Hoidon jatkuvuusmalli perustason mielenterveyspalveluissa / RRP4, Pohjois-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointialueella edistetään hoidon jatkuvuutta tiivistämällä alueellisten mielenterveyspalveluiden ja terveyden- ja sairaanhoidon palveluiden sekä päihdepalveluiden välistä yhteistyötä.
Hyvinvointialueuudistuksen myötä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) on vastannut alueen julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen. Pohde vastaa noin 416 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta Pohjois-Pohjanmaalla. Uudistus mahdollistaa entistä yhtenäisemmät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut alueen asukkaille ja tiiviimmät yhteistyöverkostot alueen ammattilaisille. Hyvinvointialueilla pyritään vastaamaan yhteiskunnan muutoksiin ja takaamaan yhdenvertaiset palvelut asuinpaikasta riippumatta. Uudistuksen tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta.
Omalääkärimallin edistäminen on kirjattu osaksi pääministeri Orpon hallitusohjelmaa. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtionvarainministeriö käynnistivät Omalääkäri-ohjelman, jonka tarkoituksena on edistää omalääkärimalleja. Tavoitteena ohjelmalla on parantaa perusterveydenhuollon hoidon saatavuutta ja jatkuvuutta. Ohjelman toimikausi on 19.11.2024 - 1.4.2027.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämissuunnitelman mukaisesti hoidon jatkuvuusmalli otetaan käyttöön koko Pohteen alueella.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on mielenterveyspalveluiden saatavuudessa haasteita. Asiakkaiden hoidon tarpeen arviointia ja hoitoon pääsyä tulee parantaa sekä ammattilaisten välistä yhteistyötä kehittää.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämissuunnitelmassa todetaan, että tarvitaan uudistamista, jotta asiakkaat saavat yhteen sovitettuja, monialaisella yhteistyöllä toteutettuja ja sujuvammin toimivia sosiaali- ja terveyspalveluja. Moniammatilliset palvelut integroidaan tiiviimmin terveyden- ja sairaanhoidon palveluihin sote-keskuksissa. Tavoitteena on järjestää tarpeenmukaiset sote-palvelut lähellä asiakasta hoidon jatkuvuus sekä hoito- ja palvelutakuu huomioiden. Uudistamisella vastataan mm. mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden kasvavaan palveluiden tarpeeseen. .Hoidon jatkuvuusmallin keskeisenä elementtinä on potilaan ja lääkärin välisen hoitosuhteen jatkuvuus, jossa potilaan hoidon tukena on omahoitaja ja tarvittaessa moniammatillisen tiimin muita jäseniä, kuten psykiatrisia sairaanhoitaja sekä psykiatri.
Alueellisten mielenterveyspalveluiden yksiköt
Vastuuyksikköpäälliköt: osallistuvat n. 1-2x/kk 1h mielenterveys- päihde ja terveyden- ja sairaanhoidon palveluiden hoidon jatkuvuuden yhteiskehittämisen palavereihin. Osallistuu määrittelemään kehittämiskohteita, johtaa yhteistyön kehittämistä ja yhteisten toimintatapojen jalkautumista omassa yksikössään.
Nimetty kehittäjätyöntekijä(t) yksiköistä: osallistuu perustehtävästään n. 1-2x/kk 1h palaveriin ja tuo esille käytänteitä omasta työstään, edistää sovittuja toimintamalleja omassa perustehtävässään jakaa tietoa omassa yksikössään yhdessä esihenkilön kanssa.
Projektisuunnittelija: koordinoi kehittämistä, sopii palaverit, huolehtii tavoitteiden etenemisestä, tekee yhteistyötä muiden projektisuunnittelijoiden kanssa, raportoi mielenterveyspalveluiden johtoryhmälle, joka toimii myös ohjausryhmänä.
Ohjausryhmä: antaa kehittämiselle linjaukset ja ohjaa
Projektipäällikkö: ohjaa tavoitteiden toteutumista
•Palvelutarpeen tunnistaminen: Mielenterveys- sekä päihdehoidon tarve tunnistetaan ja sitä arvioidaan sote-keskuksissa systemaattisesti. HTA on tasalaatuista ja toteutuu oikea-aikaisesti. Käytössä on Mipä-asiakkaan fraasi tukena tesan hoitajille.
•Palveluihin ohjaaminen: Ohjautumisen nykytila on yhteistyökumppaneiden tiedossa. Yhtenäiset palveluihin ohjautumisen käytännöt. Asiakas ohjautuu suoraan tarkoituksenmukaisille ammattilaisille. Ammattilainen löytää helposti oikean av-kirjan ja voi varata ajan tai ohjata palveluun.
•Konsultointi: Konsultoinnit eri palveluiden välillä ovat sujuvia ja selkeitä. Kiireellisen- ja kiireettömän konsultaation tunnistaminen ja yhteisesti sovitut käytännöt av-kirjojen kautta. Ensisijaisesti kiireettömissä asioissa konsultoidaan omalääkäriä / asiakasta hoitavaa lääkäriä. Mielenterveys – ja päihdepalveluissa sekä tesa:n palveluissa AV-kirjat ovat konsultointiin sopivia.
•Yhteistyö: Helposti löytyvät ja tutut vastinparit / isommissa sote-keskuksissa vastintiimit. Säännölliset tiimipalaverit ovat yhteistyön arkea. Toiminta on asiakaslähtöistä.
Hyödynnetään Oulun mielenterveyspalveluissa THL Sujuvat palvelut valmennuksen (RRP2) seuranta webropol ja excel-kyselyjä.
Kehittämisen etenemistä seurataan hanketiimissä koostetun seuranta-Excelin avulla. Moniammatillisen kehittämisen etenemistä seurataan Moniammatillinen yhteistyö sote-keskuksissa-kyselyn avulla.
Tavoitteena on, että hoidon jatkuvuusmallin käyttöönotto parantaa asiakastyytyväisyyttä. Hoidon jatkuvuusmallin vaikutuksia asiakastyytyväisyyteen seurataan organisaation monikanavaisella Roidu asiakaspalautejärjestelmällä.
Hoidon jatkuvuuden tesan palaverit 3-4 vk välein, mielenterveyspalvelut ja päihdepalvelut osallistuu. Yhteiset toimintamallit käydään läpi.
Yksiköiden palavereissa on käyty läpi: Nykytilanne ja ohjautumisen prosessi, jonot, ajanvaraus, konsultointi. Tunnistettu sujuvia ja haastavia prosessin paikkoja ja hyviä käytäntöjä, päällekkäistä työtä, epäselviä työvaiheita ja vastuita. Määritelty kehittämisen tavoitteita. Johdon linjaukset taustalla. Yhteinen keskustelu sitouttaa ja vähentää muutosvastarintaa. Seurataan sovittujen toimenpiteiden edistymistä ja juurtumista.