Hykke -toimintamalli, mielenterveys- ja päihdepalvelut, Satakunnan HVA (RRP, P4, I1)

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen toiminnallisen kuntoutuksen palvelu työikäisille mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Toiminta perustuu tavoitteelliseen ryhmätoimintaan ja tarvittaessa yksilötapaamisiin. 

Toimintaympäristö

Hykken toiminta-alue on Satakunnan hyvinvointialue. Hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalveluita vahvistetaan ja palveluiden painopistettä siirretään erityispalveluista perustason palveluihin. Tavoitteena on poistaa päällekkäisiä toimintoja ja vähentää erityistason psykiatrisen hoidon tarvetta. 

Asiakkaat tulevat Hykke-toimintaan hyvinvointialueen ammattilaisen ohjaamina erityis- ja perustason palveluista. Tavoitteena on asiakkaille yhtenäiset ja tarkoituksenmukaiset  palvelut. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Palveluiden painopiste on osittain liian raskas ja asiakkaille epätarkoituksenmukainen. Yhteistyötä erityistason ja perustason välillä tulee lisätä ja asiakkaiden siirtymistä palveluista nopeuttaa. Hoito- ja palveluketjuja tulee selkeyttää. 

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on toimia toipumisorientaation viitekehyksen mukaisesti ja löytää asiakkaille yksilöllisiä polkuja, joiden suunnitteluun ja toteuttamiseen asiakkaat osallistuvat aktiivisesti. Asiakas voi sairauksistaan huolimatta elää itselleen mielekästä elämää ja saada tarkoituksenmukaista tukea. 

Hykke-toiminta vahvistaa omalta osaltaan perustason mielenterveys- ja päihdepalveluja sekä asiakkaiden sujuvaa siirtymää palveluun.  

Muutoksen mittaaminen

Onko toiminta vaikuttavaa? Väheneekö asiakkaiden palveluiden tarve? Paraneeko asiakkaiden elämänlaatu? Millaisia jatkopolkuja asiakkailla on? Mitä mieltä asiakkaat ovat toiminnasta? Entä yhteistyökumppanit?

Mittareina ovat asiakkaiden käynnit, erityistason palveluiden tarve, EuroHIS-8 -elämänlaatumittari, asiakkaiden jatkopolut Hykkestä, asiakaspalaute ja henkilöstökokemus.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Hykken asiakkaita ovat työikäiset mielenterveys- ja päihdekuntoutujat.

Ratkaisun perusidea

Hykke-toiminta on päihde- ja mielenterveyspalveluiden toiminnallisen kuntoutuksen palvelu. Toiminta on tavoitteellista ryhmätoimintaa ja tarvittaessa yksilötapaamisia.  Kohderyhmänä ovat työikäiset mielenterveys- ja päihdeasiakkaat, jotka siirtyvät Hykke-toimintaan muista palveluista kuten esimerkiksi erityistason psykiatrian palveluista tai perustason palveluista. 

Hykke-toiminta perustuu toipumisorientaatioon, jossa asiakas osallistuu aktiivisesti oman elämänsä suunnitteluun. Toiminta on määräaikaista ja asiakkaiden kanssa pohditaan alusta alkaen heille itselleen mielekkäitä polkuja, jotka voivat olla esimerkiksi työelämään suuntautumista, harrastuksia, 3. sektorin toimintaa tai toiminnalliseen kuntoutukseen osallistumista.

Hykken asiakkaaksi tullaan lähettävän ammattilaisen yhteydenoton kautta. Hykkestä lähetetään esitietolomake, jonka lähettävä ammattilainen täyttää yhdessä asiakkaan kanssa. Tämän jälkeen on aloitustapaaminen, jossa ovat asiakas ja tarvittaessa lähettävä ammattilainen. Sovitaan yksilötapaaminen palvelutarpeen arviointia varten. Palvelutarpeen arvioinnin jälkeen aloitetaan työskentely pääasiassa ryhmäkäynteinä (ks. Hykken palvelupolku).

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toiminnan onnistunut käynnistäminen vaatii johdon sitoutumista. Toiminnasta viestimiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota jotta ammattilaiset tietävät palvelusta ja osaavat ohjata siitä hyötyvät asiakkaat palveluun.  Asiakasohjautuvuutta palveluun edesauttaa selkeät toimintaohjeet ja tiedot palvelusta.

Aikaa ja resursseja on hyvä varata ryhmätoiminnan suunnitteluun sekä asiakkaiden sujuvaan siirtymiseen muista palveluista Hykken asiakkaaksi. Ryhmätapaamiset järjestetään viikottain (1,5h), jonka lisäksi tulevat tarvittavat yksilötapaamiset, asiakaskontaktoinnit, suunnittelutyö, kirjaaminen sekä moniammatillinen yhteistyö muiden yhteistyötahojen kanssa.

Liitteet
Kuva
Hykken palvelupolku: 1. Hykkeen tullaan asiakkaaksi, kun soteammattilainen ottaa yhteyttä Hykkeen. 2. Hykkestä lähetetään esitietolomake, jonka lähettävä ammattilainen täyttää yhdessä asiakkaan kanssa. 3.  Aloitustapaamisella Hykkessä ovat soteammattilainen ja asiakas. Käydään läpi asiakkaan tavoitteita ja sovitaan asiakkaan mahdollisesta aloituksesta Hykkessä. 4. Työskentely tavoiteorientoituneesti pääasiassa ryhmäkäynteinä.
Hykken palvelupolku
Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintaa aloitettaessa viestintä, toiminnan tunnettavuuden sekä yhteistyön edistäminen ammattilaisten ja eri palveluiden välillä on ensiarvoisen tärkeää. Toimintamalli on sovellettavissa eri kohderyhmille, jotka hyötyvät ryhmätoiminnasta ja tarvittaessa yksilöllisestä tuesta. Toiminnassa tärkeään rooliin tulee asiakkaiden yksilöllisten polkujen suunnittelu ja verkostoyhteistyö muiden toimijoiden kanssa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toiminnalla on vahvistettu perustason mielenterveys- ja päihdepalveluita ja tarjottu muista palveluista siirtyville asiakkaille tarkoituksenmukaisempaa palvelua. Toimintamalli on joustava. Ammattilaisilla on mahdollisuus konsultoida asiakkaita lähettävää tahoa, mikä on osaltaan mahdollistanut asiakkaiden sujuvan siirtymän palvelusta toiseen. Palvelun mukautumiskyky näkyy myös yksilötyössä - tarvittaessa yksilötyö voi toteutua kotikäynteinä tai etäyhteyksin.

Asiakkaiden jatkopolut Hykkestä ovat olleet hyvin erilaisia - myös siirtymiä työelämään.