Hoidon tarpeen arvioinnin kehittäminen Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-pohjanmaalla on yhtenäinen hoidon tarpeen arvioinnin toimintamalli, kansallista ohjetta noudattaen. Alueellamme on vahva hoidon tarpeen arviointi-osaaminen ja foorumi hoidon tarpeen arvioinnin kehittämiselle. 

Toimintaympäristö

Hyvinvointialueen valmistelun yhteydessä keväällä 2022 tehty kartoitus osoitti, että Etelä-Pohjanmaan maakunnassa on pirstaleinen käyttö hoidon tarpeen arvioinnin ohjeistuksissa ja toteutuksessa. Tältä pohjalta nousi toive hoidon tarpeen arvioinnin  ohjeiden selkeyttämisestä ja yhtenäistämisestä koko maakuntaa koskien. Lisäksi nousi tarve ammatillisen koulutuksen ja toimintatapojen yhtenäistämiselle.

Asukkaita Etelä-Pohjanmaalla on noin 190 000 ja väestö on keskimääräistä iäkkäämpää ja sairaampaa kuin muualla Suomessa. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on kahdeksan sote-keskusta, joiden yhteydessä toimii kiireetön  sekä kiire vastaanottotoiminta ja lisäksi alueella on yksi yhteispäivystys, joka palvelee koko hyvinvointialuetta.   

Potilasmäärien ja palvelutarpeen kasvu sekä  palveluiden monipuolistuminen vaikuttavat kasvavassa määrin palveluiden hallitsemattomaan ruuhkautumiseen niin kiirevastaanotoilla kuin yhteispäivystyksessä. Päivystysasetuksen tiukentuminen vuonna 2017 lisäsi tarvetta selkeyttää ja yhdenmukaistaa hoidon tarpeen arviointia Etelä-Pohjanmaan kiirevastaanotoilla ja yhteispäivystyksessä.

Hoidon tarpeen arvioinnin kehittämistyöllä on tarkoitus vastata palvelujen oikea aikaisuuteen ja saavutettavuuteen.

  

 

 

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjäjoukko koostuu hoidon tarpeen arvioita tekevistä sairaanhoitajista, lääkäreistä, esihenkilöistä ja johtoryhmän jäsenistä sekä tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen asiantuntijakehittäjistä. Palvelualueittain kehittäjäjoukko koostuu 24/7 ja sitä tukevien palvelujen ja lähiterveyspalvelujen ammattilaisista sekä johdon henkilöistä. Mukana on myös ensi- ja turvakotiyhdistys sekä sosiaali- ja kriisipäivystys.

Muutoksen mittaaminen

Kehittämistoiminta on toteutettu Tulevaisuuden sote-keskus hankkeessa marraskuusta 2022 joulukuuhun 2023. Kehittämistyö jatkuu hyvinvointialueella vuodesta 2024 eteenpäin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on kaikki ne terveydenhuollon ammattilaiset Etelä-Pohjanmaalta, jotka työskentelevät terveydenhuollon hoidon tarpeen arvioinnin parissa. Hoidon tarpeen arviointi koskettaa jokaista Etelä-Pohjalaista asukasta joka hakeutuu terveydenhuollon piiriin päivystys-,kiire tai kiireettömän asian kanssa. 

Ratkaisun perusidea

Toimintamallin tavoitteena on Etelä-Pohjanmaan yhtenäinen hoidon tarpeen arvioinnin toimintamalli, kansallista ohjetta noudattaen ja  että, alueellamme on vahva hoidon tarpeen arviointi-osaaminen ja foorumi hoidon tarpeen arvioinnin kehittämiselle.

Toimintamallin tarkoituksena on hoidon tarpeen arvioinnin kehittäminen, arviointi, yhdenmukaistaminen ja jalkauttaminen, sekä kiireellisissä että kiireettömissä asioissa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hyvinvointialueen lähiterveyspalvelujen ja 24/7 -palvelut ja sitä tukevien palvelujen johto ja ammattilaiset ovat tiiviissä vuoropuhelussa ja sitoutuneet palvelusisältöjen yhtenäistämiseen jatkossakin.