Hyvä ruoka, hyvä minä - ravitsemusryhmätoimintaa itsenäistyville nuorille

Hyvä ruoka, hyvä minä -hankkeessa järjestetään ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää ryhmätoimintaa alle 30-vuotiaille nuorille. Toimintamuotoina 1) ruuanvalmistusta sisältävä ryhmätoiminta esim. nuorisokodeissa ja 2) työpajat ammattioppilaitoksissa.

Toimintamallin nimi
Hyvä ruoka, hyvä minä - ravitsemusryhmätoimintaa itsenäistyville nuorille
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Hyvä ruoka, hyvä minä -hankkeessa järjestetään ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää ryhmätoimintaa alle 30-vuotiaille nuorille. Toimintamuotoina 1) ruuanvalmistusta sisältävä ryhmätoiminta esim. nuorisokodeissa ja 2) työpajat ammattioppilaitoksissa.

Toteutuspaikka
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry ja Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset toteuttavat Uudenmaan ja Kanta-Hämeen alueilla, yhteistyössä kuntien, oppilaitosten ja sijaishuollon toimijoiden kanssa.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Helsinki
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)

Tekijä

Saila Paavola

Luotu

18.02.2025

Viimeksi muokattu

18.02.2025
Ratkaisun perusidea

Hankkeessa tuetaan nuorten ruokaan liittyvää osaamista ja motivaatiota syödä säännöllisesti, monipuolisesti ja edullisesti, vahvistaen osallistujien pystyvyyden, osallisuuden ja yhteisöllisyyden tunteita. Ryhmämuotoinen toiminta kohdennetaan erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville nuorille sijaishuollon yksiköissä ja nuorisotyön kautta. Lisäksi kehitetään ruoka- ja ravitsemusaiheista Miljooona tapaa syödä hyvin -työpajatoimintaa nuorisotyön ja oppilaitosten tarpeisiin. Toiminnan suunnittelussa huomioidaan ravitsemussuositukset, ruoka- ja kehosuhteen teemat, syömishäiriösensitiivisyys, itsenäistymisen ikävaiheen erityiskysymykset ruuan osalta sekä nuorten omat toiveet ja tarpeet toiminnalle. Toiminnassa hyödynnetään aikaisemmissa hankkeissa kehitettyjä työvälineitä, joita muokataan kohderyhmän tarpeisiin sopivaksi. Lisäksi tarjotaan nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille uusia työkaluja ruoka- ja ravitsemusaiheiden käsittelyyn sekä koulutusta niiden käyttöön.

Toimintaympäristö

Nuoret tavoitetaan hankkeessa lastensuojelulaitosten (erityisesti nuorisokotien ja jälkihuollon), kuntien nuorisotyön (mm. Ohjaamo-toiminnan) sekä ammattioppilaitosten ja valmistavan koulutuksen kautta. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ravitsemuksen haasteet suomalaisilla alle 30-vuotiailla nuorilla ovat monenlaisia, osin hyvin huolestuttaviakin. Kouluterveyskyselyn mukaan aamupala jää monella syömättä ja koululounasta ei nautita joka päivä. Ravitsemuksen eriarvoisuus rakentuu kodeissa: matalan sosioekonomisen aseman perheissä kasviksia syödään vähemmän ja aamupala harvemmin. Syömiseen liittyvät haasteet heikentävät hyvinvointia elämän murroskohdissa – itsenäistymisen kynnyksellä, haavoittuvissa elämäntilanteissa tai tiukissa taloudellisissa kohdissa.

Ja kuitenkin, nuorilla on monenlaisia hyvinvointiaan tukeavia taitoja ja tottumuksia. Tässä hankkeessa halutaan katsoa lasia puoliksi täytenä, ei puoliksi tyhjänä. Hankkeessa vahvistetaan nuoren kokemusta siitä, että hän itse osaa ja pystyy tekemään hyvää syömistä tukevia tekoja. Toiminnassa tehdään näkyväksi monenlaisia syömiseen liittyviä taitoja, autetaan nuoria tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja etsitään pieniä, toteutettavissa olevia askelia omien ruokatottumusten parantamiseen. Nuoret ovat itse oman elämänsä asiantuntijoita.

Hankkeessa toteutettava ryhmätoiminta suunnitellaan kunkin yksikön ja toimintaan osallistuvien nuorten toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hankkeessa kehitetyt ja käytetyt materiaalit ja toimintaideat soveltuvat jatkossakin ruoka- ja ravitsemusaiheisen toiminnan toteuttamiseen nuoria kohtaavien ammattilaisten työssä. Hankkeessa tullaan tarjoamaan näiden käyttöönottoon koulutuksellisia tilaisuuksia erityisesti vuoden 2026 aikana. Avoimista koulutuswebinaareista tullaan tiedottamaan mm. Ruokakasvatusyhdistys Ruukun verkkosivuilla ja uutiskirjeessä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Nuorilta ja ammattilaisilta kerätyn palautteen mukaan toiminta on koettu hyödylliseksi ja mukavaksi. Hankkeen tuloksia ja vaikutuksia arvioidaan laajemmin vuoden 2025 toiminnan osalta. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintaa kehitetään ja toteutetaan vuosina 2024-2026. Kerromme mielellämme toiminnasta tarkemmin kiinnostuneille. Toiminnan soveltamiseen ja työkalujen hyödyntämiseen omassa työssä on tulossa julkaisuja ja koulutusta. Hankkeen yhteystiedot