Heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevat asiakasryhmät- ikääntyneiden suun terveydenhuolto, Keski-Pohjanmaan hva Soite, (RRP PIL 4, INV 1.)

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella Soitessa on ikääntyneille järjestettyä suun terveydenhuollon omahoito ohjausta. Myös terveydenhuollon henkilöstön osaamisen kehittämistä on vahvistettu osastotunneilla ja koulutuspäivänä.

Toimintaympäristö

Suomessa ikääntyneille halutaan varmistaa hyvä hoito ja huolenpito. Väestön ikääntyessä palveluntarve kasvaa ja on tärkeää, että yhteiskunnassamme rahat käytetään tehokkaasti, millä voidaan vakauttaa hyvinvointialueiden toiminta ja talous tasapainoon.  Valtakunnallisesti ikääntyvien määrä tulee lisääntymään ja heille on jo varhaisessa vaiheessa tärkeää saada suun ja hampaiston omahoidon merkitystä korostettua ja ohjattua aktiivisemmaksi. Hyvillä ennaltaehkäisevillä toimilla saadaan suun ja hampaiston suun terveydenhuollon kuormitusta laskettua ja ikääntyneen kokonaishoidon tarve pidettyä pienempänä, mikä näkyy ikääntyneen omassa taloudenhallinnassakin positiivisena asiana. Hyvällä hampaiden omahoidolla on kokonaisvaltaisia vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen, mikä vähentää laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tarvetta. Toimintaympäristö on koostunut yhteistyössä hyvinvointialueella erilaisten järjestöjen, sekä terveydenhuollon henkilöstön keskuudessa. Tavoitteena on ollut tukea kotona asuvia ikääntyneitä, sekä jo palveluasumisen piirissä olevia ikääntyneitä ennaltaehkäisevästi hyvään suun terveydentilaan, millä on vaikutusta fyysiseen ja myös psyykkiseen hyvinvointiin.  Terve suu antaa paremmat valmiudet myös psyykkiseen hyvinvointiin, mikä voi näkyä esimerkiksi ikääntyneen aktiivisena osallistumisena erilaisiin vuorovaikutusta vaativiin tilanteisiin. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Valtakunnallisesti Suomen väestö ikääntyy ja ikääntyneiden määrä kasvaa.  Ikääntymisestä on tullut eräänlainen trendi, minkä tavoitteena on elää pitkään ja mahdollisimman terveellisesti. Ikääntyvien omien hampaiden määrä suussa on lisääntynyt, enää ei ole itsestään selvyys, että ikääntyneillä on hammasproteesit suussa. Tällä kehittämishankkeella halutaan lisätä ikääntyneiden suun ja hampaiden omahoidon valmiuksia ikääntymisen varhaisessa vaiheessa, sekä jatkaa ikääntyneen hyvää suun omahoitoa hänen siirtyessä esimerkiksi palveluasumisen piiriin. Palveluasumisessa suun hoidossa usein tarvitaan henkilökunnan apua motoristen taitojen heikentyessä. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehitystyön lähtökohtana ovat ikääntyneet, kehittämistyön tavoitteena on lisätä tietoa suun terveysvaikutuksista ihmisen kokonaisterveyteen, sekä jakaa tietoa erilaisista suun hoitoon käytettävistä välineistä. Kohderyhmä on laaja, ikääntyneet kotona asuvat hyvinvointialueen asukkaat, kotihoidon piirissä olevat asiakkaat, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon hoitohenkilöstö. Valtakunnallisesti ikääntyneiden määrä lisääntyy ja ikääntyneillä tulee olemaan tulevaisuudessa omia hampaita enemmän kuin aikaisemmin. Suun terveys vaikuttaa myös ihmisten kokonaishyvinvointiin ja vanhuus iällä suun ja hampaiden kunnolla on myös merkitystä ravitsemustasapainoon. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjäjoukko koostuu suun terveydenhuollon moniammatillisesta ammattiryhmästä. Hanketta ohjaa suun terveydenhuollon esihenkilöt, hanketyöstä vastaa kaksi hankkeeseen irrotettua hammashoitajaa. Lisäksi kehittämistyöhön on myös sitoutettu palvelutalojen henkilöstöä ja heidän esihenkilöstöä. 

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on lisätä suun ja hampaiden omahoidon osaamista ikääntyneille. Lisäksi halutaan vahvistaa palvelutalojen hoitohenkilöstölle osaamista tiedon ja opastuksen pohjalta ikääntyneiden suun hoidossa. Tavoitteena on, että ikääntyneiden suu on puhdas ja infektiovapaa, mikä lisää ikääntyneiden kokonaishyvinvointia.

Muutoksen mittaaminen

Muutosta mitataan ikääntyneiden hakeutumisella suun terveydenhuoltoon Soiten hyvinvointialueella. Mittaroinnissa huomioidaan yli 65 vuotiaat ikääntyneet. Lisäksi mittaroinnissa on seurattu kuinka monelle palvelutalon asukkaalle on suun hoidon tarpeen arviot toteutettu. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kehittämisryhmä koostuu ikääntyneistä, jotka ovat vanhempia kuin 65 vuotta. Kehittämistyötä on tehty monelle eri ikääntyneiden alueelle, mukana ovat olleet kotona asuvat itsenäisesti pärjäävät ikääntyneet. Kotona asuvat, omatoimisesti arkea elävät ikääntyneet kontaktoitiin yhteistyössä erilaisten järjestöjen kautta, sekä hyvinvointialueen eri yksiköt. Muutamina esimerkkeinä paikalliset eläkeläisryhmät, Nivelpiiri, Kokkolan seudun omaishoitajat, Ikääntyneiden kuntouttava päivätoiminta ryhmät, sekä yhteisöllinen asuminen. Järjestöjen kanssa sovittiin yhteinen päivä, missä on hanketyöntekijät käyneet pitämässä ikääntyneille suun ja hampaiden hoidon luennon. Luennolla on myös ollut mukana esittelypöydässä erilaisia suun ja hampaiden hoitoon tarkoitettua välineistöä ja muita suun hoidon tuotteita. Luennot on tehty asiakkaan näkökulmaan sopiviksi, luennon tukena on powerpoint ohjelma, missä on hyödynnetty myös kuvamateriaalia, mikä on tarkoitettu helpottamaan luennon sisältöä. Ikääntyneiden luennon lopuksi on varattu myös aikaa, missä hanketyöntekijät vastaavat ikääntyneiden kysymyksiin ja opastavat ehkä esille tulevissa henkilökohtaisissa kysymyksissä.

Palvelutaloissa asuville ikääntyneet on huomioitu viemällä osastotuntien välityksellä hoitohenkilöstölle suun hoidon osaamista. Hanketyöntekijät ovat ottaneet sähköpostilla yhteyttä Soiten hyvinvointialueen palvelutalojen esihenkilöihin ja sopineet osastotunnin, missä on powerpoint esityksen vahvistettu hoitohenkilöstön osaamista suun ja hampaiden hoidossa. Osastotunnit ovat saaneet positiivista palautetta ja suun hoidon osaaminen hoitotyössä on koettu haastavaksi. Haastavat tilanteet ovat johtuneet muun muassa siitä, että palvelutalojen hoitohenkilöstöllä ei ole tietoa ja taitoa esimerkiksi erilaisista hammasproteettisista ratkaisuista ja niiden kotihoidosta. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi implanttikantoiset sillat, puuttuvia hampaita korvaavat siltakeraamiset ratkaisut. Myös hammasproteesien hoito on ollut monelle epäselvää. Osastotunnin päätteeksi palvelutaloihin on jätetty osastotunnilla käytetty powerpoint materiaali, mitä henkilöstö voi kerrata ja lukea muistin virkistämiseksi. Palvelutalojen kehittämispäiviin on myös suun terveydenhuollon hanketyöntekijöitä pyydetty mukaan pitämään hoitohenkilöstölle luentoa ikääntyneen suun hoidosta. 

Ikääntyneiltä, jotka pystyivät antamaan palautetta, on luennon päätteeksi kerätty asiakaspalautteita. Pääsääntöisesti ne ovat olleet positiivisia ja sisällöllisesti ikääntyneet ovat kokenee, että ovat saaneet uutta tärkeää tietoa mitä eivät olleen entuudestaan tienneet. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Tietoa on jaettu ikääntyneille paikan päällä pidettävin luentotilaisuuksin tai etäyhteydenvälityksellä, Teams. Terveydenhuollon henkilöstölle on pidetty osastotunteja, missä he ovat olleet fyysisesti paikalla, hyvinvointialueen sisällä on myös pidetty etäyhteydellä osastotunteja. 

Idean konkretisointi ja visualisointi

-lifecare kamera

Idean testaus asiakkaalla

-palaute on positiivista. 

 

Ratkaisun perusidea

Toimintamallissa on kyse ohjata ja opastaa ikääntyneitä parempaan suun ja hampaiden kotihoitoon. Lisäksi jatkumona ikääntymiselle ja mahdollisena palvelutalon asukkaana halutaan turvata ja jatkaa hoitohenkilöstön toimesta hyvää suun ja hampaiden hoitoa. Osaava palvelutalojen hoitohenkilöstö ottaa suun hoidon myös osaksi päivittäisiä hoitorutiineja.