Hyvaep | RRP, P4, INV1 | Digiagenttitoiminta
Toiminta edistää järjestöjen, ammattilaisten ja asukkaiden välistä yhteistyötä. Digiagentti toimii heille digitukena digipalveluiden käytössä ja opastaa järjestöjä palvelutietovarannon käyttöönotossa sekä niihin liitettävien tietojen ylläpidossa.
Digiagentin keskeiset kohderyhmät ovat sosiaali- ja terveysalan järjestöt ja hyvinvointialueen asukkaat, joista erityisesti ikäihmiset, pitkäaikaissairaat ja vammaiset.
Etelä-Pohjanmaalla on Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan noin 4000 rekisteröityä yhdistystä, joista noin 10 prosenttia on sosiaali- ja terveysalan järjestöjä. Heidän päätehtävänään on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue palvelee noin 192 150 henkilöä. Vuodesta 2020 vuoteen 2040 mennessä ennustetaan 0-14 -vuotiaiden määrän laskevan 26% ja 15-64 -vuotiaiden määrän ennustetaan laskevan 14%. 65 vuotta täyttäneiden määrän ennustetaan kasvavan vuoteen 2035 saakka, jonka jälkeen tämänkin kohderyhmän koko lähtee laskuun.
Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeessa toteutettiin yli 65-vuotiaille SenioriTupa-konseptia koskeva mielipidekysely. Vastauksia saatiin yhteensä 495 henkilöltä. Kyselyssä kartoitettiin myös millaista tietoteknistä/digitaalista tukea ja ohjausta he toivoivat tai kokivat tarvitsevansa. Vastanneista toivoi perusohjausta tietoteknisten/digitaalisten palvelujen käyttöön 36%, ohjausta sähköisen ajanvarauksen käyttöön ja Omakannasta tapahtuvan reseptin uusintaan oli tarve 22-27%:lla vastaajista. Tukea ja ohjausta ei koe tarvitsevansa 24% ja 12% vastanneista ei halua lainkaan opetella tietoteknisiä/digitaalisia laitteita tai palveluja.
Julkisena toimijana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialuetta velvoittaa laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019).
Tavoitteena on luoda monistettavissa oleva digiagentin toimintamalli
Digitukena toimiminen järjestöille
Tavoitteena palvelutietovarannon tunnettavuuden kasvattaminen ja sen hyödyntäminen
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ja kansallisten hankkeiden palveluiden näkyvyys perustuu palvelutietovarantoon kuvattuihin palveluihin. Kartoitustyön pohjalta todettiin, että Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta 2022 tilanteen mukaan palvelutietovarantoon ei ollut yhtään järjestöä kuvannut palvelujaan.
Digiagentille luotiin toimintamalli ja PTV-prosessi, jonka pohjalta hän jalkautui järjestöihin toimien heille PTV-asioissa lähitukena. Digiagentin opastuksella palvelutietovarantoon ovat liittyneet alkuvuoden 2023 aikana seuraavat järjestöt (tilanne 31.7.2023):
- Yhteisöjen yhdistys ry. Hallinnoi Sosiaali- ja terveysalan Järjestötaloa Seinäjoella.
- Etelä-Pohjanmaan Diabetes ry
- Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry
- MIELI Lakeuden Mielenterveys ry
- Lakeuden Omaishoitajat ry
Osa alueella toimivista kattojärjestöistä on jo kuvannut valtakunnallisia palvelujaan palvelutietovarantoon.
Digiagentti tekee yhteistyötä myös kansallisista hankkeista vastaavien kanssa, jonka tuotoksena syntyi järjestöille, seurakunnille ja kunnille PTV-tapahtumia, jotka toteutettiin alkuvuodesta 2023 Teamsilla sekä livenä. Näitä PTV-tapahtumia järjestämme vuosittain sekä kevätkaudella että syyskaudella.
Digitukena toimiminen asukkaille
Digiagentti opastaa järjestöjä ja asukkaita käyttämään sekä uusia että nykyisiä digitaalisia sote-palveluita esim. järjestöjen tilaisuuksissa/tapahtumissa, kirjastoissa ym. digipisteissä. Tällaisia palveluita ovat mm. Kanta.fi, Omaolo. Mobiilipalveluissa kuten mobiilivarmenteen ja verkkopankkiyhteyden muodostamisessa digiagentti toimii enemmänkin rohkaisevana tukena käyttää uusia tunnuksiaan ensi kerran.
Kohderyhmänä ovat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen sote-järjestöt ja alueen asukkaat.
Digiagentti on vierelläsi, kun tarvitset!
JÄRJESTÖT
Digiagentti
- käy esittäytymässä ja kertomassa Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeesta
- käy pitämässä mm. järjestön hallitukselle arkikielisen esittelyn palvelutietovarannosta (PTV) ja sen hyödyistä heille
Kun järjestö päättää kuvata palvelunsa palvelutietovarantoon, digiagentti
- on ihan vierellä auttamassa ja opastamassa koko matkan ajan
- Digiagentin kanssa edetään kohta kohdalta niin kauan, että koko PTV-prosessi on saatu käytyä läpi > ei yksikseen, vaan Yhdessä!
ASUKKAAT
Digiagentti on kutsuttaessa paikalla järjestöjen tilaisuuksissa ja/tai tapahtumissa tai muissa asiointipisteissä (esim. kirjastot)
- opastamassa tulevien ja nykyisten digitaalisten sote-palveluiden käyttöä kuten OmaKanta ja Omaolo.fi
- vastaamassa mieltä askarruttaviin laitteita ja niiden käyttöä tai tietoturvaa koskeviin kysymyksiin
- rohkaisijana käyttää jotain palvelua ensi kertaa