Hoidon tarpeen arviointi kotihoidossa ja ikääntyneiden asumispalveluissa
Toimintamallilla vahvistetaan kotihoidossa ja asumispalveluissa työskentelevien osaamista niin, että ikäihmisten päivystys- ja vuodeosastohoidon käyttö ja tarpeettomat siirrot vähenevät.
Pohjois-Karjalan hyvinvointilue, Siun sote, järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut 13 kunnan alueella. Lisäksi kuntayhtymä järjestää ympäristöterveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjois-Karjalassa. Siun sotessa on yhteensä noin 7 800 työntekijää.
Hyvinvointialueeseen kuuluvat Joensuu, Kitee, Lieksa, Nurmes, Outokumpu, Kontiolahti, Ilomantsi, Juuka, Liperi, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi ja Heinävesi. Siun soteen kuuluvat myös Pohjois-Karjalan keskussairaala, pelastuslaitos sekä ympäristöterveys. Alueella on noin 166 400 asukasta.
Siun soten alueella säännöllisen kotihoidon piirissä on n. 2300 asiakasta. Asumispalveluissa Siun soten yksiköissä on n. 1100 asiakasta. Yksityisten palveluntuottajien tuottamissa asumispalveluissa on n. 900 asiakasta.
Ikäihmisten toimialueella, kotihoidossa ja asumispalveluissa on työntekijöitä yhteensä n. 1630. Lisäksi yksityisten palveluntuottajien palveluksessa on työntekijöitä yhteensä n. 880 henkilöä.
Hoidon tarpeen arviointi -osaamisen vahvistamisella parannetaan ikäihmisten palvelutarpeisiin vastaamista siten, että ikäihmisten vuodeosastojen käyttö ja tarpeettomat siirrot vähenevät.
Osaamisen lisäämisen myötä voimme vaikuttaa osaltaan myös työhyvinvoinnin lisääntymiseen.
Tulevaisuuden sote-keskushanke projektisuunnittelijat: koulutus- ja koordinointivastuu
Ikäalueen johto: koulutusten mahdollistaminen
Osaamisen kehittämisen yksikkö: koulutusympäristön tarjoaminen
Pohjois-Karjalan pelastuslaitos: ensihoitajien asiantuntemus
Karelia AMK:n sairaanhoitajaopiskelijat: koulutusten pilotointi
Lisätä hoidon tarpeen arviointi -osaamista kotihoidon ja asumispalvelujen hoivahenkilöstölle.
Koota kotihoidon ja asumispalveluyksiköiden työntekijöille hoidon tarpeen arviointi -perehdytysmateriaali ja luoda hta -työohje.
Toimintamallin avulla pyritään takaamaan asiakkaalle riittävä, asianmukainen, oikea-aikainen ja tarvittava hoito sekä vähentää tarpeettomia siirtoja.
Lisäksi luodaan toimintamalli, jolla taataan hoidon tarpeen arviointi -osaamisen ylläpito kotihoidoissa ja hoivayksiköissä.
Mittaamisessa ja vaikutuksen arvioinnissa voidaan käyttää seuraavia mittareita:
Toteutuneet koulutukset ja koulutettujen määrä.
Kotihoidon ja asumispalvelujen asiakkaiden päivystyskäynnit.
Tehdyt hoidon tarpeen arviot.
Ensihoidon tehtävämäärät.
Toimintamallia on pilotoitu sairaanhoitajaopiskelijoiden opinnäytetyönä.
Ratkaisussa hyödynnetään Tulevaisuuden sote-keskushankkeeessa pilotoitua Hoidon tarpeen arviointi-koulutusta.