Hykke -toimintamalli, mielenterveys- ja päihdepalvelut, Satakunnan HVA (RRP, P4, I1)

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen toiminnallisen kuntoutuksen palvelu työikäisille mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Toiminta perustuu tavoitteelliseen ryhmätoimintaan ja tarvittaessa yksilötapaamisiin. 

Toimintamallin nimi
Hykke -toimintamalli, mielenterveys- ja päihdepalvelut, Satakunnan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen toiminnallisen kuntoutuksen palvelu työikäisille mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Toiminta perustuu tavoitteelliseen ryhmätoimintaan ja tarvittaessa yksilötapaamisiin. 

Toteutuspaikka
Satakunnan hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalveluiden toiminnallisen kuntoutuksen yksiköissä Raumalla, Huittisissa, Eurassa, Harjavallassa ja Kankaanpäässä
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

07.02.2024

Viimeksi muokattu

16.12.2024
Ratkaisun perusidea

Hykke-toiminta on päihde- ja mielenterveyspalveluiden toiminnallisen kuntoutuksen palvelu. Toiminta on tavoitteellista ryhmätoimintaa ja tarvittaessa yksilötapaamisia.  Kohderyhmänä ovat työikäiset mielenterveys- ja päihdeasiakkaat, jotka siirtyvät Hykke-toimintaan muista palveluista kuten esimerkiksi erityistason psykiatrian palveluista tai perustason palveluista. 

Hykke-toiminta perustuu toipumisorientaatioon, jossa asiakas osallistuu aktiivisesti oman elämänsä suunnitteluun. Toiminta on määräaikaista ja asiakkaiden kanssa pohditaan alusta alkaen heille itselleen mielekkäitä polkuja, jotka voivat olla esimerkiksi työelämään suuntautumista, harrastuksia, 3. sektorin toimintaa tai toiminnalliseen kuntoutukseen osallistumista.

Hykken asiakkaaksi tullaan lähettävän ammattilaisen yhteydenoton kautta. Hykkestä lähetetään esitietolomake, jonka lähettävä ammattilainen täyttää yhdessä asiakkaan kanssa. Tämän jälkeen on aloitustapaaminen, jossa ovat asiakas ja tarvittaessa lähettävä ammattilainen. Sovitaan yksilötapaaminen palvelutarpeen arviointia varten. Palvelutarpeen arvioinnin jälkeen aloitetaan työskentely pääasiassa ryhmäkäynteinä (ks. Hykken palvelupolku).

Toimintaympäristö

Hykken toiminta-alue on Satakunnan hyvinvointialue. Hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalveluita vahvistetaan ja palveluiden painopistettä siirretään erityispalveluista perustason palveluihin. Tavoitteena on poistaa päällekkäisiä toimintoja ja vähentää erityistason psykiatrisen hoidon tarvetta. 

Asiakkaat tulevat Hykke-toimintaan hyvinvointialueen ammattilaisen ohjaamina erityis- ja perustason palveluista. Tavoitteena on asiakkaille yhtenäiset ja tarkoituksenmukaiset  palvelut. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Hykken asiakkaita ovat työikäiset mielenterveys- ja päihdekuntoutujat.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toiminnan onnistunut käynnistäminen vaatii johdon sitoutumista. Toiminnasta viestimiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota jotta ammattilaiset tietävät palvelusta ja osaavat ohjata siitä hyötyvät asiakkaat palveluun.  Asiakasohjautuvuutta palveluun edesauttaa selkeät toimintaohjeet ja tiedot palvelusta.

Aikaa ja resursseja on hyvä varata ryhmätoiminnan suunnitteluun sekä asiakkaiden sujuvaan siirtymiseen muista palveluista Hykken asiakkaaksi. Ryhmätapaamiset järjestetään viikottain (1,5h), jonka lisäksi tulevat tarvittavat yksilötapaamiset, asiakaskontaktoinnit, suunnittelutyö, kirjaaminen sekä moniammatillinen yhteistyö muiden yhteistyötahojen kanssa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toiminnalla on vahvistettu perustason mielenterveys- ja päihdepalveluita ja tarjottu muista palveluista siirtyville asiakkaille tarkoituksenmukaisempaa palvelua. Toimintamalli on joustava. Ammattilaisilla on mahdollisuus konsultoida asiakkaita lähettävää tahoa, mikä on osaltaan mahdollistanut asiakkaiden sujuvan siirtymän palvelusta toiseen. Palvelun mukautumiskyky näkyy myös yksilötyössä - tarvittaessa yksilötyö voi toteutua kotikäynteinä tai etäyhteyksin.

Asiakkaiden jatkopolut Hykkestä ovat olleet hyvin erilaisia - myös siirtymiä työelämään. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintaa aloitettaessa viestintä, toiminnan tunnettavuuden sekä yhteistyön edistäminen ammattilaisten ja eri palveluiden välillä on ensiarvoisen tärkeää. Toimintamalli on sovellettavissa eri kohderyhmille, jotka hyötyvät ryhmätoiminnasta ja tarvittaessa yksilöllisestä tuesta. Toiminnassa tärkeään rooliin tulee asiakkaiden yksilöllisten polkujen suunnittelu ja verkostoyhteistyö muiden toimijoiden kanssa.

Kansikuva
Ammattilainen ja asiakas keskustelevat pöydän ääressä. Puhekuplassa heidän yläpuolellaan lukee "hykke".

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Ilmiöt

Kohderyhmä