HTA osana terveysteknologian elinkaariajattelua
Mallissa kuvataan HTA:n sijoittuminen teknologian elinkaarimalliin nojaten. Koordinoitu terveysteknologian arviointi (HTA) tukee vaikuttavia hankintatoimia ja päätöksentekoa sote-ratkaisuissa ilman markkinoiden ylimääräistä rajoittamista tai päällekkäisiä arviointitoimia.
Terveysteknologian arviointi tukee päätöksentekoa, vaikuttavia hankintatoimia ja suhteellisen tehokkuuden kasvattamista sote-ratkaisuissa ilman markkinoiden ylimääräistä rajoittamista tai päällekkäisiä arviointitoimia yritysten, tuotteiden tai hyvinvointialueiden parissa. Näyttöön perustuva arviointi varmistaa, että johdetut teknologiasuositukset ovat luotettavia ja riippumattomia
Valtioneuvosten vuosien 2020-2023 Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategiassa on myös todettu, että terveysalan kannustimet siirtyvät enenevästi kohti vaikuttavuusperusteisuutta.
Terveys-, sosiaali- ja hyvinvointipalveluiden parissa otetaan vuosittain käyttöön lukuisia uusia hoidollisia ja diagnostisia menetelmiä. Regulaatioperusteisesti käytteenotettavia lääkinnällisiä laitteita arvioidaan riski-, turvallisuus- ja hyötyperusteisesti markkinoille saattamisen yhteydessä. Vahvassa regulaatiopohjaisessa lähestymisessä voi syntyä mielikuva, että markkinaläpäisseet ratkaisut ovat yhdenmuotoisesti sovellettavissa. Itsessään markkinoille pääsy ei kuitenkaan takaa laitteen vaikuttavuutta tai sovellettavuutta. Sama pätee hyvinvointiteknologiaan, jonka sääntely on selvästi matalammalla tasolla verraten lääkinnällisiin laitteisiin.
Onkin tärkeää arvioida, onko uuden hoitomenetelmän käyttö perusteltua sekä miten laitteen suhteellinen tehokkuus ja vaikuttavuus peilaantuvat teknologian eri elinkaaren vaiheissa. Luotettavaa arviointitietoa tarvitaan jatkuvasti hoitolinjauksista, hankinnoista ja määrärahojen käytöstä päätettäessä sekä yhä useammin myös silloin, kun halutaan luopua vanhentuneesta teknologiasta.
Hoitomenetelmien arvioinnissa käytetään usein lyhennettä HTA (Health Technology Assessment). Yhtenä arviointikohteena ovat teknologiset ratkaisut ja lääkinnälliset laitteet, joihin viitataan tässä toimintamallikoosteessa käytettäessä lyhennettä HTA. HTA-menetelmällä kootaan ja yhdistetään paras saatavilla oleva tieto tukemaan kliinisiä ja terveyspoliittisia päätöksiä. Arvioinnissa korostuvat tieteelliset menetelmät ja arviointi onkin usein monitieteistä. Suomessa HTA-toimintaa koordinoi FinCCHTA, Finnish Coordination Center For Health Technology Assessment.
FinCCHTA koordinoi verkostoa, jonka tehtäviä ovat
- arviointitiedon tuottaminen terveyspoliittisen ja kliinisen päätöksenteon tueksi
- sairaaloiden arviointitarpeiden kartoittaminen
- päätöksenteon ja hankintojen koordinointi sairaaloissa
FinCCHTA koostaa ja kansallisia EU-tasolla tehtyjä HTA-arviointeja.
- Arkistoon on koottu EUnetHTA (European Network for Health Technology Assessment) -verkostossa laadittuja arviointeja sekä Suomessa toteutettuja arviointeja.