Henkilökohtaista liikuntaneuvontaa oppilaan Move!-tulosten perusteella, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)

Liikuntaneuvontaan ohjaamisen kriteerit ja prosessi riskitekijöitä omaavalle oppilaalle 5.lk ja 8.lk laajassa terveystarkastuksessa (Move!-polku).

Toimintaympäristö **

Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeen tavoitteena on edistää hoitotakuun toteutumista vahvistamalla ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista. Tähän pyritään kehittämällä monialaisia hyvinvointia ja terveyttä (hyte) edistäviä toimintamalleja, joiden avulla edistetään asukkaiden ohjautumista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä kuntien ja järjestöjen palveluihin.

Tämän toimintamallin avulla täsmennetään ohjauskäytäntöä sosiaali- ja terveyspalveluista kunnan hyte-palveluun (liikuntaneuvonta) hyödyntäen Move!-mittausten tuloksia. Kunnat ja järjestöt hyötyvät yhteisistä toimintamalleista tavoittamalla asiakkaita ja huolehtimalla kuntalaistensa hyvinvoinnista. Parhaimmillaan toimintamallin avulla vähennetään sote-palveluiden kuormittumista, kun lapsiperheet pääsevät edistämään omaa hyvinvointiaan ja terveyttään kunnan tai järjestön toiminnassa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategia asettaa painopisteen väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, erityisesti peruspalveluiden vahvistamisen, ennaltaehkäisyn ja digitalisaation kautta. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen panostaminen edistää strategian mukaista toimintaa ja edesauttaa luomaan terveitä työikäisiä.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen alueellisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan (2022-2025) mukaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi on valittu seuraavat strategiset päätavoitteet:

  1. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi lisääntyy
  2. Osallisuus vahvistuu
  3. Lasten ja nuorten kanssa toimivien yhteistyö lisääntyy

Suunnitelman lähtökohtana on siirtää painopistettä ennalta ehkäisevään ja ennakoivaan työhön. Ennaltaehkäisevät palvelut sisältävät mm. vapaa-aika- ja liikuntapalvelut, järjestöjen, yhdistysten ja seurakuntien palvelut, kohtaamispaikkatoiminnan ja nuorisotyön.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Lasten, nuorten ja perheiden elintapaohjauksen kehittäminen aloitettiin osana Etelä-Pohjanmaan Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta vuosina 2022-2023. Hankkeen tavoitteena oli kehittää ja yhtenäistää erityisesti alle kouluikäisten lasten elintapaohjausta ja liikuntaneuvontaa. Kehittämistyön aikana selvisi, että ennalta ehkäisevälle työn vahvistamiselle, elintapaohjauksen toteuttamiselle, vaikuttaville menetelmille ja selkeiden prosessien laatimiselle on tarve.

Elintapaohjaus jää usein neuvomisen, tiedon jakamisen ja kannustamisen tasolle. Esimerkiksi liikuntaneuvonnan antamiseen tai harrastusten etsimiseen ei usein ole tarpeeksi aikaa terveydenhoitajan vastaanotolla.

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa kehitettiin liikuntaneuvontaprosessi lastenneuvolasta kunnan liikuntaneuvontaan alle kouluikäisille ja heidän perheilleen.

Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeessa liikuntaneuvonnan kehittämistä jatketaan kouluikäisiin. Etelä-Pohjalaisista nuorista oli vuonna 2022 ylipainoisia 22,90% 8.- ja 9.-luokkalaisista, 21,80% lukion 2-vuosikurssilaisista sekä 30,90% ammattikoululaisista. Tulokset ovat koko maahan verrattuna heikompia. 2-6 -vuotiaista pojista oli ylipainoisia 28,3% ja tytöistä 17,3%. Poikien tulos on koko maata huonommalla tasolla. Myös liikkumisen määrässä eteläpohjalaiset nuoret (yläkoulu, lukio, ammattikoulu) ovat koko maata huonommalla tasolla. Vain 12,60% ammattikoululaisista liikkuu vähintään tunnin päivässä. Yläkoulussa luku on 20,60% ja lukiossa 15,90%.

Vuoden 2023 Move! -mittaustulosten mukaan 35-39.9 % 5.-luokan tyttöjen fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla. 5. lk poikien sekä 8.-luokkalaisten tyttöjen ja poikien kohdalla osuus kasvaa 40-44.9 %:n.

Liitteet
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Move!-prosessia lähdetään luomaan yhdessä terveydenhoitajien ja opetuspuolen ammattilaisten sekä kunnan liikuntapalveluiden kanssa. 

Yhteiskehittäminen käynnistyy yhteisten tavoitteiden määrittelyllä. Tärkein lähtökohta on lapsen hyvinvointi ja sen tukeminen. Alueen Move!-tulosten perusteella lasten liikunnan lisääminen on tarpeellista.

Malli luodaan ensin yhden kunnan alueelle ja pilotoidaan siellä.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on luoda yhtenäinen malli ja yhtenäiset toimintavat Move!-tulosten käsittelyyn ja kriteerit liikuntaneuvontaan ohjaamiseksi.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Etelä-Pohjanmaan Move!-prosessissa hyödynnetään muiden alueiden hyväksi havaittuja keinoja sekä liikuntaneuvonnan prosessia/palveluketjua.

Move!-prosesseja on kehitetty Suomessa jonkin verran. Kehitettyjä malleja löytyy opetushallituksen sivuilta.

Liitteet
Ideointi

Toimintamallin kehittämisen tavoitteena on sopia yhtenäiset toimintavat Move!-tulosten käsittelyyn hyvinvointialueen ja kunnan yhteistyönä.