Valokuvan ja luovan kirjoittamisen yhdistäminen julkaisuksi mahdollistaa kokemuksen yhteisestä tekemisestä. Oman tekstin tai valokuvan näkyminen julkisella kanavalla sekä siitä saatu palaute voi vahvistaa myönteistä minäkuvaa sekä merkityksellisyyden kokemista omasta tekemisestä.
Pelkästään kirjoittaminen voi olla osallistujan hyvinvointia tukevaa. Yhdessä kirjoittamisen vuorovaikutteisuus mahdollistaa vahvemman osallisuuden kokemuksen. Kirjoittamisen muotona voi olla esimerkiksi tekniikka, jolla teksti kootaan kaikkien kirjoittajien ajatuksia yhdistellen lopulliseksi julkaisuksi.
Osallisuutta saattaa syntyä myös välillisesti, sillä julkaisun näkeminen voi innostaa some-käyttäjää tai lukijaa vastaavaan toimintaan eli kirjoittamaan tai valokuvaamaan itse. Ryhmätoimintaan ei ole välttämätöntä osallistua, vaan yhteisöllisyyttä voi kokea myös esimerkiksi lähettämällä pelkkiä valokuvia some-julkaisukäyttöön.
HYVÄ TEKO TARTTUU -HANKKEESSA KÄYTETTY TOIMINTATAPA
Seuraavaksi esitellään hyväksi havaittu toimintatapa, jota voi soveltaa oman ryhmän tarpeiden mukaan. Kirjoittajat kokoontuvat yhteen paikkaan tai etäyhteyksillä 3–4 viikon välein. Tapaamisessa kirjoitetaan ja jaetaan kirjoituksia noin tunnin ajan. Aihe on etukäteen päätetty ja se on saatu järjestävältä taholta tai keksitty itse.
Tapaamisen kulku:
- Tervehtiminen ja lyhyt kuulumisten vaihto.
- Todetaan tai valitaan aihe.
- Kirjoitetaan kaikkien näkyville sanoja ja lauseita, mitä aiheesta tulee mieleen.
- Vetäydytään noin 15 minuutiksi kirjoittamaan yksin rauhassa valitusta aiheesta yksi tai useampia lyhyitä tekstejä, joiden tarkoitus on tuottaa hyvää mieltä lukijalle.
- Luetaan tekstit ääneen toisille. Kukin voi valita itse kirjoituksistaan sen tekstin, minkä haluaa muille lukea.
- Sovitaan seuraava kirjoittamisaika paikalla olevien kesken.
- Joku vapaaehtoisista osallistujista kutsuu seuraavan kokouksen esimerkiksi kalenterikutsulla, sähköpostilla tai puhelimen viestisovelluksella. Kokouskutsu välitetään myös järjestävän tahon vastuuhenkilöille, jotka välittävät kutsua mahdollisille uusille kirjoittajille.
- Kukin tallentaa haluamansa tekstit nimellään tai nimimerkillä valitulle tallennusalustalle ”julkaisuvalmiit tekstit” -kansioon tai lähettää ne sähköpostitse järjestävän tahon yhteishenkilölle.
Kirjoittajat voivat kirjoittaa tekstejä myös pyydettyihin tarkoituksiin kuten tapahtumiin ja muiden ryhmien käyttöön.
Yhteyshenkilön on hyvä ottaa talteen kirjoittajien yhteystiedot mahdollista myöhempää yhteydenpitoa varten. Yhteyshenkilö kirjaa myös ylös, mitä kirjoitusten käytöstä on ryhmän kanssa sovittu.
KUVIEN TUOTTAMINEN
Kirjoittajat ja muut valokuvaajat ottavat kuvia, kun heille sopii, ja tallentavat niitä sovitulle tallennusalustalle tai lähettävät niitä tiedotuksesta vastaavalle yhteishenkilölle. Kuvan tietoihin tallennetaan kuvaajan nimi. Mikäli toivotaan kuvia tietystä aiheesta, tiedotuksesta vastaava on yhteydessä ryhmään. Myös kuvien osalta yhteyshenkilön on hyvä ottaa talteen kuvaajien yhteystiedot ja kirjata ylös, mitä kuvien käytöstä on sovittu.
SISÄLLÖN SUUNNITTELU
Kirjoittajat ja kuvaajat sekä järjestävän tahon yhteyshenkilö tapaavat muutamia kertoja vuodessa. Tapaamisissa suunnitellaan tulevia aiheita ja sovitaan toiminnasta ja mahdollisista muutoksista. Tapaamisissa on hyvä aika ajoin kerrata, mitä kirjoitusten ja kuvien käytöstä on sovittu (esim. millä alustalla niitä julkaistaan), jotta asia on kaikille selvää.
PALAUTE
Julkaisuihin voi sosiaalisessa mediassa tulla palautetta. Järjestävän tahon yhteishenkilö kertoo osallistujille saamaansa palautetta teksteistä ja kuvista sekä esimerkiksi sosiaalisen median julkaisujen tilastotietoja. Riippuen julkaisukanavasta palautetta voi myös itse seurata.
TARVITTAVAT RESURSSIT
VETÄJÄ
Vapaaehtoisista osallistujista jonkun täytyy olla kokoontumisen vetäjä. Vetovastuu voi myös vaihtua osallistujien kesken. Mahdollisuuksien mukaan vetäjä voisi olla perehtynyt luoviin menetelmiin tai innostunut kirjoittamisesta.
JULKAISULUVAT
Toiminnan alkaessa luodaan julkaisulupakäytänteet teksteistä ja kuvista. Sovitulle tallennusalustalle tallennetaan ainoastaan jaettavaksi tarkoitettua materiaalia. Tekstien ja kuvien yhteydessä mainitaan, käytetäänkö tekijän nimeä julkaisussa. Tekijä voi ilmoittaa, että aina, kun hänen kuviaan tai tekstiään (esim. runo) käytetään, nimi pitää mainita. Anonyymeissä julkaisuissa voidaan käyttää nimimerkkeinä esimerkiksi ”Hyvän mielen kirjoittajat” ja ”Hyvän mielen kuvaajat.”
Kuvien ja tekstien oikeuksista täytyy sopia julkaisijan ja tekijöiden välillä. Yhdessä täytyy sopia esimerkiksi siitä, saako kuvan tai tekstin julkaista esimerkiksi vain kerran vai siirtyvätkö sen oikeudet julkaisijalle, ja minkä tyyppisillä alustoilla tai julkaisuformaateissa kuva tai teksti voidaan julkaista. Jos tekijöiden yhteystiedot ovat tallella, toisentyyppisellä alustalla tai formaatissa julkaisusta voidaan sopia myös jälkikäteen. Tutustu alan ohjeisiin esimerkiksi täällä:
Ryhmässä voidaan myös tutustua avoimen julkaisemisen Creative Commons -lisenssivaihtoehtoihin ja tekijät voivat määritellä, onko tuotos täysin tai tietyillä ehdoilla kaikkien vapaasti käytettävissä.
VÄLINEET
Tapaamisessa tekstiä voi kirjoittaa kynällä paperille, mutta tietokonetta tai älylaitetta tarvitaan tekstien kirjoittamiseksi lähetysmuotoon sekä valokuvien lähettämiseksi. Tietokonetta tai älylaitetta tarvitaan etätapaamisten kutsuja varten sekä etäkokouksia varten.
TILAT
Toiminta onnistuu etäyhteyksin tai kasvokkaisena tapaamisena järjestävän tahon kokoontumistiloissa tai muissa sopivissa tiloissa.
JULKAISUKANAVA
Järjestävällä taholla tulee olla kanava julkaisuja varten sekä yhteyshenkilö, joka kokoaa aineiston julkaistavaksi. Julkaisukanavan voi toimia esimerkiksi järjestävän tahon verkkosivut, Facebook-sivu, Instagram-tili, verkkolehti tai painettu lehti.
KULUT
Kirjoittaminen, valokuvaaminen ja julkaisujen tekeminen eivät aiheuta kustannuksia. Varoja tarvitaan, mikäli halutaan tuottaa julkaisuista painettuja tuotteita tai julkaisemiseen verkossa halutaan käyttää graafista suunnittelija tai taittajaa.
TOIMINNAN INTEGROINTI
Kirjoittamista ja valokuvaamista voidaan toteuttaa muiden toimintojen yhteydessä esimerkiksi toimintapäivien tai luontoretkien yhteydessä. Näin toimintaan voidaan saada mukaan myös uusia yleisöjä sekä osallistujia. Kirjoittamisesta ja/tai valokuvaamisesta voidaan tehdä kampanja mahdollisten yhteistyötahojen kanssa ja saavuttaa suurempia ihmismääriä.
KEHITTÄJÄT
Toimintamallin ovat kehittäneet Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan Hyvä teko tarttuu -hankkeen vapaaehtoiset yhteistyössä seurakunnan hanke- ja tiedotuksen työntekijöiden kanssa.
Tässä kuvattu ja Sokran toimesta arvioitu toimintamalli perustuu Hyvä teko tarttuu -osallisuuden ja vapaaehtoisuuden kehittäminen Mikkelissä (ESR 2019–2022) tehtyyn kehittämistyöhön.
Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta