FINGER-toimintamallia mukaileva elintapaohjaus Keski-Pohjanmaalla

Elintapaohjaus on pitkäkestoista ja ryhmämuotoista, koostuen ravitsemusohjauksesta, liikuntaohjauksesta sekä aivojumpasta (sis. kulttuuri, mielenhyvinvointi, uni). Toteutus tapahtuu yhteistyössä hyvinvointialueen ja kuntien kanssa.

 

 

Toimintamallin nimi
FINGER-toimintamallia mukaileva elintapaohjaus Keski-Pohjanmaalla
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Elintapaohjaus on pitkäkestoista ja ryhmämuotoista, koostuen ravitsemusohjauksesta, liikuntaohjauksesta sekä aivojumpasta (sis. kulttuuri, mielenhyvinvointi, uni). Toteutus tapahtuu yhteistyössä hyvinvointialueen ja kuntien kanssa.

 

 

Toteutuspaikka
Keski-Pohjanmaa
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Kati Göös

Luotu

23.02.2024

Viimeksi muokattu

25.11.2024
Ratkaisun perusidea

Toimintamallin kehittämistä ohjaa suomalainen FINGER-tutkimus, joka osoitti ensimmäisenä maailmassa, että muokkaamalla elintapoja terveellisemmiksi voidaan ylläpitää muisti- ja ajattelutoimintoja sekä toimintakykyä. 

Toimintamallin tavoitteena on toteuttaa pitkäkestoista, ryhmämuotoista FINGER-toimintamallia mukailevaa elintapaohjausta riskiryhmäläisille. Pysyvien elintapamuutosten tekeminen vaatii usein pidemmän ajanjakson. 

Ryhmämuotoista elintapaohjausta kehitetään ja toteutetaan yhteistyössä hyvinvointialueiden, kuntien ja muistiyhdistysten kanssa. (Toimintamalli kuvattu liitteessä)

Kohderyhmä: muistisairauksien riskiryhmään kuuluvat 60-79-vuotiaat henkilöt.

FINGER-toimintamallia mukaileva ryhmämuotoinen elintapaohjaus:

  • ryhmäkoko 8-10 henkilöä
  • kesto 7-11 kuukautta 
  • 37-40 tapaamiskertaa

Toimintamallikuvaus, FINGER-ryhmien vastuutahot

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue:  Kohderyhmä tavoittaminen ja riskiryhmien tunnistaminen, sydän- ja verisuonitautien hoito ja seuranta; Seniorien terveyspisteen terveydenhoitajat. Terveystapaamiskutsun mukaan on liitetty infokirje FINGER-toimintamallista ja ryhmän toteutumisesta.

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue: Ravitsemusryhmät:  Seniorien terveyspisteen terveydenhoitajat. Ryhmät kokoontuvat neljä kertaa keväällä kahden viikon välein ja yhden kerran syksyllä.

Kunnat: Liikuntaryhmät:  liikuntatoimen ammattilaiset. Ryhmät kokoontuvat 10 kertaa keväällä ja 10 kertaa syksyllä.

Suomenselän Muisti ry/MuistiTerve Pohjois-Suomi 2023-2025-hanke: Aivojumpparyhmät, jotka sisältävät tietoa muistiterveystietoa (mielenhyvinvointi, kulttuuri, uni ja lepo): Hankkeen muistiterveysasiantuntija ja  muistiyhdistyksen Ahaa!-aivotreeniohjaajakoulutuksen (16h ) käyneet  vapaaehtoiset. Ryhmät kokoontuvat 10 kertaa viikon välein syksyllä. 

Toimintaympäristö

Keski-Pohjanmaan maakunnassa asui vuoden 2021 lopulla 67 915 henkeä ja se on väkiluvultaan pienin hyvinvointialue. 65- vuotta täyttäneiden osuus on lisääntynyt vuosina 2011-2021 18,5 %:sta 24,3 %:n. Väestöennusteen mukaan vuonna 2030 65- vuotta täyttäneiden osuus olisi Keski-Pohjanmaalla 27,5 %. (Keski-Pohjanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2022)

THL:n ikävakioidun sairastavuusindeksin (2017-2019) mukaan väestön sairastavuus on Keski-Pohjanmaalla suurempaa kuin koko maassa keskimäärin. Sairausryhmittäisten osaindeksien osalta korkein indeksi on sepelvaltimotauti-indeksi ja alhaisin syöpäindeksi. Työikäisissä (20-64-vuotiaissa) on Keski-Pohjanmaalla terveytensä keskitasoiseksi tai sitä
huonommaksi kokevia yhtä suuri osuus ja 75- vuotta täyttäneissä suurempi osuus kuin koko maassa
keskimäärin.  (Keski-Pohjanmaan alueellinen hyvinvointikertomus 2022).

Senioreiden terveyspisteen tarkoituksena on auttaa ja tukea ikääntyvää edistämään eläkeläisten omaa terveyttään, hyvinvointiaan ja toimintakykyään. 70- ja 75-vuotiaat kutsutaan terveystapaamisissa, jossa  kartoitetaan monipuolisesti terveydentilaa ja hyvinvointia, toimintakyvyn edistämismahdollisuuksia sekä mahdollisia sairastumisriskejä. Terveystapaamiskutsun mukaan on liitetty infokirje FINGER-toimintamallista ja ryhmän toteutumisesta. Seniorien terveyspisteissä tiedot kirjataan asiakaskastietojärjestelmään ja  asiakkaiden seuranta mahdollista.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

MuistiTerve Pohjois-Suomi-hankkeen hankesuunnitelmassa kohderyhmänä ovat 60-79-vuotiaat Pohjois-Suomen alueella asuvat henkilöt, joilla on muistisairauksien riskitekijöitä. 

Muistisairauksien ennaltaehkäisyyn on hyvä panostaa, ja painottaa ennaltaehkäisevää työtä kehittämällä ennaltaehkäisyä tukevia toimintoja. Yhteistyöllä jaetaan vastuuta ennaltaehkäisevässä työssä, mahdollistetaan pidempikestoinen elintapaohjelma, sillä pysyvän elintapamuutoksen tekeminen vaatii usein pidemmän ajanjakson. Ryhmämuotoisuus tukee osallistujien sosiaalista aktiivisuutta. 

Muistisairauden riskitekijät ja kriteerit FINGER-ryhmään:
-korkea kolesteroli
-korkea verenpaine
-liikkumattomuus
-ravitsemuksen haasteet
-sitoutuminen ja motivaatio elintapojen muuttamiseen
-sosiaalinen eristäytyminen

FINGER-toimintamalli juuruttaminen osaksi julkisia palveluja tarjoaa toimintamallin ikääntyvien elintapaohjaukseen. Erityisesti enemmän ja pitkäkestoisempaa ammattilaisen sekä vertaisen tukea tarvitseville,  jotta saadaan pysyviä elintapamuutoksia.

Ryhmän ovat vielä käynnissä. Ryhmäläiset ovat vastanneet välikyselyyn, joka toteutettiin ryhmätoiminnan puolessa välissä (kesä-24).

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Pitkäkestoisen (7-11 kk) ryhmämuotoisen FINGER-toimintamallia mukailevan elintapaohjauksen toimivuuden ja käyttöönoton kannalta oleellista on kaikkien yhteistyökumppanien (hyvinvointialue, kunta, muistiyhdistys) sitoutuminen. 

Yhden ryhmäkokonaisuuden työntekijäresurssit

Hyvinvointialue:  

  • 2h/asiakas kohderyhmän tavoittaminen ja ryhmään ohjaus (sis. terveystapaamiset), 2h/asiakas
  • ravitsemusmateriaalikoulutus, 6 h
  • ravitsemusryhmän ohjaus ja ryhmävalmistelu, 15 h
  • aloitus- ja päätöstapaamiset, 4 h

Kunta:

  • fyysisen toimintakyvyn alku- ja loppumittaukset, 30 min/asiakas
  • liikuntaryhmän ohjaus ja ryhmävalmistelu, 25 h
  • liikuntakokeilut 2-4 h 
  • aloitus- ja päätöstapaamiset, 4 h

Suomenselän Muisti ry/MuistiTerve Pohjois-Suomi 2023-2025-hanke

  • Ahaa!-aivotreeniohjaajakoulutus vapaaehtoisille ja koulutusvalmistelu, 20-30 h
  • Aivojumpparyhmän ohjaus (sis. kulttuuri- ja mielenhyvinvointi, uni) ja ryhmävalmistelu, 25 h
  • aloitus- ja päätöstapaamiset, 4 h
  • ryhmäkokonaisuuden ja yhteistyön koordinointi

Osaaminen ja osaamisen jakaminen

MuistiTerve Pohjois-Suomi-hanke on varmistanut näyttöön perustuvan FINGER-tutkimuksen tiedon levityksen ammattilaisille ja esihenkilöille, joka on toiminut FINGER-toimintamallia mukailevan elintapaohjauksen kehittämisen perustana.

Ravitsemusryhmien ohjaajille järjestetään kuuden tunnin koulutus ravitsemusryhmämateriaalin käyttöön. Kouluttajina toimivat Lapin hyvinvointialueen kaksi ravitsemusterapeuttia, jotka ovat suunnitelleet viiden kerran FINGER-ravitsemusryhmäkokonaisuuden. Ravitsemusryhmämateriaalia on aktiivisesti kehitetty ryhmäläisten palautteista saatujen vastausten perusteella.  

Kehitteillä on ryhmissä käytettävän materiaalin kokoava, tulostettavissa oleva Kunnon-kirja.

Osaamista jaetaan TerveMuisti-verkostotapaamisissa, johon kutsutaan kaikki toimintamallin kehittämisessä mukana olevat henkilöt hyvinvointialueilta ja kunnista. Verkoston tarkoituksena on jakaa tietoa ja käytännön kokemuksia FINGER-ryhmien piloteista eri alueilta sekä verkostoitua muiden piloteissa olevien ammattilaisten kanssa. Ryhmien ohjaajille on toteutettu kysely yhteistyön ja toimintamallin toimivuudesta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Keski-Pohjanmaan alueella FINGER-toimintamallia ei ole kehitetty ja toteutettu aiemmin. Yhteiskehitetty toimintamalli mahdollistaa ikääntyneille kohdentuvaa ryhmämuotoista elintapaohjausta.

Toimintamallin ensimmäinen pilotointivaihe on vielä meneillään, mutta välikyselyistä saatujen vastausten perusteella FINGER -toimintamallia mukaileva elintapaohjaus on vaikuttavaa. Liitteenä välikyselyn tulokset koko MuistiTerve Pohjois-Suomi-hankkeen toiminta-alueelta. Ensimmäisten pilottiryhmien lopulliset tulokset saadaan joulukuussa 2024.

Toimintamallia kehitetään edelleen yhteistyössä, jotta se muodostuu toimivaksi ja helposti käyttöönotettavaksi malliksi hyvinvointialueelle, kuntiin ja muistiyhdistyksiin koko Suomessa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin toteutuminen vaatii aikaa ja kaikkien yhteystyökumppanien sitoutumista. Jotta toiminta voi vakiintua ja laajentua, tulee olla  nimettynä toimintaa koordinoiva taho.

Toimintamalli on sovellettavissa työikäisille muistisairauden riskiryhmään kuuluville henkilöille. Kohderyhmän tunnistaminen ja asiakasohjaus voisi toteutua hyvin myös hyvinvointikeskusten ja työterveyshuollon kautta.

Ravitsemus- ja aivojumpparyhmätapaamiset voidaan toteuttaa myös hybridimuotoisena. 

Kansikuva
Suomen kartta, jossa Pohjois-Suomen alue väritettynä. Lisäksi kuvia muistiterveellisistä asioista: sydän, liikunta, ravitsemus, sosiaalinen kanssakäyminen ja aivojen aktivointi.

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä