HyVä-digi, digitaalinen sotekeskus, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue (RRP, P4,I1)
Digitaalinen sote-keskus HyVä-digi on osa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sote-palvelu-tuotantoa. Yksikkö palvelee kaikkia hyvinvointialueen asiakkaita chatissa, videovastaanotolla ja Omaolo oirearvioissa.
Itä-Uudenmaan digivisio painottaa digitaalisten palveluiden keskeistä roolia palvelutuotannossa. Sähköisten palveluiden käyttö lisääntyy linjassa kansallisten tavoitteiden kanssa. Mahdollistetaan ammattilaisten erikoisosaamisen hyödyntäminen digipalveluiden toteutuksessa. Keskitetään digipalveluita, jotta yksiköiden työntekijöiden työaikaa voidaan vapauttaa asiakkaiden fyysiseen kohtaamiseen.
Tavoitteena on parantaa palveluiden saatavuutta, oikea-aikaisuutta sekä yhdenvertaisuutta asukkaille. Tämä on linjassa valtakunnallisten hyvinvointialueiden tavoitteiden kanssa.
Hyvinvointialueen hankalassa taloustilanteessa digisotekeskus pyrkii edelleen toimimaan matalan kynnyksen palveluna asukkaille.
Itä-Uudenmaan kunnissa digipalveluita on ollut käytössä todella niukasti. Digipalveluiden määrää yritettiin kasvattaa osana kivijalkapalvelutuotantoa Rakenneuudistushankkeen aikana vuosina 2020-2021. Resurssivaje ym. haasteet johtivat siihen, että hankittuja digityövälineitä ei saatu aktiivisesti käyttöön eikä prosessien suunnitteluun ja jalkautukseen ollut tarvittavaa henkilöstöä.
Alueen asukkaille ja työntekijöille tehtiin kyselyt digipalveluiden käyttöhalukkuudesta 2022. Sekä ammattilaiset että asiakkaat toivoivat digipalveluita enemmän käyttöön. Osana Suomen kestävän kasvun hanketta alettiin suunnittelemaan alueellista digisotekeskusta.
Tavoitteena on parantaa asukkaiden palveluiden saatavuutta ja vähentää ruuhkaa kivijalkapalveluissa.
Seurataan asiakasmääriä kivijalkaterveysasemien kiirevastaanotolla ja puhelinjonoissa. Seurataan Hyvä-digin käyntimääriä chatissa ja Omaolon oirearvioiden määrää.
HyVä-digin kohderyhmä on asukkaat, joilla on tarve sosiaali- tai terveydenhuollon palveluihin. HyVä-digi laajenee loka/marraskuussa 2024 mielenterveys- ja päihdepalveluihin sekä suun terveydenhuoltoon. Asiakaspalautekyselyillä kartoitetaan asiakkaiden tyytyväisyyttä palveluun ja mahdollisia palvelun kehittämistarpeita.
Aktiivisella viestinnällä perinteisillä- ja somekanavilla pyritään osallistamaan asukkaita.
Keski-Suomen hyvinvointialueen digisotekeskuksesta mallia ja sparrausapua.
Ennen toiminnan käynnistämistä henkilökunta testasi ohjelmia ja toimintoja chatissa ja etävastaanotolla. Myös potilastietojärjestelmien riistiinkäyttöä testattiin. Etukäteen oli kuvattu potilastapauksia potilastietojärjestelmissä löytyvistä testipotilaista jotta voitiin seurata koko potilaan palveluketjua.
Chatkeskustelussa tärkeä informoida potilasta viivästyksistä. Minuutinkin odottelu tuntuu pitkältä ajalta. Chatissa on tärkeä kirjoittaa lyhyitä ja selkeitä ohjeita.