Hoidon jatkuvuusmallin toimenpiteillä tuetaan Varhan avoterveydenhuollon potilaiden hoidon jatkuvuutta. 

Toimintaympäristö **

Hoidon jatkuvuuden hyödyistä on olemassa runsaasti näyttöä. Erityisesti pitkäaikaissairaiden kohdalla hoidon jatkuvuus ja jatkuva potilaslääkärisuhde parantavat hoidon laatua ja sairauksien hoitotasapainoa sekä lisäävät edelleen potilasturvallisuutta ja -tyytyväisyyttä.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Yhtenäisten toimintamallien muodostaminen on avain tasavertaiseen palveluun koko hyvinvointialueella.  

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Hoidon jatkuvuuden toteutuessa siitä hyötyvät niin potilaat,  ammattilaisetkin kuin organisaatiokin - hoidon saa oikeaan aikaan, oikeassa paikassa, oikealla tasolla ja oikealta ammattilaiselta, jolloin terveyshyödyt lisääntyvät, kustannukset pienenevät ja myös asiakas- ja henkilöstötyytyväisyys paranevat. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Varha muodostuu kahdeksasta sote-keskusalueesta. Hoidon jatkuvuusmallin jalkauttamiseksi ja juurruttamiseksi jokaiselle alueelle on hanketyön mahdollistamana palkattu kehittäjätyöntekijä (kummikehittäjä), jonka tehtävänä on yhteistyössä alueiden esihenkilöiden ja edelleen koko hyvinvointialueen avoterveydenhuollon esihenkilöiden kanssa viedä toimintamallin osa-alueet käytäntöön. Kummikehittäjät toimivat linkkinä kentän, esihenkilöiden ja hanketyön välillä. 

Tavoiteltu muutos

Kun potilasta hoitavat samat ammattilaiset, ei potilaan tarvitse aloittaa aina alusta omaan sairauteensa ja sen hoitoon liittyvissä asioissa. Potilas tietää, keneen ottaa yhteyttä terveysongelmissa ja pienemmät asiat voidaan hoitaa helposti ilman fyysistä vastaanottoa.  Moniammatillisuuden lisääntyminen ja tuttujen potilaan kanssa asioiminen edistävät potilaiden kokonaisvaltaista hoitoa ja lisäävät työtyytyväisyyttä. 
Kun hoito on koordinoidumpaa, säästytään myös häiriökysynnältä ja hukkatyöltä. Ja edelleen hoidon saatavuus paranee.   

Muutoksen mittaaminen

Hoidon saatavuus: hoitotakuu toteutuu 80% kiireettömistä hoidoista, mittaamisen luotettavuus on > 70%.
COC-indeksi (lääkärit) >0,5. 
eNPS >30, NPS >70

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toimintamallin tarkoituksena on koko hyvinvointialueen väestön palveluiden kehittäminen yhdenvertaisiksi ja vaikuttaviksi. Malli pohjautuu Omalääkäri 2.0 -selvitykseen. 

Ratkaisun perusidea **

Keskeisimpänä asiana hoitosuhteen jatkuvuuden turvaaminen - potilaille on nimetty lääkäri / hoitava tiimi, potilas saa yhteyden omaan tiimiinsä ja hoitosuunnitelmat ovat käytössä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Hyvinvointialueen sote-keskukset ovat toimintamallin käyttöönotossa eri vaiheissa.  Jokaisella alueella (8) on oma kummikehittäjä, joka vie toimintamallia eteenpäin oman alueensa lähtökohdista käsin. Kummikehittäjien verkosto jakaa hyviä toimintakäytäntöjä ja luo uusia yhtenäisiä toimintamalleja, joilla hoidon jatkuvuutta turvataan. 

1) Jokaiselle potilaalle nimetään hoitava lääkäri / tiimi. Jakoperusteissa huomioidaan olemassa olevat hoitosuhteet, alueen erityispiirteet. Lääkäri- / tiimitiedot viedään potilastietojärjestelmään. Potilaille mahdollistetaan yhteyden saaminen omaan tiiminsä. Konsulttilääkäri otetaan käyttöön hoidon tarpeen arvioinnin tueksi. 
2) Hoitosuunnitelmat ovat käytössä kaikilla niillä, jotka sitä tarvitsevat. Mallipohjien ja fraasien käyttö mahdollistetaan ja olemassa olevia verkkokoulutuksia hyödynnetään käyttöönotossa.  
3) Määräaikaistarkastuksia tehdään yhtenäisen mallin mukaisesti. Luodaan tarkastuksiin toimintamalli. 
4) Yhteiset ohjeet ovat kaikkien saatavilla. Kootaan hyvinvointialuetasoinen (sähköinen) ohjepankki ammattilaisille.

Muutosten toteuttaminen vaatii sekä aika- että henkilöstöresurssia. Näiden lisäksi myös muutos- ja kehittämisosaaminen on välttämätöntä.  Jokaiseen tehtävään / asiakokonaisuuteen liittyy paljon suunnittelua, jotta varsinainen tavoite toteutuu. Tehtäviä kannattaa pilkkoa pienempiin osiin, joiden kautta kokonaisuus rakentuu. Tärkeää on lähteä suunnitteluun alueen omista lähtökohdista käsin. 
  

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimintamalli on vasta suunnittelu- ja toteuttamisvaiheessa, vielä arviointi ei ole mahdollista.