Hyvaep| RRP, P4 INV 1 | Digifysioterapeutit Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella
Digifysioterapeutit tarjoavat kuntoutukseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa Chatissa sekä yksilöllistä fysioterapeuttista ohjausta ja neuvontaa etävastaanotoilla.
Digifysioterapeutit työskentelevät Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen chatissa ja etävastaanotoilla. Digipalvelujen kehittäminen on oleellinen osa hyvinvointialueen kehittämistä. Digikehittäminen nivoutuu hyvinvointialueen palvelu- ja digistrategioihin.
Hyvinvointialueella tunnistetaan liikkumattomuuden ja ylipainon tuomia haasteita. Nämä altistavat tuki- ja liikuntaelimistön vaivoille, jonka vuoksi on tärkeää tarjota matalan kynnyksen kuntoutuspalveluja, jotka ovat koko alueelle saavutettavia. Digifysioterapiapalvelut ovat suunnattu etenkin lievistä tuki- ja liikuntaelin oireista kärsiville asukkaille, matalan kynnyksen ja ennaltaehkäisyn palveluksi.
Digifysioterapiapalveluja on kehitetty tiiviissä yhteistyössä kuntoutuksen esihenkilöiden sekä digifysioterapeuttien kanssa.
Kuntoutuspalveluihin päästään mahdollisimman jouhevasti, ilman jonotusta ja asukkailla on mahdollisuus matalan kynnyksen yhteydenottoon. Lisäksi tavoitteena on digitalisoida kuntoutuspalveluita ja tuoda uudet toimitavat osaksi ammattilaisten työnkuvaa.
Digifysioterapia toimintaa mitataan asiakkaiden ja ammattilaisten palautekyselyin, digitaalisten asiointien määränä sekä kuntoutuspalveluiden digikehityksen edistymisessä.
Digifysioterapeuttien chattiin toivotaan yhteydenottoja kuntoutuksen palveluohjaukseen, lieviin tuki- ja liikuntaelinoireisiin sekä apuvälineasioihin liittyen. Digitaaliseen asiointiin tarvitaan vahva tunnistautuminen.
Etävastaanotolle yli 16- vuotiaat hyvinvointialueen asukkaat voivat ottaa yhteyttä seuraavissa asioissa:
- Lievissä ja kiireetöntä hoitoa edellyttävissä tuki- ja liikuntaelinoireissa, kuten nivelrikko-oireet tai rasitusperäiset kiputilat (kuten olkapään kiertäjäkalvosinoireet, niska-hartiaseudun jännitystilat tai polvikivut)
- Apuvälinetarpeen arviointi, käytön ohjaus ja apuvälinelainan uusiminen
- Kuntoutusohjeiden antaminen tai tarkistaminen
- Kipsin poiston tai heikentyneen fyysisen toimintakyvyn vuoksi sekä leikkauksen jälkeen, mikäli kuntoutusjaksoa ei ole käynnissä
-
Tarvitessaan fysioterapeuttista liikuntaneuvontaa
Digifysioterapia toimintamallia on kehitetty aktiivisesti koko pilottijakson ajan. Digifysioterapeutit ovat olleet tärkeitä käytännön kehittäjiä, joiden kokemuksien pohjalta on pyritty ketterästi muuttamaan toimintaa. Yhteistyötä on tehty aktiivisesti myös muiden hyvinvointialueiden kesken. Tärkeitä benchmarkkaus kohteita ovat olleet mm. Keskisuomen OmaKS digisotekeskuksen fysioterapeutit ja Pohteen etäsuoravastaanottomallit.