Hoidon tarpeen arviointi kotihoidossa ja ikääntyneiden asumispalveluissa

Toimintamallilla vahvistetaan kotihoidossa ja asumispalveluissa työskentelevien osaamista niin, että ikäihmisten päivystys- ja vuodeosastohoidon käyttö ja tarpeettomat siirrot vähenevät.

 

Toimintamallin nimi
Hoidon tarpeen arviointi kotihoidossa ja ikääntyneiden asumispalveluissa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallilla vahvistetaan kotihoidossa ja asumispalveluissa työskentelevien osaamista niin, että ikäihmisten päivystys- ja vuodeosastohoidon käyttö ja tarpeettomat siirrot vähenevät.

 

Toteutuspaikka
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue, Siun sote
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Karjala
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Soili Särmä

Luotu

14.12.2021

Viimeksi muokattu

27.12.2023
Ratkaisun perusidea

Toimintamallilla lisätään kotihoidon ja asumispalveluiden henkilöstön hoidon tarpeen arviointi -osaamista. Tavoitteena on vähentää tarpeettomia siirtoja ja päivystyskäyntejä.

Toimintamalli pitää sisällään perehdytysmateriaalin, joka koostuu:

Duodecim Oppiportin Päivystystilanteet kotihoidossa -verkkokurssista

Hoidon tarpeen arviointu-työohjeen, joka sisältää ABCDE-peruselintoimintojen arvioinnin, NEWS-pisteiden käytön ja ISBAR-raportointimenetelmän hyödyntämisen sekä kirjaamisen.

Hoidon tarpeen arviointi -video.

Lisäksi toimintamalli sisältää simulaatiokoulutuksen.

 

 

Toimintaympäristö

Pohjois-Karjalan hyvinvointilue, Siun sote, järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut 13 kunnan alueella. Lisäksi kuntayhtymä järjestää ympäristöterveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjois-Karjalassa. Siun sotessa on yhteensä noin 7 800 työntekijää.

Hyvinvointialueeseen kuuluvat Joensuu, Kitee, Lieksa, Nurmes, Outokumpu, Kontiolahti, Ilomantsi, Juuka, Liperi, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi ja Heinävesi. Siun soteen kuuluvat myös Pohjois-Karjalan keskussairaala, pelastuslaitos sekä ympäristöterveys. Alueella on noin 166 400 asukasta.

Siun soten alueella säännöllisen kotihoidon piirissä on n. 2300 asiakasta. Asumispalveluissa Siun soten yksiköissä on n. 1100 asiakasta. Yksityisten palveluntuottajien tuottamissa asumispalveluissa on n. 900 asiakasta.

Ikäihmisten toimialueella, kotihoidossa ja asumispalveluissa on työntekijöitä yhteensä n. 1630.  Lisäksi yksityisten palveluntuottajien palveluksessa on työntekijöitä yhteensä n. 880 henkilöä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toimintamallia on pilotoitu sairaanhoitajaopiskelijoiden opinnäytetyönä.

 

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin käyttöönotto edellyttää kehittämistyössä valmistuneen perehdytysmateriaalin järjestelmällistä hyödyntämistä ja koulutusten koordinointia ja seurantaa.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Hankkeen aikana on koulutettu yli 2000 työntekijää kotihoidossa ja asumispalveluissa.

Koulutus on koettu tarpeelliseksi.

Toimintamallin jatkuvuuden turvaamiseksi on luotu perehdytysmateriaali ja simulaatiokoulutuksen toteuttava kouluttajaverkosto. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin suunnittelun alkuvaiheessa kannattaa luoda mahdollisimman yhtenäinen tilannekuva kaikkien toimijoiden kesken. Alkuvaiheen pilotointi helpottaa laajemman koulutuskokonaisuuden toteuttamista. 

Kansikuva
logo

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä