Heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevat asiakasryhmät- ikääntyneiden suun terveydenhuolto, Keski-Pohjanmaan hva Soite, (RRP PIL 4, INV 1.)
Keski-Pohjanmaan hva.n Soiten ikääntyneille järjestettyä suun terveydenhuollon omahoito ohjausta. Toteutettu luentoina ikääntyneille, sekä osaamisen kehittämisen osastotunteina palveluasumisen henkilöstölle.
Toimintamallin nimi
Keski-Pohjanmaan hva.n Soiten ikääntyneille järjestettyä suun terveydenhuollon omahoito ohjausta. Toteutettu luentoina ikääntyneille, sekä osaamisen kehittämisen osastotunteina palveluasumisen henkilöstölle.
Toimintamallissa on kyse ohjata ja opastaa ikääntyneitä parempaan suun ja hampaiden kotihoitoon. Lisäksi jatkumona ikääntymiselle ja mahdollisena palvelutalon asukkaana halutaan turvata ja jatkaa hoitohenkilöstön toimesta hyvää suun ja hampaiden hoitoa. Osaava palvelutalojen hoitohenkilöstö ottaa suun hoidon myös osaksi päivittäisiä hoitorutiineja.
Kehittämisryhmä koostuu ikääntyneistä, jotka ovat vanhempia kuin 65 vuotta. Kehittämistyötä on tehty monelle eri ikääntyneiden alueelle, mukana ovat olleet kotona asuvat itsenäisesti pärjäävät ikääntyneet. Kotona asuvat, omatoimisesti arkea elävät ikääntyneet kontaktoitiin yhteistyössä erilaisten järjestöjen kautta. Muutamina esimerkkeinä paikalliset eläkeläisryhmät, Sydän yhdistys, Nivelpiiri. Järjestöjen kanssa sovittiin yhteinen päivä, missä on hanketyöntekijät käyneet pitämässä ikääntyneille suun ja hampaiden hoidon luennon. Luennolla on myös ollut mukana esittelypöydässä erilaisia suun ja hampaiden hoitoon tarkoitettua välineistöä ja muita suun hoidon tuotteita. Luennot on tehty asiakkaan näkökulmaan sopiviksi, luennon tukena on powerpoint ohjelma, missä on hyödynnetty myös kuvamateriaalia, mikä on tarkoitettu helpottamaan luennon sisältöä. Ikääntyneiden luennon lopuksi on varattu myös aikaa, missä hanketyöntekijät vastaavat ikääntyneiden kysymyksiin ja opastavat ehkä esille tulevissa henkilökohtaisissa kysymyksissä.
Palvelutaloissa asuville ikääntyneet on huomioitu viemällä osastotuntien välityksellä hoitohenkilöstölle suun hoidon osaamista. Hanketyöntekijät ovat ottaneet sähköpostilla yhteyttä Soiten hvyinvointialueen palvelutalojen esihenkilöihin ja sopineet osastotunnin, missä on powerpoint esityksen vahvistettu hoitohenkilöstön osaamista suun ja hampaiden hoidossa. Osastotunnit ovat saaneet positiivista palautetta ja suun hoidon osaaminen hoitotyössä on koettu haastavaksi. Haastavat tilanteet ovat johtuneet muun muassa siitä, että palvelutalojen hoitohenkilöstöllä ei ole tietoa ja taitoa esimerkiksi erilaisista hammasproteettisista ratkaisuista ja niiden kotihoidosta. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi implanttikantoiset sillat, puuttuvia hampaita korvaavat siltakeraamiset ratkaisut. Myös hammasproteesien hoito on ollut monelle epäselvää. Osastotunnin päätteeksi palvelutaloihin on jätetty osastotunnilla käytetty powerpoint materiaali, mitä henkilöstö voi kerrata ja lukea muistin virkistämiseksi. Palvelutalojen kehittämispäiviin on myös suun terveydenhuollon hanketyöntekijöitä pyydetty mukaan pitämään hoitohenkilöstölle luentoa ikääntyneen suun hoidosta.
Ikääntyneiltä, jotka pystyivät antamaan palautetta, on luennon päätteeksi kerätty asiakaspalautteita. Pääsääntöisesti ne ovat olleet positiivisia ja sisällöllisesti ikääntyneet ovat kokenee, että ovat saaneet uutta tärkeää tietoa mitä eivät olleen entuudestaan tienneet.