Henkilökohtaista liikuntaneuvontaa oppilaan Move!-tulosten perusteella, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Liikuntaneuvontaan ohjaamisen kriteerit ja prosessi riskitekijöitä omaavalle oppilaalle 5.lk ja 8.lk laajassa terveystarkastuksessa (Move!-polku).
Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeen tavoitteena on edistää hoitotakuun toteutumista vahvistamalla ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista. Tähän pyritään kehittämällä monialaisia hyvinvointia ja terveyttä (hyte) edistäviä toimintamalleja, joiden avulla edistetään asukkaiden ohjautumista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä kuntien ja järjestöjen palveluihin.
Tämän toimintamallin avulla täsmennetään ohjauskäytäntöä sosiaali- ja terveyspalveluista kunnan hyte-palveluun (liikuntaneuvonta) hyödyntäen Move!-mittausten tuloksia. Kunnat ja järjestöt hyötyvät yhteisistä toimintamalleista tavoittamalla asiakkaita ja huolehtimalla kuntalaistensa hyvinvoinnista. Parhaimmillaan toimintamallin avulla vähennetään sote-palveluiden kuormittumista, kun lapsiperheet pääsevät edistämään omaa hyvinvointiaan ja terveyttään kunnan tai järjestön toiminnassa.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategia asettaa painopisteen väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, erityisesti peruspalveluiden vahvistamisen, ennaltaehkäisyn ja digitalisaation kautta. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen panostaminen edistää strategian mukaista toimintaa ja edesauttaa luomaan terveitä työikäisiä.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen alueellisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan (2022-2025) mukaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi on valittu seuraavat strategiset päätavoitteet:
- Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi lisääntyy
- Osallisuus vahvistuu
- Lasten ja nuorten kanssa toimivien yhteistyö lisääntyy
Suunnitelman lähtökohtana on siirtää painopistettä ennalta ehkäisevään ja ennakoivaan työhön. Ennaltaehkäisevät palvelut sisältävät mm. vapaa-aika- ja liikuntapalvelut, järjestöjen, yhdistysten ja seurakuntien palvelut, kohtaamispaikkatoiminnan ja nuorisotyön.
Move!-prosessia lähdetään luomaan yhdessä terveydenhoitajien ja opetuspuolen ammattilaisten sekä kunnan liikuntapalveluiden kanssa.
Yhteiskehittäminen käynnistyy yhteisten tavoitteiden määrittelyllä. Tärkein lähtökohta on lapsen hyvinvointi ja sen tukeminen. Alueen Move!-tulosten perusteella lasten liikunnan lisääminen on tarpeellista.
Malli luodaan ensin yhden kunnan alueelle ja pilotoidaan siellä.
Tavoitteena on luoda yhtenäinen malli ja yhtenäiset toimintavat Move!-tulosten käsittelyyn ja kriteerit liikuntaneuvontaan ohjaamiseksi.
Etelä-Pohjanmaan Move!-prosessissa hyödynnetään muiden alueiden hyväksi havaittuja keinoja sekä liikuntaneuvonnan prosessia/palveluketjua.
Move!-prosesseja on kehitetty Suomessa jonkin verran. Kehitettyjä malleja löytyy opetushallituksen sivuilta.
Toimintamallin kehittämisen tavoitteena on sopia yhtenäiset toimintavat Move!-tulosten käsittelyyn hyvinvointialueen ja kunnan yhteistyönä.