään kuuluvat 60-79-vuotiaat henkilöt.

FINGER-toimintamallin käyttöönotto: Hyvinvointialueen Hoidon ja hoivan toimialuejohtaja, Ikäihmisten palvelujen palvelupäällikkö ja Seniorien terveyspisteen terveydenhoitajat.

Kohderyhmän tavoittaminen ja riskiryhmien tunnistaminen, sydän- ja verisuonitautien hoito ja seuranta; Seniorien terveyspisteen terveydenhoitajat.

Ryhmätapaamisia on vuoden aikana 37 - 40, lisäksi osallistujilla on tapaamiset terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen ryhmätoiminnan alkamista ja päättymistä. 

Ravitsemusryhmät:  Seniorien terveyspisteen terveydenhoitajat, hyvinvointialueen ravitsemusterapeutti.

Liikuntaryhmät: Kuntien sivistysjohtajat, liikuntatoimen päällikkö, liikuntatoimen ammattilaiset.

Kognitioryhmät: MuistiTerve Pohjois-Suomi-hankkeen työntekijät ja  muistiyhdistyksen koulutetut vapaaehtoiset.

 

 

Tavoiteltu muutos

Luodaan FINGER-toimintamallia mukaileva elintapaohjaus Pohjois-Suomeen.

Toimintamalli lisää ja kehittää yhteistyötä eri sektorien välillä.

Muistisairauden riskiryhmään kuuluvat tunnistetaan.

Elintapaohjaus kohdentuu siitä eniten hyötyville.

Sosiaalisen hyvinvoinnin lisääntyminen.

Yksinäisyyden vähentyminen.

Terveyspalvelujen käytön pieneminen.

Kustannusvaikuttavuus.

Muutoksen mittaaminen

Osallisuusindikaattori alku/loppu

Muistisairauden riskipisteet alku/loppu

Kyselyt ryhmäläisille, alku/väli/loppu

Kyselyt ryhmänohjaajille

Kehittämisessä mukana olevien yhteiset tapaamiset, TerveMuisti-verkostotapaamiset

Toteutussuunnitelma

Keski-Pohjanmaan alueella toimii Seniorien terveyspisteet. Muistisairauden riskiryhmään kuuluvia tunnistetaan vielä tässä vaiheessa ensisijaisesti tietyn ikäluokan tapaamisten avulla. Keski-Pohjanmaan alueella 70 ja 75 vuotta täyttävät henkilöt kutsutaan kirjeitse terveystapaamiseen. 

Terveystapaamisen sisältö:

FINRISKI(alle 70-vuotiaille) muuten -Dehko(Diabeteksen riskitesti)
-Muistisairauden riskitesti
-RR, VS, pituus, paino, vyötärönympärys, AUDIT-C
-tarvittaessa: PEF, MMSE
-Terveydenhoitaja kirjaa tiedot LifeCare potilastietojärjestelmään. Seniorien terveyspisteen terveydenhoitaja arvioi soveltuvuuden kriteerien perusteella ja ohjaa FINGER-ryhmään.

Seniorien terveyspisteissä voidaan kirjata asiakaskastietojärjestelmään ja  asiakkaiden seuranta mahdollista.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

MuistiTerve Pohjois-Suomi-hankkeen hankesuunnitelmassa kohderyhmänä ovat 60-79-vuotiaat Pohjois-Suomen alueella asuvat henkilöt, joilla on muistisairauksien riskitekijöitä. 

Muistisairauksien ennaltaehkäisyyn on hyvä panostaa, ja painottaa ennaltaehkäisevää työtä kehittämällä ennaltaehkäisyä tukevia toimintoja. Yhteistyöllä jaetaan vastuuta ennaltaehkäisevässä työssä, mahdollistetaan pidempikestoinen elintapaohjelma, sillä pysyvän elintapamuutoksen tekeminen vaatii usein pidemmän ajanjakson. Ryhmämuotoisuus tukee osallistujien sosiaalista aktiivisuutta. 

Muistisairauden riskitekijät ja kriteerit FINGER-ryhmään:
-korkea kolesteroli
-korkea verenpaine
-liikkumattomuus
-ravitsemuksen haasteet
-sitoutuminen ja motivaatio elintapojen muuttamiseen
-sosiaalinen eristäytyminen

FINGER-toimintamalli juuruttaminen osaksi julkisia palveluja tarjoaa toimintamallin ikääntyvien elintapaohjaukseen. Erityisesti enemmän ja pitkäkestoisempaa ammattilaisen sekä vertaisen tukea tarvitseville,  jotta saadaan pysyviä elintapamuutoksia.

Ryhmän ovat vielä käynnissä. Ryhmäläiset ovat vastanneet välikyselyyn, joka toteutettiin ryhmätoiminnan puolessa välissä (kesä-24).

Liitteet
Kuva
Asuu maalla yksin omakotitalossa -haluaa lisätä liikkumista sekä sosiaalista elämää eläkkeelle jäämisen jälkeen.  -toivoo enemmän iloa ja aktiivisista arkea sekä tukea liikkumisen lisäämiseen  -tuntee, että nyt olisi aikaa tavata enemmän tuttuja ja haluaisi saada uusia ystäviä  -uusi harrastus voisi tuoda elämään aktiivisuutta toiveet -terveydentila huolettaa,  kolesteroli- ja verensokeriarvot ovat kohonneet  ylipainoa alkanut kertymään eläkkeelle jäämisen jälkeen  -omalla vanhemmalla oli muistisairaus, mie
Asiakaspersoona, kuvaus kohderyhmän kuuluvasta henkilöstä.
Ratkaisun perusidea

Kokonaisuudessaan vuoden kestävä ryhmämuotinen elintapaohjaus toteutetaan hyvinvointialueiden, kuntien ja muistiyhdistysten kanssa yhteistyössä. 

Kohderyhmä: muistisairauksien riskiryhmään kuuluvat 60-79-vuotiaat henkilöt. 

Toimintamallin tavoitteena toteuttaa pitkäkestoista, ryhmämuotoista elintapaohjelmaa riskiryhmäläisille. Pysyvien elintapamuutosten tekeminen vaatii usein pidemmän ajanjakson.

FINGER-ryhmien vastuutahot:

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue:  Kohderyhmä tavoittaminen ja riskiryhmien tunnistaminen, sydän- ja verisuonitautien hoito ja seuranta; Seniorien terveyspisteen terveydenhoitajat. Terveystapaamiskutsun mukaan on liitetty infokirje FINGER-toimintamallista ja ryhmän toteutumisesta.

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue: Ravitsemusryhmät:  Seniorien terveyspisteen terveydenhoitajat. Ryhmät kokoontuvat neljä kertaa keväällä kahden viikon välein ja yhden kerran syksyllä.

Kunnat: Liikuntaryhmät:  liikuntatoimen ammattilaiset. Ryhmät kokoontuvat 10 kertaa keväällä ja 10 kertaa syksyllä.

Muistiyhdistys, Suomenselän Muisti ry: Kognitioryhmät, jotka sisältävät tietoa muistiterveystietoa (mielenhyvinvointi, kulttuuri, uni ja lepo): MuistiTerve Pohjois-Suomi-hankkeen työntekijät ja  muistiyhdistyksen koulutetut vapaaehtoiset. Ryhmät kokoontuvat 10 kertaa viikon välein syksyllä.

 

Liitteet
Kuva
FINGER-mallia mukaileva toimintamalli Keski-Pohjanmaan alueella, josta käy ilmi vastuutahot ja ryhmien sisällöt.
FINGER-mallia mukaileva toimintamalli Keski-Pohjanmaan alueella
Kuva
Kuvassa FINGER-ryhmätoiminta aikajanalla
FINGER-ryhmätoiminta
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Muistiterve Pohjois-Suomi-hanke järjesti ravitsemusryhmien ohjaajille  2x3 tunnin koulutuksen ravitsemusryhmämateriaalin käyttöön. Kouluttajina toimivat Lapin hyvinvointialueen kaksi ravitsemusterapeuttia, jotka ovat suunnitelleet ja laatineet viiden kerran FINGER-ravitsemusryhmäkokonaisuuden. Ryhmäläisiltä on kysytty kokemuksia ravitsemusryhmämateriaalien toimivuudesta.

Kehitteillä on ryhmissä käytettävän materiaalin kokoava, tulostettavissa oleva Kunnon-kirja.

TerveMuisti-verkostotapaamiset, johon kutsutaan kaikki toimintamallin kehittämisessä mukana olevat henkilöt hyvinvointialueilta ja kunnista. Verkoston tarkoituksena on jakaa tietoa ja käytännön kokemuksia FINGER-ryhmien piloteista eri alueilta sekä verkostoitua muiden piloteissa olevien ammattilaisten kanssa. Ryhmien ohjaajille on toteutettu kysely yhteistyön ja toimintamallin toimivuudesta.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin toteutuminen vaatii aikaa ja kaikkien yhteystyökumppanien sitoutumista. Jotta toiminta voi jatkua ja laajentua, tulee olla  nimettynä toimintaa koordinoiva taho. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamallin ensimmäinen pilotointivaihe on vielä meneillään, mutta välikyselyistä saatujen vastausten perusteella FINGER -toimintamallia mukaileva elintapaohjaus on vaikuttavaa. 

Elintapaohjausta kehitetään edelleen yhteistyössä, jotta se muodostuu toimivaksi malliksi hyvinvointialueelle, kuntiin ja muistiyhdistyksiin.