Henkilökohtaisen budjetoinnin palveluprosessi Vaasa-Laihia -yhteistoiminta-alueella
Palveluprosessissa kuvataan asiakkaan palvelupolkua, kun palveluiden järjestämistapana on henkilökohtainen budjetointi.
Omannäköistä elämää - Vaasa-Laihia-yhteistyötoiminta-alueen vammaisten henkilöiden HEBU-hanke käynnistyi loppuvuodessa 2020. Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa vammaisen henkilön itsemääräämisoikeutta, osallisuutta ja valinnanmahdollisuuksia palvelujen suunnittelu- ja toteuttamisprosessissa siten, että apua ja tukea on saatavissa joustavasti elämän eri tilanteisiin ja yksilöllisiin tarpeisiin. Tavoitteena oli kerätä asiakkailta, omaisilta, työntekijöiltä ja muilta sidosryhmiltä tietoa Suomen HB-mallin kehittämisen tueksi sekä luoda henkilökohtaisen budjetoinnin paikallinen järjestämistapa omannäköisen elämän mahdollistajana. Hankkeessa luotiin henkilökohtaisen budjetoinnin palveluprosessi vammaispalveluihin. Lisäksi arvioitiin lainsäädännön muutostarpeita. Hanke toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa ja hankkeen rahoittaja oli Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Tiedonkeruu toteutettiin työpajatyöskentelynä sekä haastatteluina. Työpajoihin koottiin neljä pääkehittäjäryhmää, jotka koostuivat vammaisista henkilöistä ja omaisista, vammaispalvelun työntekijöistä, palveluntuottajista ja -järjestäjistä sekä järjetöjen edustajista ja muista asiantuntijoista. Vammaisista henkilöistä pyrittiin saamaan monipuolinen edustus hankkeen työpajoihin. Lopputuloksena työpajoihin saatiin koottua kolme asiakaskehittäjäryhmää vapaamuotoisen ilmoittautumisen kautta. Kehittäjäryhmät muodostettiin niin, että eri vammaryhmien edustajat saivat oman ryhmän. Tällä menettelyllä pyrittiin siihen, että saman tyyppisiä haasteita kohtaavat ja pääosin samoja vammaispalveluita käyttävät henkilöt edustajineen muodostivat kukin oman ryhmänsä. Ryhmät muodostuivat pääsääntöisesti aikuisista fyysisesti vammaisista, aikuisten kehitysvammaisten omaisista sekä alaikäisten vammaisten lasten vanhemmista. Vaikka osallistujat jaettiin näihin ryhmiin, on huomioitava, että jokainen kohdattiin yksilönä. Esimerkiksi fyysisesti vammaisella saattoi olla samoja haasteita kuin toisessa ryhmässä olevalla.
Kaikille kehittäjäryhmille järjestettiin lähtökohtaisesti omat työpajat. Toukokuussa 2021 kaikki ryhmät kuitenkin yhdistettiin yhteen työpajaan tavoitteena luoda aito yhteiskehittämisen tila.
Hankkeessa tarkasteltiin henkilökohtaisen budjetoinnin soveltuvuutta henkilöille, joilla on erilaisia toimintakyvyn rajoitteita sekä avun ja tuen tarpeita diagnoosista riippumatta. Kohderyhmänä olivat eri vammaryhmiin kuuluvat ja eri ikäiset vammaiset, eri kulttuuri- ja kielitaustaiset vammaiset henkilöt, vammaisten henkilöiden omaiset sekä henkilöt, joilla on neuropsykiatrisia haasteita.