Hyvä ruoka, hyvä minä - ravitsemusryhmätoimintaa itsenäistyville nuorille

Hyvä ruoka, hyvä minä -hankkeessa järjestetään ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää ryhmätoimintaa alle 30-vuotiaille nuorille. Toimintamuotoina 1) ruuanvalmistusta sisältävä ryhmätoiminta esim. nuorisokodeissa ja 2) työpajat ammattioppilaitoksissa.

Toimintaympäristö

Nuoret tavoitetaan hankkeessa lastensuojelulaitosten (erityisesti nuorisokotien ja jälkihuollon), kuntien nuorisotyön (mm. Ohjaamo-toiminnan) sekä ammattioppilaitosten ja valmistavan koulutuksen kautta. 

Tavoiteltu muutos

Hankkeen tavoitteena:

  1. Nuorten osaaminen ja motivaatio terveyttä edistäviin ja kestäviin ruokatottumuksiin lisääntyy. Nuoret oppivat valmistamaan ja valitsemaan itselleen ravitsevaa ja edullista ruokaa.  
  2. Arvostus omaa syömistä ja kehoa kohtaan lisääntyy, tai ei ainakaan heikkene.
  3. Nuorten osallisuuden ja yhteisöllisyyden kokemus lisääntyy.
  4. Nuoriso-, sosiaali- ja opetusalan ammattilaisten osaaminen ruokakasvatuksessa ja nuorten ravitsemukseen liittyvissä kysymyksissä vahvistuu.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ravitsemuksen haasteet suomalaisilla alle 30-vuotiailla nuorilla ovat monenlaisia, osin hyvin huolestuttaviakin. Kouluterveyskyselyn mukaan aamupala jää monella syömättä ja koululounasta ei nautita joka päivä. Ravitsemuksen eriarvoisuus rakentuu kodeissa: matalan sosioekonomisen aseman perheissä kasviksia syödään vähemmän ja aamupala harvemmin. Syömiseen liittyvät haasteet heikentävät hyvinvointia elämän murroskohdissa – itsenäistymisen kynnyksellä, haavoittuvissa elämäntilanteissa tai tiukissa taloudellisissa kohdissa.

Ja kuitenkin, nuorilla on monenlaisia hyvinvointiaan tukeavia taitoja ja tottumuksia. Tässä hankkeessa halutaan katsoa lasia puoliksi täytenä, ei puoliksi tyhjänä. Hankkeessa vahvistetaan nuoren kokemusta siitä, että hän itse osaa ja pystyy tekemään hyvää syömistä tukevia tekoja. Toiminnassa tehdään näkyväksi monenlaisia syömiseen liittyviä taitoja, autetaan nuoria tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja etsitään pieniä, toteutettavissa olevia askelia omien ruokatottumusten parantamiseen. Nuoret ovat itse oman elämänsä asiantuntijoita.

Hankkeessa toteutettava ryhmätoiminta suunnitellaan kunkin yksikön ja toimintaan osallistuvien nuorten toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Sisältöjen kehittämisessä hyödynnetään Kehuva- ja Elämänlaatua ruuasta -ohjausmenetelmiä ja työvälineitä.

Ratkaisun perusidea

Hankkeessa tuetaan nuorten ruokaan liittyvää osaamista ja motivaatiota syödä säännöllisesti, monipuolisesti ja edullisesti, vahvistaen osallistujien pystyvyyden, osallisuuden ja yhteisöllisyyden tunteita. Ryhmämuotoinen toiminta kohdennetaan erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville nuorille sijaishuollon yksiköissä ja nuorisotyön kautta. Lisäksi kehitetään ruoka- ja ravitsemusaiheista Miljooona tapaa syödä hyvin -työpajatoimintaa nuorisotyön ja oppilaitosten tarpeisiin. Toiminnan suunnittelussa huomioidaan ravitsemussuositukset, ruoka- ja kehosuhteen teemat, syömishäiriösensitiivisyys, itsenäistymisen ikävaiheen erityiskysymykset ruuan osalta sekä nuorten omat toiveet ja tarpeet toiminnalle. Toiminnassa hyödynnetään aikaisemmissa hankkeissa kehitettyjä työvälineitä, joita muokataan kohderyhmän tarpeisiin sopivaksi. Lisäksi tarjotaan nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille uusia työkaluja ruoka- ja ravitsemusaiheiden käsittelyyn sekä koulutusta niiden käyttöön.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hankkeessa kehitetyt ja käytetyt materiaalit ja toimintaideat soveltuvat jatkossakin ruoka- ja ravitsemusaiheisen toiminnan toteuttamiseen nuoria kohtaavien ammattilaisten työssä. Hankkeessa tullaan tarjoamaan näiden käyttöönottoon koulutuksellisia tilaisuuksia erityisesti vuoden 2026 aikana. Avoimista koulutuswebinaareista tullaan tiedottamaan mm. Ruokakasvatusyhdistys Ruukun verkkosivuilla ja uutiskirjeessä.

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintaa kehitetään ja toteutetaan vuosina 2024-2026. Kerromme mielellämme toiminnasta tarkemmin kiinnostuneille. Toiminnan soveltamiseen ja työkalujen hyödyntämiseen omassa työssä on tulossa julkaisuja ja koulutusta. Hankkeen yhteystiedot

Liitteet
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Nuorilta ja ammattilaisilta kerätyn palautteen mukaan toiminta on koettu hyödylliseksi ja mukavaksi. Hankkeen tuloksia ja vaikutuksia arvioidaan laajemmin vuoden 2025 toiminnan osalta.