Hyvä ruoka, hyvä minä - ravitsemusryhmätoimintaa itsenäistyville nuorille
Hyvä ruoka, hyvä minä -hankkeessa järjestetään ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää ryhmätoimintaa alle 30-vuotiaille nuorille. Toimintamuotoina 1) ruuanvalmistusta sisältävä ryhmätoiminta esim. nuorisokodeissa ja 2) työpajat ammattioppilaitoksissa.
Nuoret tavoitetaan hankkeessa lastensuojelulaitosten (erityisesti nuorisokotien ja jälkihuollon), kuntien nuorisotyön (mm. Ohjaamo-toiminnan) sekä ammattioppilaitosten ja valmistavan koulutuksen kautta.
Hankkeen tavoitteena:
- Nuorten osaaminen ja motivaatio terveyttä edistäviin ja kestäviin ruokatottumuksiin lisääntyy. Nuoret oppivat valmistamaan ja valitsemaan itselleen ravitsevaa ja edullista ruokaa.
- Arvostus omaa syömistä ja kehoa kohtaan lisääntyy, tai ei ainakaan heikkene.
- Nuorten osallisuuden ja yhteisöllisyyden kokemus lisääntyy.
- Nuoriso-, sosiaali- ja opetusalan ammattilaisten osaaminen ruokakasvatuksessa ja nuorten ravitsemukseen liittyvissä kysymyksissä vahvistuu.
Ravitsemuksen haasteet suomalaisilla alle 30-vuotiailla nuorilla ovat monenlaisia, osin hyvin huolestuttaviakin. Kouluterveyskyselyn mukaan aamupala jää monella syömättä ja koululounasta ei nautita joka päivä. Ravitsemuksen eriarvoisuus rakentuu kodeissa: matalan sosioekonomisen aseman perheissä kasviksia syödään vähemmän ja aamupala harvemmin. Syömiseen liittyvät haasteet heikentävät hyvinvointia elämän murroskohdissa – itsenäistymisen kynnyksellä, haavoittuvissa elämäntilanteissa tai tiukissa taloudellisissa kohdissa.
Ja kuitenkin, nuorilla on monenlaisia hyvinvointiaan tukeavia taitoja ja tottumuksia. Tässä hankkeessa halutaan katsoa lasia puoliksi täytenä, ei puoliksi tyhjänä. Hankkeessa vahvistetaan nuoren kokemusta siitä, että hän itse osaa ja pystyy tekemään hyvää syömistä tukevia tekoja. Toiminnassa tehdään näkyväksi monenlaisia syömiseen liittyviä taitoja, autetaan nuoria tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja etsitään pieniä, toteutettavissa olevia askelia omien ruokatottumusten parantamiseen. Nuoret ovat itse oman elämänsä asiantuntijoita.
Hankkeessa toteutettava ryhmätoiminta suunnitellaan kunkin yksikön ja toimintaan osallistuvien nuorten toiveiden ja tarpeiden mukaan.
Sisältöjen kehittämisessä hyödynnetään Kehuva- ja Elämänlaatua ruuasta -ohjausmenetelmiä ja työvälineitä.